Dobrodružné čtení na prázdniny

leto
Zazvonil zvonec a školy je konec. Další školní rok uplynul jako voda a vystřídaly ho dvouměsíční prázdniny. A není lepší způsob, jak naložit s volným časem, než si vzít do ruky dobrodružnou knihu plnou ilustrací a začíst se do ní.

Zapálený novinář Kokoška se s celou rodinou vydává na dobrodružnou pouť, aby ulovil nějakého sólokapra. A během toho dokáže, že se slepicemi není opravdu nuda!

Slepice jsou nejlepší, nejchytřejší z ptáků. Fandi slepicím!
Celý zvířecí svět a především krocan, šéfredaktor Slepičích listů, se neustále dožaduje nových senzačních zpráv. A tak tatínek Kokoška, novinář a duší dobrodruh, vyráží za dobrodružstvím do všech koutů světa. Doprovází ho celá rodina, maminka Kokošková, malý kohoutek Jonáš i vajíčko Emička, která se co nevidět vyklube na svět.
Doprovoďte i vy Kokoškovi do Himálaje, vykoupejte se s nimi v amazonském aquaparku a projeďte se na kole Velkým kaňonem. Zažijete spoustu dobrodružství a poznáte pestrost mnoha zemí i kontinentů. Se slepicemi totiž vůbec není nuda!
Napínavé příhody známé ze stejnojmenného večerníčku a doprovázené veselými ilustracemi jsou vhodné i pro nejmenší čtenáře.

Ukázka z knihy

Kokoskovi na cestach

Kokoškovi na cestách

Autor: Jiří Chalupa
Ilustrovala: Jitka Petrová

Počet stran: 136
Vazba: vázaná
Formát: 198×262 mm
ISBN: 978-80-7404-332-1
Doporučená cena: 279 Kč

 

Knihu Kokoškovi na cestách vydalo nakladatelství Edice České televize.

O autorovi

Jiří Chalupa, dramaturg a scenárista České, dříve Československé, televize je veřejnosti (a hlavně dětem) známý především coby moderátor a jeden z autorů dnes již legendárního pořadu pro děti Studio Kamarád. Přestože původním snem Jiřího Chalupy bylo stát se doktorem a medicínu (obor chirurgie) původně i studoval, nakonec jeho životní cesta vedla na pražskou FAMU. Po škole Chalupa nastoupil do Československé televize, kde mu byla nabídnuta práce v dětské redakci. Tato práce jej velmi bavila, protože měl k dětem vždy blízko. Za své celoživotní působení v Československé a později České televizi napsal Jiří Chalupa scénář k osmi televizním pohádkám, z nichž nejznámější je určitě hned ta první Princové jsou na draka. Pohádku přitom Chalupa vnímá jako žánr, který má děti připravit na život. Jako dramaturg se Chalupa podílel na téměř 50 filmech, z nichž většinu tvoří také pohádky. Namátkou uveďme třeba pohádku Koloběžka první, natočenou podle předlohy Jana Wericha. Coby dramaturg je Chalupa významně spojen též s tvorbou večerníčků. Z jeho literárních prací byly vydány například tituly Princové jsou na draka, Velká kniha Jů a Hele, Moje chytrá knížka. Spolu s Ladislavem Špačkem vytvořili oblíbený cyklus o etiketě pro děti Mistr E a (Vel)Mistr E.

Zdroj informací: csfd.cz

————————————————

Hlavní hrdinka Terezka tráví prázdniny u babičky a dědečka. Na půdě našla knihu a díky kouzlu se mohla do příběhů každý večer přenést a poznat nové kamarády. Jednoho dne ale kniha zmizí a Terezka ji bude muset vypátrat…

Chtěli byste prožít pohádková dobrodružství na vlastní kůži stejně jako Terezka? Stačí otevřít kouzelnou knihu babičky Jůlinky a zaposlouchat se do vyprávění.
Také jste někdy zatoužili prožít dobrodružství z pohádek na dobrou noc? Terezce se toto přání splnilo. Když přijela k babičce a dědečkovi na letní prázdniny, našla na půdě starou knihu pohádek. Babička jí z ní každý večer předčítala, až Terezka usnula a vklouzla přímo do kouzelné knihy. Seznámila se tam se skřítkem Lodunkou a prožila spolu s ním a se svým kamarádem Kubíkem spoustu dobrodružství. Jednoho dne ale kouzelná kniha zmizela. Podaří se Terezce získat ztracenou knihu zpět?

Ukázka z knihy

Crrrr! Školní zvonek naposledy zadrnčel a děti vyletěly z lavic jako včely z úlu. Na Terezku už čekala maminka a těšila se na závěrečné vysvědčení z první třídy. Terezka byla moc pilná, a tak se dnes mohla chlubit samými jedničkami. „Ty jsi moje šikulka, Terezko,“ řekla maminka a pohladila Terezku po tváři. „Maminko, já už se moc těším do Malešova!“ „Za chvíli přijede tatínek z práce, tak brzy vyrazíme. Ještě ti sbalím věci,“ plánovala maminka. „Vezmu si opičku a polštářek na spaní,“ vykřikla Terezka a utíkala do pokojíčku.

Kouzelna kniha babicky julinky ukazka

Kouzelná kniha babičky Jůlinky

Čtení s porozuměním textu
Autorka: Marcela Kotová
Ilustrovala: Kateřina Kofroňová

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 208×289 mm
ISBN: 978-80-271-2209-7
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Kouzelná kniha babičky Jůlinky vydalo nakladatelství Grada. Nezapomeňte si přečíst další ukázku.

