Bojte se i o Vánocích!

priserne
Populární série Příšerné příběhy Chrise Priestleyho se rozrostla o další díl. A jelikož Vánoce se kvapem blíží, ani téma knihy nemohlo být jiné než vánoční. Začtěte se do děsivých příběhů, protknutých duchem Vánoc.

Kniha pro mládež Příšerné příběhy vánoční, jejímž autorem je britský spisovatel Chris Priestley, vyšla roku 2015 u příležitosti Velkého knižního čtvrtku v nakladatelství Argo. Chris Priestley má na kontě již několik knih Příšerných příběhů, na titul Příšerné příběhy z Černé lodi si můžete na našich stránkách přečíst recenzi. Povolání spisovatele však není tím prvním, které Priestley ve světě literatury a publicistiky vykonával. Ještě než vydal svou první knihu Dog Magic!, živil se jako úspěšný ilustrátor, pracující hlavně pro noviny a časopisy. Od té doby už napsal několik knih pro děti, beletrii i naučnou literaturu.

Příšerné příběhy vánoční vyšly ve Velké Británii pouze v podobě e-knihy, české vydání ilustrovala Lucie Straková.

priserne-pribehy

Štěpán Levenson se po dlouhé době vrací do rodinného sídla, aby společně se svou matkou a nevlastním otcem oslavil vánoční svátky. Kromě obrovského vánočního stromu jej uvítá i velmi neobvyklá dekorace. Jeho rodiče vyzdobili celý interiér břečťanem z Freyjina návrší, o kterém si Štěpánův zemřelý otec, posedlý magií a folklórem, myslel, že oplývá tajemnou mocí. Štěpánova matka považuje legendu za hloupou pověru, její syn však tento názor nesdílí a obává se, jaké bude mít tato událost následky…

Tak začíná první příběh (nazvaný Zelený muž) z celkem sedmi krátkých strašidelných povídek. Zelený muž, Hrací skříňka, Sněhulák, Jinovatka, Byla cesta, Saze a Poslední dárek jsou drobné prózy, jejichž společným rysem je to, že hlavními postavami jsou děti a mládež, tedy cílová skupina čtenářů. Ti se dostávají do nezáviděníhodných situací, kdy nad nimi nadpřirozené síly získávají moc, aby jim dokázaly, že dodržovat zákony, obyčeje či mravy se rozhodně vyplácí. Kromě příjemných chvil strávených četbou tedy mladý čtenář získá i mravní ponaučení.

Titul je určen pro čtenáře od deseti let, čemuž jsou příběhy přizpůsobeny. Děj je spíše jemně mrazivý než vysloveně hororový, ale zároveň není zbytečně naivní a zajímavé zvraty a svižné tempo vyprávění způsobují, že zaujme i dospělé. Dalším kladem knihy je fakt, že povídky nejsou příliš dlouhé, mladší čtenáři se tedy při četbě ihned neunaví. Příšerné příběhy vánoční mi připomněly Horory na dobrou noc od Anthonyho Horowitze, který se s tímto svým dílem orientuje na věkově podobnou skupinu čtenářů. Priestleyho kniha mi připadala více pohádková a méně drastická, mohu ji tedy doporučit i mladším čtenářům, které lákají hororová témata. Ti se kromě pěkného čtení dočkají i povedených tematických ilustrací.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříšerné příběhy vánoční

Priestley, Chris

Argo, 2015

Napsat komentář