Poznejte dětské knihy nominované na cenu Magnesia Litera za rok 2019

magnesia-litera-2019
Máte doma mladého knihomola, kterému chcete udělat radost? Nebo naopak nadchnout dítko, které čtení zatím příliš neokouzlilo? Nominace na cenu Magnesia Litera za rok 2019 v kategorii Litera za knihu pro děti a mládež inspirují a pomohou vám je smysluplně zabavit.

Děti, které se rády trochu bojí, ocení příběh o bývalém sirotčinci. Pro ty, které se rády dozvědí něco nového, je ideální ilustrovaná encyklopedie o Antarktidě a pro starší milovníky básniček se nabízí nová sbírka Petra Borkovce. Vítěze se letos dozvíte až na podzim, máte tedy spoustu času najít svého favorita!

  • Petr Koťátko: Anička, mluvící potok a další chovanci ústavu paní Majerové (Ilustrovala Eva Koťátková, Meander, Praha. 162 s.)
    Nominace na Literu v kategorii Kniha pro děti a mládež

Anička, mluvící potok a další chovanci ústavu paní Majerové

Alenka v říši divů nebo Medvídek Pú, k těmto dílům je přirovnávána nová kniha Petra Koťátka. Příběh odehrávající se v domě, který býval sirotčincem, vypráví o paní Majerové, která se o obyvatele domu a přilehlé zahrady stará stejně jako v dávné minulosti o sirotky ze svého ústavu. Dějové linie z dvou období tajemného domu se zajímavě proplétají a nedovolí čtenáři se od knihy odtrhnout.

  • David Böhm: A jako Antarktida – Pohled z druhé strany (Raketa/Labyrint, Praha, 80 s.)
    Nominace na Literu v kategorii Kniha pro děti a mládež

A jako Antarktida – Pohled z druhé strany

Jaký je život v tiché bílé pustině, jaká zvířata můžete na Antarktidě potkat nebo proč je důležité chránit zdejší ledovce? Území Antarktidy zmapoval výtvarník David Böhm a čtenářům ji představuje ve své encyklopedii, která je díky fotografiím, rozkládacím albům, komiksu a dokonce i plyšovým 3D modelům zvířat knihou pro celou rodinu.

  • Petr Borkovec: Každá věc má něco společného se štěstím (Ilustroval Martin Krkošek, František HavlůjBěžíliška, Praha. 44 s.) Nominace na Literu v kategorii Kniha pro děti a mládež

Každá věc má něco společného se štěstím

Básnická sbírka Petra Borkovce se inspiruje událostmi a věcmi každodenního života. Čtenářům, kterými by měly být spíše starší děti, se tak do rukou dostávají verše s tématy rodinné večeře nebo dětství u babičky. Ilustrace Martina Krkoška nejrůznějšími emocemi nabité verše ideálně dokreslují.

 O Magnesii Liteře

Cena Magnesia Litera už 19  let propaguje kvalitní literaturu napříč žánry. Stejnou pozornost upíná na všechny literární tvůrce – spisovatele, básníky, překladatele, nakladatele i literární vědce a teoretiky. Letos do soutěže dorazilo rekordních 448 knih ze 124 nakladatelství. Knihy a autory nominované do užšího výběru představila tisková konference v Knihovně Václava Havla. Vítěze v devíti kategoriích pak prozradí moderátoři Daniela Písařovicová a Jiří Havelka na podzim během slavnostního ceremoniálu na nové scéně Národního divadla a v přímém přenosu na ČT art.

Autorská čtení knih nominovaných na cenu Magnesia Litera sledujte on-line

Autoři nejlepších knih loňského roku vám budou číst a nemusíte ani vstát z postele. Namísto tradičních veřejných čtení v Knihovně Václava Havla totiž letos vznikla s autory videa. Slavnostní vyhlášení cen Magnesia Litera proběhne v novém termínu na podzim. Seznamte se s nominovanými knihami a ty nejzajímavější si přečtěte.

Každý týden přibude na facebookovém profilu Magnesia Litery nové video s představením nominované knihy a autorským čtením. Jako první četla Kamila Hladká z knihy Hornické vdovy. Autorka je nominována v kategorii Litera za publicistiku a přibližuje osudy osmi žen, které přišly o manžely během důlních neštěstí v ostravsko-karvinském revíru. Zpětně můžete shlédnout čtení z knihy pro děti od Petra Koťátka – Anička, mluvící potok a další chovanci ústavu paní Majerové a těšit se v blízké době můžete třeba na autorku Veroniku Bendovou, která přečte část své knihy Vytěženej kraj nominovanou na Literu za prózu.

Autorská čtení Magnesia Litera za rok 2019

Doporučení:
Share

Napsat komentář