Středoevropský uran v mezinárodní politice 1900–1960

Na uranu zalezi
Rozmach těžby uranu nastal v Československu po druhé světové válce a souvisel s tehdejšími historickými a politickými událostmi. Těžba probíhala jak na české, tak i na saské straně Krušných hor, kde byl největší uranový podnik v sovětském táboře. V něm pracovaly kromě vězňů i ženy…

Kniha komplexně pojednává o problematice uranu od historie jeho těžby v Krušnohoří přes vznik atomové bomby až po sovětský monopol na československý a východoněmecký uran po druhé světové válce. Zvláštní pozornost autoři věnují organizaci těžby této suroviny v komunistickém Československu po roce 1948, na které se zásadním způsobem podílely tisíce politických vězňů v pracovních táborech. Pro českého čtenáře zcela neznámou kapitolou jsou okolnosti těžby uranu na saské straně Krušných hor, kde vznikl největší uranový podnik v sovětském táboře – Wismut AG. Mezi jeho zaměstnanci bylo kromě politických vězňů nemalé množství žen pracujících i pod zemí.

Ukázka z knihy

Dne 24. června 1945 sledoval J. V. Stalin velkou vítěznou přehlídku v Moskvě. Pěší, jízdní a tankové pluky Rudé armády vrhaly k jeho nohám nespočetné prapory a standarty, odebrané armádám Adolfa Hitlera. Tento den, kdy se spustil prudký déšť, byl obtěžkán historickou symbolikou: Rusko, po velkém utrpení a díky své odolnosti, opět vyhrálo velkou válku. Vojáci Michaila Kutuzova kdysi stejným způsobem kladli k nohám cara Alexandra standarty Napoleonovy armády. (str. 10)

O edici

Řada Historie má široký záběr jako historie sama. Jednotlivé tituly se většinou věnují konkrétním historickým osobnostem nebo událostem, zároveň však hledají souvislosti mezi historií a současností.

zobrazit info o knize    zobrazit info o knize    zobrazit info o knize   zobrazit info o knize

Zdroj informací: nakladatelství Academia

Na uranu záleží!

Středoevropský uran v mezinárodní politice 1900–1960
Autor: Rainer Karlsch, Zbyněk Zeman
Přeložil: Aleš Valenta

Počet stran: 428
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-200-3072-6
Doporučená cena: 495 Kč

 

Knihu Na uranu záleží! vydalo nakladatelství Academia. Nezapomeňte si prolistovat ukázku.

O autorech

Zbyněk Zeman působil jako univerzitní profesor a historik. Zaměřoval se na témata jako rozpad Habsburské monarchie či nacistická propaganda. Rainer Karlsch je německý historik a spisovatel.


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953, původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNa uranu záleží!
Středoevropský uran v mezinárodní politice 1900–1960

Karlsch, Rainer – Zeman, Zbyněk

Academia, 2020

Napsat komentář