Hraj, pokud žiješ

siroteknahled
Dokud žiješ, musíš hrát svoji roli. Ještě nespadla opona – představení je v plném proudu. Lidé budou věřit tomu, co uvidí, jen nezapomínej hrát…

Sara měla patnáct let, když se psal rok 1939. Byla modrooké, blonďaté děvče, avšak, navzdory árijskému vzhledu, Židovka. Právě se s matkou snažily projet Rakouskem k trajektu, který by je převezl do neutrálního Švýcarska. Jenže na cestě je těsně před cílem překvapily zátarasy… Matka zůstala v autě s prostřelenou lebkou a dívce se podařilo uniknout. Život, který by si určitě sama nevybrala, jí změnilo setkání s neznámým mužem. Stala se v jeho rukou někým jiným.

Román Sirotek, bestie, špionka zasazený do válečného Německa napsal jako svou prvotinu britský autor Matt Killeen a v českém překladu Dominiky Křesťanové vydalo nakladatelství Argo.

Ač se kniha ocitla ve výběru na ocenění Costa Book Awards 2018 v kategorii dětských knih, tak musím říct, že to vlastně žádná dětská kniha není. Jde o válečný špionážní román, jehož hlavní hrdinka – berlínská Židovka – má shodou okolností patnáct let.

Pláč, zlatíčko moje, je umění. Hlavní je mít ho pod kontrolou. Ne držet ho uvnitř, to zvládne každý jeliman. Musíš ho vzít a uložit do sebe pro chvíli, kdy ho budeš potřebovat, v tom je celé tajemství. Nedovolit mu, aby někudy prosakoval, prostě si představ kohoutek, který povolíš… a zase zatáhneš.
Pláč?
Využij všechnu tu hrůzu, co jsi zažila. (str. 25)

Přišla o matku, zřejmě vzdělanou herečku, otec je neznámo kde (jako árijec vyklidil před lety pole) a muž, který se jí ujme, je britský špion. Ten ji jako svoji neteř zapíše do prestižní školy pro dcery nacistických pohlavárů. Sara má za úkol dostat se přes jednu z dívek k materiálům vědce bádajícího nad atomovou bombou. Ani jeden netuší, co vše se za zdmi elitní školy děje, co všechno bude muset Sara alias Ursula strpět, než se vůbec dostane do přízně vědcovy dcery…

Matt Killeen si zvolil originální téma dětských špionů za druhé světové války, atraktivní motiv vývoje atomové bomby, a vše dokonale zabalil do dobrodružného akčního příběhu, který má šanci zaujmout dospívající i dospělé čtenáře po celém světě. A aby bylo zřejmé, že až tak moc ve svých fabulacích nepřehání, doplnil text v závěru historickou poznámkou, v níž uvádí vše na pravou míru. Ano, možná něco málo přizpůsobil svému záměru, ale zas tak moc si nevymýšlel.

O to více je Sirotek, bestie, špionka přínosnějším titulem – zaplňuje mezery v aspoň základních vědomostech o tom, co se za války dělo. Máme mnoho svědectví z koncentračních táborů (a díky za každé z nich!), víme, co se dělo u nás (ať z knih či vyprávění předků), ale málo víme o životě v Německu samotném. Autor se vrací ve vzpomínkách Sary i před rok 1939, líčí Křišťálovou noc jejíma vyděšenýma očima, ale stejně tak zakomponoval do svého vyprávění i Noc dlouhých nožů. Nejcennější však zůstává pohled za zeď elitní školy – čemu se měly dcery výkvětu národa naučit? A co se tam dělo ve skutečnosti?

Myslím, že ač kniha není tak dojemná jako například Zlodějka knih nebo nyní v Jotě vydané Dopisy ze Sachsenhausenu, určitě má důležité místo v knihovničce právě vedle těchto knih. Doplňuje totiž jejich svědectví a poselství současným i budoucím generacím.

Určitě jí k tomu pomůže i skvělý vypravěčský styl autora, který čtenáře na začátku vtáhne do děje a nepustí jej vlastně ani na poslední stránce, v níž naznačuje pokračování. Navíc je velmi snadné si zamilovat hlavní hrdinku pro její houževnatost, nezištnost, zásadovost i vynalézavost. Rozhodně si v ničem nezadá ani se samotným Jamesem Bondem…

Příznivci špionážních, historických či akčních románů by si rozhodně měli jméno Matta Killeena zapamatovat, neboť o něm určitě ještě uslyšíme! Minimálně v pokračování Sirotka

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSirotek, bestie, špionka

Killeen, Matt

Argo, 2020

Napsat komentář