Humorem proti nudě

Do-noveho-tydne-s-humorem-perex
V boji proti domáci trudnomyslnosti je humor jednou z nejsilnějších zbraní, jíž se můžeme chopit. A pokud si dovolím mluvit za všechny Čechy, můžu říci, že je to zbraň námi velmi oblíbená. Od Poláčka po Němčíka, dnešní knihy vám zaručeně vykouzlí úsměv na rtech.

Bylo nás pět zná asi každý. Ať už díky povinné školní četbě či povedenému televiznímu seriálu Karla Smyczka, hlášky Petra Bajzy jsou nám všem blízké. Myslím, že právě teď je ten nejlepší čas se vrátit k nestárnoucím příběhům pěti malých rošťáků a znovu se nad nimi zasmát.

Bylo nás pět

Autor: Karel Poláček

Ilustrace: Ondřej Sekora

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-7470-262-4
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Bylo nás pět vydalo nakladatelství Akropolis.

Nové vydání legendární knihy Karla Poláčka o pětici kamarádů, jejichž dobrodružství vždycky skončí nějakým malérem, přináší vůbec poprvé Poláčkův text v doprovodu ilustrací Ondřeje Sekory. Notoricky známé a nestárnoucí příběhy Petra Bajzy, Čeňka Jirsáka, Edy Kemlinka, Antonína Bejvala a Pepka Zilvara z chudobince jsou plné dětského smíchu, rošťáren a úsměvných historek, které nezastaraly a baví malé i velké čtenáře dodnes.
Karel Poláček a Ondřej Sekora byli vrstevníci, a přestože k jejich přímé autorské spolupráci docházelo zřídka, jejich pracovní cesty se neustále křížily a prolínaly. Vzhledem k tragickému vyústění Poláčkova života v důsledku 2. světové války vyšel román až po autorově smrti, bez ilustrací. Až později, na přání redakce týdeníku Svoboda, se Sekora ujímá ilustrování knihy Bylo nás pět, respektive jejího časopiseckého vydání. Příběh vycházel od července 1954 do března 1955 a každou část doprovázela jedna či dvě Sekorovy ilustrace. Ty byly v průběhu času pozapomenuty a teprve nyní vycházejí poprvé jako celek v knižní podobě.

Ukázka z knihy

bylo-nas-pet-ukazka

Můžete se také podívat na delší verzi této ukázky.

O autorovi

Karel Poláček byl český spisovatel, humorista, novinář a filmový scenárista židovského původu.

Studoval gymnázium v Rychnově nad Kněžnou, byl však vyhozen pro „vzdorovité chování“ a špatný prospěch. Nakonec gymnázium dokončil maturitní zkouškou v Praze. Poté začal studovat na právnické fakultě Karlovy univerzity. V Rychnově organizoval studentské loutkové divadlo, pro které psal a překládal hry, hrál v něm a také jej řídil. Roku 1995 byl Poláčkovi in memoriam propůjčen Řád Tomáše Garrigua Masaryka II. třídy. Patří k nejvýznamnějším česky píšícím humoristům. Ve svých románech zobrazuje především směšnost i tragiku života „malého člověka“. Zemřel v koncentračním táboře.

Více o Karlu Poláčkovi se můžete dočíst také v našem medailonku.

Zdroj: kosmas.cz

O ilustrátorovi

Ondřej Sekora byl významný český spisovatel, žurnalista, kreslíř, grafik, ilustrátor, karikaturista a entomolog a od roku 1964 nositel titulu zasloužilý umělec.

Byl třetí ze šesti sourozenců. Sbíral motýly a brouky, sportoval, hodně četl a rád kreslil. Studoval práva v Brně, studia po nepovedené státnici zanechal. V roce 1923 se oženil s Markétou Kalabusovou, manželství po roce skončilo rozvodem. V roce 1930 se oženil podruhé s Ludmilou Roubíčkovou a v roce 1931 měli syna Ondřeje. Založil a redigoval časopis Sport. Jako ferdovský všeuměl věnoval část svého nadšení i hudbě. Obecně je považován za zakladatele československého a českého ragby, které poznal při pobytu v Paříži. V časopise Sport na pokračování vydával a ilustroval pravidla tohoto sportu. Proslavily jej knížky o Ferdovi Mravenci.