O autorce

Marcela Kotová je autorkou knih pro dětské čtenáře. Mezi její tituly patří např. Pohádkové minimuzikály pro děti (naše ukázka).

————————————————

Staňte se na chvíli uznávaným detektivem a pomozte zajíci Čiperkovi odhalit toho, kdo ukradl všechno zelí ze zahrádky. Po cestě na vás čekají kromě stop i zábavné úkoly.

Zajíc Čiperka bydlí u lesa a, jak už to tak bývá, má moc rád zelí. Jednou v noci mu ale kdosi všechny zelné hlávky ze zahrádky ukradne. Byl to někdo z kančí rodiny Janečkových, zajíc Forejt, popletený lišák Smolař nebo někdo úplně jiný? Čiperka a jeho světácký synovec se pouští do pátrání…
Každá kapitola příběhu je obohacena o úkol založený na detektivním pátrání. Děti rozpoznávají druhy zeleniny, určují zvířecí stopy, hledají cestu v bludišti, sestavují obrázky dle dějové posloupnosti atd.
Příběh obecně děti vede k všímavosti, kontextovému čtení a logickému uvažování.

Ukázka z knihy

Kdo ukradl zeli

Kdo ukradl zelí?

Autorka: Stanislava Reschová
Ilustrovala: Vendula Hegerová

Počet stran: 72
Vazba: vázaná
Formát: 173.2×192 mm
ISBN: 978-80-262-1600-1
Doporučená cena: 199 Kč

 

Knihu Kdo ukradl zelí? vydalo nakladatelství Portál, kde najdete i další ukázky.

O autorce

Stanislava Reschová je úspěšnou autorkou pohádkových příběhů pro děti. V Portále vyšly její knihy Veselá kopa pohádekPohádky do kapsy (nominace na Zlatou stuhu 2015) a Pohádkové hrátky se zvířátky či Mraveneček na cestách

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Vítejte v internátní škole, kde začne zčistajasna docházet k podivným jevům, jako jsou zjevení duchů či mizení věcí i lidí. A v okamžiku, kdy hrozí zrušení vánočních prázdnin, pustí se její žáci do odvrácení katastrofy… Uspějí?

Román autora cyklu Příšerných příběhů se odehrává v typicky britské internátní škole „pro ne právě bystré syny ne zrovna bohatých rodičů“, sídlící na středověkém hradě kdesi na venkově. Vyučování vedené poněkud výstředním učitelským sborem naruší nevysvětlitelné události – zjevují se duchové, ztrácejí se pedagogové a památeční předměty, a následkem toho dokonce hrozí, že budou zrušeny vánoční prázdniny. Podaří se žákům rozjet detektivní pátrání, které by tuto katastrofu odvrátilo? Chris Priestley tentokrát s úspěchem vyzkoušel rozvernější notu než v Příšerných příbězích a svou knihu, první svazek rozsáhlejšího cyklu, i sám ilustroval.

Ukázka z knihy

„Není mi do smíchu, Piškote,“ oznámil Rosol.
„Ani mně ne,“ povzdechl si Piškot.
Rosol pomohl Piškotovi sundat batoh. Pan Drtikol, trestuhodně šílený učitel tělocviku, nutil chlapce běhat s batohy na zádech, aby jejich muka obohatil o další rozměr. Rosol zasténal námahou a upustil zavazadlo na zem.
„Co to v něm propánakrále máš?“ divil se. „Váží to snad tunu.“
„Drtikol mě načapal, když jsem si tam zase dával ponožky, a donutil mě, abych si do něj nacpal všechno z kufru.“

Kletba vlkodlaciho muze

Kletba vlkodlačího chlapce

Moldánkovské věže 1.
Autor a ilustrátor: Chris Priestley
Přeložil: Vít Penkala

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 135×206 mm
ISBN: 978-80-257-3148-2
Doporučená cena: 248 Kč

 

Knihu Kletba vlkodlačího chlapce vydalo nakladatelství Argo. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

Chris Priestley je britský spisovatel, ilustrátor a malíř. Studoval ilustrátorství v Manchestru, poté se přestěhoval do Londýna, kde pracoval jako ilustrátor pro několik anglických novin a maloval plakáty pro Royal Court Theatre. Nyní žije a pracuje v Cambridgi. V roce 2000 vydal vlastní dětskou knihu s názvem Dog Magic. Jeho příběhy jsou příjemně strašidelné nikoli vyloženě hororové. Jsou plné napínavých a mrazivých okamžiků. Jeho nejznámější díla, která vyšla v českém překladu jsou Příšerné příběhy strýce Montaguea (nominovány na prestižní literární cenu Carnegie Medal) dále pak Příšerné příběhy z Černé lodi a Příšerné příběhy z temného tunelu. Příšerné příběhy vánoční (naše recenze).

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKokoškovi na cestách

Chalupa, Jiří

Edice České televize, 2020

zobrazit info o knizeKouzelná kniha babičky Jůlinky
Čtení s porozuměním textu

Kotová, Marcela

Grada, 2020

zobrazit info o knizeKdo ukradl zelí?

Reschová, Stanislava

Portál, 2020

zobrazit info o knizeKletba vlkodlačího chlapce
Moldánkovské věže 1.

Priestley, Chris

Argo, 2020

Napsat komentář