Nenechte si ujít v týdnu od 8. do 14. června 2020

nenechte_si_ujit
Po turbulentním jaru se vše pomalu, ale jistě vrací k normálu. A tak vám opět můžeme přinést tipy na literární akce, které se budou během příštích dní konat. Zúčastnit se můžete například křtu knihy Daniely Kovářové nebo LiStOVáNí.

A začneme rovnou zmíněným křtem nové knihy Daniely Kovářové, advokátky a bývalé ministryně spravedlnosti. Její nový román Matkovražedkyně vypráví o zločinu spáchaném v rodinném kruhu – jak už název napovídá, obětí je matka tří dcer, z nichž každá měla motiv ke spáchání vraždy. Jestli se detektivům podaří případ rozluštit, to se už dozvíte přímo z knížky. Její křest se koná v pražském Paláci knih Luxor ve středu 10. června od 17.00, tak rozhodně dorazte.

Připomínáme také besedu s blogerkou desetiletí Martou Kučíkovou, o které jsme vás informovali už minule. Pořádá ji Knihovna Karla Dvořáčka ve Vyškově ve středu 10. června. Zajímavostí je, že se tato akce uskuteční online, nikam tedy nemusíte jezdit a užijete si ji z pohodlí domova. V mysli ale cestovat budete, autorka totiž píše blog o životě v Itálii, a dokonce už o tom vydala i tři knihy: Italské jednohubkyItalské dvojhubky a nejnovější Po italsku do hubky. Beseda začíná v 17.00, tak se nezapomeňte připojit na Facebook vyškovské knihovny, bude to stát za to.

Vrátíme se do hlavního města. Ve čtvrtek 11. června se v pražské Kavárně co hledá jméno koná komiksové odpoledne. A na co se můžete těšit. Tématem bude Young adult literatura a její spojení s komiksem. Dozvíte se také nějaké novinky ze světa komiksu. A navíc, hostem bude hudebnice a modelka Terezie Kovalová, která se svou láskou ke komiksu vůbec netají a ráda si tak s dalšími podobnými nadšenci popovídá. Vše začíná v 15.00, tak dorazte, čeká na vás i malý komiksový dárek.

A podíváme se také na jih Moravy. Ve čtvrtek 11. června se v Clubu №292 v Mikulově koná scénické čtení LiStOVáNí. Účinkovat budou Lukáš Hejlík a Pavla Dostálová a listovat budou knihou Bitevní pole od Jérôme Colina – o této knize jsme vám již před časem psali na našich stránkách. A co je oním bitevním polem, podle kterého se kniha jmenuje? V tomto případě je to vztah otce a jeho pubertálního syna. Rodiče, kteří již mají děti v tomto problémovém věku, jistě potvrdí, že se s nimi člověk opravdu nenudí. I LiStOVáNí tak určitě bude stát za to, začíná v 18.30.

V pátek 12. června začíná v pražské Trafo Gallery výstava nazvaná RE_FORM: sonda do současného českého sochařství. Na výstavě najdete sochy od 16 umělců několika generací, za všechny jmenujme například Pavlu Dundálkovou, Ondreje Filípka, Matouše Hášu či Annu Hulačovou. Vnitřní i venkovní instalace přehledně shrnul ve své dvojjazyčné publikaci kurátor výstavy Radek Wohlmuth. Výstava potrvá až do 19. července, venkovní instalace až do 30. října.

A ještě jedna výstava na závěr. V brněnském Dietrichsteinském paláci se koná výstava o významném českém ilustrátorovi a spisovateli Ondřeji Sekorovi. Autor slavného Ferdy Mravence zanechal v českém literárním prostředí nesmazatelnou stopu, a tak je fajn si ho čas od času připomenout. Výstava potrvá až do 30. června, máte tedy ještě dostatek času na ni zajít. A naladit se můžete třeba s knihou Sekora: Mravenčí a jiné práce, která o autorovi nedávno vyšla a na kterou jsme vás před časem upozornili.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se s námi o ní v našem Kalendáři akcí.

 

Doporučení:
Share

Napsat komentář