Nový pohled na známého šlechtice

Petr Vok z Rozmberka
Petr Vok patřil mezi významné příslušníky šlechty. K popularizaci jeho jména přispěl i známý film Svatby pana Voka. Historik Milan Švankmajer tohoto šlechtice ve své knize přibližuje trochu jiným způsobem. Vydejte se po stopách muže, který mimo jiné podporoval náboženskou svobodu v Čechách.

Populárně-naučná monografie o posledním Rožmberkovi popisuje život posledního rožmberského vládce jihočeského dominia. O Vokovi panuje řada legend a mýtů, které ho popisují jako prostopášníka a flamendra, k čemuž přispělo i populární filmové zpracování. Autor však vylíčil jeho osud a postoje jako komplikovanější, než by se z tohoto obrazu mohlo na první dojem zdát. Kniha například zmiňuje významnou skutečnost, že se Petr Vok přiklonil k evangelíkům, kterým pomáhal nejen finančně, ale podílel se i na prosazení Rudolfova majestátu, který potvrzoval náboženskou svobodu v Čechách.

Více o knize

Monografie Petr Vok z Rožmberka vyšla poprvé v 80. letech 20. století pod autorským pseudonymem Anežka Svobodová, neboť její autor, historik Milan Švankmajer, nemohl z politických důvodů oficiálně publikovat. Kniha tehdy zaznamenala poměrně velký ohlas. Čtenáři ocenili především poutavé zpracování nepříliš známých informací o této historické osobnosti, navíc v kontextu obecného politického vývoje v Čechách, což mnohé navnadilo k hlubšímu studiu našich dějin… A podobně inspirativní podněty nabízí Švankmajerův text i dnes.

Ukázka z knihy

Lidové pověsti je dovoleno mnohé – vystupují v  ní víly, sudičky a různá zjevení. Proč by si tedy nemohla po svém upravit obraz konkrétní historické osobnosti? Ostatně v lidovém prostředí se o Petru Vokovi nemuselo vědět   to,  co  se  o  něm  říkalo  u  dvora  císaře  Rudolfa II. – že je „nemírný v pití vína“, „zhýralý milovník přepychu“ a  nenapravitelný  „kacíř“  (jak  hlásil  z  Prahy  papežský  nuncius). Dokonce byl prý i  bezohledný, náladový a  krutý (jak o  něm píše historik Ant. Gindely).
Kde máme hledat pravdu? Probíráme-li to vše, co bylo od jeho smrti o něm napsáno – od pěkné Březanovy kroniky a Bohuslava Balbína (který se zabýval dějinami Rožmberků a ujišťoval, že se sám dvakrát setkal s Bílou paní) až po naše dny – dostaneme portrét opravdu velmi rozporný. Jisto je tolik, že Petr Vok z Rožmberka jako by teprve v běhu věků vystupoval do popředí a byl spíše srozumitelnější potomkům než svým současníkům. A právě o tento spor minulosti s dneškem tu jde.

Petr Vok z Rožmberka

Autor: Milan Švankmajer

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7407-440-0
Doporučená cena: 299 Kč

 

 

Knihu Petr Vok z Rožmberka vydalo nakladatelství Garamond.

O autorovi

Milan Švankmajer (1928–2003), český historik, který se specializoval na ruské novověké dějiny. Působil jako vědecký pracovník, začátkem normalizace byl z politických důvodů propuštěn. Poté pracoval v knihovně, kde také pod pseudonymem Anežka Svobodová sepsal knihu Petr Vok z Rožmberka. Po sametové revoluci vedl Ústav dějin střední a východní Evropy a i v důchodovém věku přednášel.

Zdroj informací: nakladatelství Garamond


Nakladatelství Garamond vydává knihy na českém trhu již 20 let. Zaměřuje se na překladovou literaturu z francouzštiny, angličtiny a hebrejštiny, dvojjazyčné tituly v pěti jazycích a české autory literatury faktu. Mezi nejúspěšnější řady patří Případy soudce Ti.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePetr Vok z Rožmberka

Švankmajer, Milan

Garamond, 2020

Napsat komentář