Zdroj: kosmas.cz

————————————————

I druhá kniha, kterou si dnes představíme, se již bezpochyby řadí mezi klasická díla svého žánru. Americká spisovatelka Bel Kaufmanová v knize Nahoru po schodišti dolů vypráví příběh mladé, svědomité učitelky, která přichází na problémovou střední školu v New Yorku. Její učitelské ideály jsou v řadě komických i vážných situací rychle konfrontovány s realitou.

Nahoru po schodišti dolů

Autorka: Bel Kaufmanová
Přeložili: Rudolf Pellar a Luba Pellarová

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 145×208 mm
ISBN: 978-80-257-2931-1
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Nahoru po schodišti dolů vydalo nakladatelství Argo.

Humorné vyprávění americké autorky Bel Kaufmanové je jakýmsi zámořským protějškem u nás tak oblíbených Študáků a kantorů či Školy základu života. Ironicky zachycuje poměry na newyorské střední škole v chudinské čtvrti, kam chodí děti černochů, přistěhovalců a různé problémové případy. Poněkud svérázné pojetí demokracie ve vztahu mezi učiteli a žáky, snaha vedení školy i nadřízených úřadů řídit vyučovací proces pomocí oběžníků a výnosů, propast mezi papírovými představami o škole a střízlivou skutečností – to vše vede k řadě neodolatelně komických i vážných situací, které autorka zachytila vskutku brilantně. Její jakoby dokumentární přístup – výroky žáků, jejich úkoly a dopisy se v pestrém sledu střídají s oběžníky a příkazy i s korespondencí mezi vedením i vyčerpanými učiteli – je velmi autentický a působivý.

„Jednoznačně nejpopulárnější román z prostředí amerického školství.“ – Time

„Nahoru po schodech dolů by si měl přečíst každý, kdo má zájem o děti nebo vzdělání. “ – New York Times

Ukázka z knihy

Čau, pančelko!
To mě podržte! To má bejt učitelka? Která?
Je to třistajednička? Pan učitel Barringer?
Ne. Já jsem učitelka Barrettová.
Ale já mám chodit k panu učitelovi Barringerovi.
Ale já jsem učitelka Barrettová.
Vy nás budete učit? Taková mladá?
Páni, to je kus! Hele, pančelko, můžu chodit k vám?
Prosím vás, nestůjte v těch dveřích. Uvolněte vchod, prosím vás!
Brý vodpoledne. Vy jste pančelka Barnetová?
Barrettová. Moje jméno máte napsané na tabuli. Dobré ráno.
No né! My budeme mít za třídní ženskou? Mám mu jednu střihnout, pančelko?
Je todle třídnická hodina?
Ano. Sedněte si, prosím vás.
Já sem nepatřím.
To vás budeme mít celý pololetí? Vy jste tady nafurt, nebo tady suplujete?
Není tady dost židlí!
Tak si sedněte, kam se dá.

O autorce

Bel Kaufmanová (1911–2014) byla americká spisovatelka. Pocházela z rodiny ruských židovských intelektuálů, její matka byla dcerou Šoloma Alejchema. Narodila se v Berlíně, kde její otec studoval medicínu, pak s rodiči žila v Oděse a roku 1922 se společně vystěhovali do USA. Bel vystudovala literaturu na Kolumbijské univerzitě a stala se středoškolskou učitelkou. Své zážitky zpracovala v knize Nahoru po schodišti dolů, která vyšla poprvé v roce 1964. Román se držel 64 týdnů na žebříčku bestsellerů podle The New York Times, z toho pět měsíců na prvním místě, vznikla jeho dramatizace i filmová verze, kterou natočil v roce 1967 Robert Mulligan. Česky vyšla kniha poprvé v roce 1971.

Zdroj: argo.cz

————————————————

Kniha Nejlepší kůň je táta od Ladislavy Horové je jako dělaná do městské karantény. Příběhy obyčejné rodinky žijící v hájovně u lesa vám nejen připomenou vůni pryskyřice a zpěv ptáků, ale také vám svým laskavým humorem protáhnou rty do širokého úsměvu.

