Autobiografie

autobiografie-uvod
Čas strávený s rodinou je pro nás většinou vzácný. Po dlouhých dnech strávených mezi čtyřmi zdmi našeho domova ho může ale být trošku příliš. Možná je to pravá chvíle k ponoření do života jiných lidí. Přesně to nabízí dvě autobiografická vyprávění, která si dnes představíme.

První kniha je již třetí částí vyprávění Michaely Malé o svém životě s psychotickým onemocněním. V knize Homo psychoticus III mluví o návratu do práce – a to ne jen tak ledajaké. Autorka nastoupila hned na několik různých pozic najednou.

Homo psychoticus III

aneb návrat do práce

Autorka: Michaela Malá

Počet stran: 263
Vazba: brožovaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-7553-781-2
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Homo psychoticus III vydalo nakladatelství Triton.

Poslední díl autobiografické trilogie volně navazuje na dva předešlé díly. Psychotické onemocnění, jehož součástí jsou deprese, mánie a panické úzkosti, zasahuje do všech oblastí autorčina života: ta popisuje své studium další vysoké školy, průběh psychoterapií, soužití s partnerem a pejskem Barykem, vztahy s rodiči, psychology, psychiatry, kamarády a známými i s tajemným panem doktorem, který ji doprovází životem již řadu let. Jak podtitul napovídá, autorka se vrátila po letech invalidního důchodu do práce, a to hned na několik pozic: peer konzultantky, odbornice na destigmatizaci a důvěrnice pro pacienty psychiatrické nemocnice. Deníkový charakter knihy i odvaha otvírat třináctou komnatu zesilují autenticitu textu a dovolují nahlédnout do samotného nitra autorčiny duše. Posuďte sami, nakolik se jí to povedlo.

Kniha navazuje na knihy Homo psychoticus a Homo psychoticus II.

Ukázka z knihy

Co je to láska? Pocit, že moje srdce bije stejně s jiným srdcem. Vědomí, že ho miluji přesně takového, jaký je, a nemám potřebu ho měnit. Touha být tou jedinou, po které touží on, což je v podstatě strašně domýšlivé. Aby chodil hezky oblékaný a bylo na něm vidět, že o něj někdo s láskou pečuje. Důvěra v toho druhého až tak veliká, že se nebojím odhalit před ním svou duši i tělo. Snaha vytvořit tomu druhému doma místo, kam se rád vrací. Pocit štěstí v přítomnosti toho druhého. Víra, že budoucnost bude existovat jen tehdy, když budeme spolu. Odhodlání udělat cokoliv, aby ten druhý měl radost. Láska? To zdaleka není jen sex. Je to životní styl. Nesobecký, tolerantní, milující, toužící, oddaný, důvěryplný a naplňující štěstím. Je to i strach o zdraví toho druhého, přání být tu s ním nejméně do sta let, strach, když jde ně- kam sám, aby se v pořádku vrátil, aby mu nikdo nezkřivil ani vlásek. Láska je můj život a můj život naplňuje láska. Každá buňka v mém těle žije pro tento pocit. Mé srdce tluče, protože má pro koho. Můj mozek přemýšlí způsobem „já jsem dva“. Jsem tu Já a je tu On. Vše, co ve svém životě dělám, přizpůsobuji existenci toho druhého. Definovat lásku? To vůbec není jednoduché. Ale žít lásku je krásné.

Stáhněte si celou ukázkovou kapitolu z této knihy!

O nakladatelství

Nakladatelství Triton působí na českém knižním trhu již od roku 1991 a počtem vydaných titulů se každoročně řadí mezi 6–10 největších knižních nakladatelství v republice. Specializuje se především na knihy odborné lékařské, psychologické, filosofické, historické a pedagogické, jakož i na učebnice pro VŠ studenty, beletrii, sci-fi a literaturu faktu.

————————————————

Nestává se příliš často, aby se psychiatr stal veřejně známou osobností. O Radkinu Honzákovi jsme ale již slyšeli snad všichni – ať už díky jeho knihám či častým vystoupením v různých médiích. V audioknize Osudy sám vzpomíná na svůj život od raného dětství, přes vysokou školu až po dlouhý profesní život.

Osudy

Autoři: Radkin Honzák, Lenka Kopecká

 

Vazba: CD
ISBN: 859023610
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Osudy vydalo nakladatelství Radioservis.

Rozhlasové vzpomínání psychiatra se specializací na psychoterapii, zastánce psychosomatického přístupu, publicisty a vysokoškolského pedagoga, připravila Lenka Kopecká.
Kam se posunuly jeho zájmy o obor, s kým spolupracoval a co se mu stalo v profesi osudným? Úsměvné a poučné historky z jeho života by se mohly srovnávat s historkami z natáčení. A navíc je pan doktor Honzák umí originálně interpretovat. Pět dílů naplněných vzpomínkami na dětství, dědečkův statek v Čími, pražský byt, nálety na Prahu, vysokou školu, profesory, poezii i pacienty charakterizuje osobnost psychiatra v jiné dimenzi. Jeho slova nejsou prázdná, nezavánějí nostalgií ani smutkem a posluchače vedou k přemýšlení, zastavení i úsměvu. Pan psychiatr se nebojí veřejně kritizovat svou velkou maličkost a odhalit své slabůstky a neduhy.

Obsah:
1. Rodinný konglomerát Honzáků bez ega a sobectví
2. Od maturity – mladičké naivity až po léta padesátá – pletky s psychiatrií
3. Aby nevysychala mícha – recept transakčních analytiků
4. Víra – tlak normalizace – trucovitý jedinec Radkin Honzák
5. Zpěv – poezie – hudba – knížky – léčebné chvíle pro psychiatra Honzáka

Podívejte se také na naši reportáž ze křtu knihy rozhovorů s pan doktorem Honzákem či na audioknihu vzpomínkových zamyšlení Chcete se stát psychiatrem?, kterou doktor Honzák namluvil před dvěma lety.

Ukázku z audioknihy si můžete poslechnout přímo na stránkách Radiotéky.

O autorovi

Radkin Honzák je známý český psychiatr a sekundární lékař Psychiatrické léčebny Bohnice. Absolvoval na Fakultě všeobecného lékařství UK v Praze v roce 1962. Od roku 1966 pracoval jako psychiatr v Ústavu pro výzkum výživy (gastroenterologická problematika, výzkum spánku, výzkum stresu), po sloučení výzkumných ústavů v IKEM (pacienti s nezvratným selháním ledvin, transplantační program). V současnosti je asistent ÚVL 1.LF UK, ambulantní psychiatr IKEM, sekundární lékař PL Bohnice, ambulantní psychiatr REMEDIS.

Zdroj: kosmas.cz

O nakladatelství

Radioservis je největším výrobcem audiozáznamů v České republice. Jeho záměrem je postupně zpřístupnit rozhlasový archiv (mluvené slovo, hudbu a další pořady), tak i fyzické nosiče na jednom místě online. Nabízené záznamy pořadů jsou dodávány ve vysoké kvalitě upravené zvukovými mistry.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás více zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHomo psychoticus III
aneb návrat do práce

Malá, Michaela

Triton, 2020

zobrazit info o knizeOsudy

Honzák, Radkin – Kopecká, Lenka

Radioservis

Napsat komentář