Nejlepší kůň je táta

Autorka: Ladislava Horová

Počet stran: 136
Vazba: brožovaná
Formát: 130×190 mm
ISBN: 978-80-271-2601-9
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Nejlepší kůň je táta vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Člověk má často chuť stěžovat si a lamentovat na potíže a nástrahy života. Proč ale, když na světě je tak pěkně! Svěží a milá knížka plná laskavého humoru vám připomene, že každý den může být až po okraj naplněn radostí. Dva manželé, dvě ratolesti a jeden pes vedou v hájovně u lesa báječný život plný každodenních malých překvapení. Nechte se vtáhnout do zábavných příhod téhle „normální“ rodinky, vždyť že právě v obyčejných všednostech života je ta pravá krása. A navíc je to vážně legrace a při čtení skvělých historek se zaručeně pobavíte!

O autorce

Ladislava Horová je autorka knih pro děti, v letech 1982–1988 studovala hru na klavír, vystudovala Střední pedagogickou školu. Vede kroužek flétniček. Od roku 1995 do současnosti pracuje jako učitelka v mateřské škole a píše knížky pro děti. Má ráda hudbu, literaturu, filmy, sport, faunu i flóru. Ráda skládá hudbu a texty k písním.

Zdroj: cosmopolis.cz

————————————————

Pokud ale nemáte nutkání vydávat se do přírody, možná najdete zalíbení ve sbírce Přiznání taxikářů. V této knize Jiří Němčík vtipně a stručně vypráví všemožné humorné historky, které by se vám zajisté také staly, kdybyste každý den rozváželi lidi po Praze.

Přiznání taxikářů

Autor: Jiří Němčík

Ilustrace: Aleš Leznar

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 120×165 mm
ISBN: 978-80-7565-628-5
Doporučená cena: 278 Kč

Knihu Přiznání taxikářů vydalo nakladatelství Jota.

Jízda taxíkem městem i lidskými osudy.
Babičky o berlích, ale i lehké holky po šichtě. Studenti spěchající na vlak k mamince i opilci na cestě z baru do baru. Lidé obyčejní, excentričtí, zamlklí i hovorní. To je celé široké spektrum osudů, se kterými se na svých cestách Prahou setkal Jiří N. Taxikář. Člověk, který pozoruje a naslouchá a z nekonečného přadena osudů splétá krátké příběhy.
Přemýšleli jste někdy nad tím, jak vás vidí řidič taxíku, ze kterého právě vystupujete? A co se odehrává v hlavě jemu? Kolik lidí ten den už vezl a co mu všechno o sobě řekli? Začtěte se do stránek knihy, kterou jeden takový neobyčejně obyčejný taxikář napsal. Pro vás. O vás. Pro sebe. I o sobě. Možná budete překvapeni, ale rozhodně se zasmějete. Na to vemte jed!


Knihu doprovází ilustrace Aleše Leznara.

Ukázka z knihy

Dnes jsem vezl majitele pohřebního ústavu. Byl tak spokojen s mým vystupováním, že si na mne vzal soukromý číslo, že mi zavolá, až bude potřebovat někoho odvízt… Když jsme se oba vysmáli, dodal: „Myslel jsem pozůstalé…“

Zasmějte se u dalších ukázkových přiznání taxikářů.

O autorovi

Jiří Němčík (* 1975, Strakonice) píše od dětství články, blogy, hudební recenze. V roce 2015 vydal novelu Smrthaus (nakl. Petr Štengl), která brutálně lyrickým jazykem popisuje prostředí starobince, kde autor strávil rok a půl péčí o staré, bezmocné a šíleně krásné lidi. Novela sklidila poměrně dobré recenze (Tvar ****), ale díru do světa neudělala. Autora to nicméně od psaní neodradilo a kromě řady dalších rozepsaných textů v roce 2016 založil facebookový blog Přiznání taxikářů, kde humorně i poeticky zpracovává své zážitky přirozeně vyplývající z práce pražského taxikáře.

Zdroj: jota.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBylo nás pět

Poláček, Karel

Akropolis, 2019

zobrazit info o knizeNahoru po schodišti dolů

Kaufmanová, Bel

Argo, 2020

zobrazit info o knizeNejlepší kůň je táta

Horová, Ladislava

Cosmopolis, 2020

zobrazit info o knizePřiznání taxikářů

Němčík, Jiří

Jota, 2020

Napsat komentář