Rozhovory z blázince s Radkinem Honzákem

IMG_9935
Ještě pár minut před samotným začátkem prezentace a autogramiády knihy Všichni žijem′ v blázinci, s podtitulem Současnost očima psychiatra, se zdálo, že literární kavárna knihkupectví Academie žije svým běžným tempem. Jako by nic nenasvědčovalo tomu, že zrovna v těchto prostorách má v nejbližších okamžicích proběhnout nějaká událost.

Poloprázdné stolky se však během chvilky zaplnily právě příchozími, kteří ještě stále nevěděli, jakým směrem mají ubírat svou pozornost. To se změnilo v momentě, kdy se na jedno z krajních míst posadil Josef Abrhám. Brzy nato už byla trojice hlavních aktérů pohromadě, k nenápadné Renatě Červenkové si přisedl i Radkin Honzák.

Krátké, příjemné a jemně humorné setkání uváděl Pravomil Novák a Radka Fialová z nakladatelství Vyšehrad, které také knihu rozhovorů Renaty Červenkové s Radkinem Honzákem vydalo. Kniha Všichni žijem′ v blázinci vychází jako další titul v edici rozhovorů se zajímavými lidmi z oblasti vědy, techniky a společnosti.

Novinářka Renata Červenková uvedla, že nejtěžší bylo přesvědčit Radkina Honzáka, že je dostatečně zajímavou osobností, aby to stačilo na celou knihu rozhovorů. Jelikož se ale znají léta a uskutečnili společně již několik rozhovorů, nebyl žádný problém, aby i tentokrát rádi spolupracovali. Vedení rozhovorů bylo někdy obtížné v tom, že Radkin Honzák věděl spoustu věcí v mnoha souvislostech a nebylo vůbec jednoduché ho zastavit.

Radkin Honzák zavzpomínal na svou praxi v manželské poradně a na skutečnost, že se mu spolu s tím zprotivilo slovo „normální“, jelikož se ho manželé často ptali, jestli je to či ono ve vztahu normální. Jak sám podotkl, jako kdyby přesně věděli, jak to vypadá u něj doma.

Medicínu má rád, ale je velmi znepokojen stavem, kterým se ubírá, tedy že hlavní směr diktuje farmaceutický a medicínský průmysl. Nezapomněl také několikrát připomenout, že Renata Červenková báječně peče.

Na otázku Radky Fialové, co tedy dělat, abychom se v tomto světě nezbláznili, odpověděl Josef Abrhám velmi stručně:

„Nevycházet z domu.“

Další otázka již mířila z publika – posluchače zajímalo, jestli bylo nějaké téma, na které během rozhovorů nedošlo.

„Rozhovory provázel nebývalý takt, k řadě témat jsme vůbec nedošli,“

odpověděl Radkin Honzák. Z domova měl zakázáno hovořit o rodině a osobních věcech, proto se v knize nenacházejí.

Zleva: Josef Abrhám, Renata Červenková, Radka Fialová a Radkin Honzák

Nicméně ani po dokončení této knihy rozhovorů nebude mít Radkin Honzák času nazbyt. Jelikož se povedlo prosadit psychosomatiku jako samostatný obor, bude nyní editovat učebnici psychosomatiky.

Poté se již přistoupilo k samotnému křtu knihy, který proběhl symbolickým přípitkem. Renata Červinková knize popřála, aby dokázala lidem, kteří si ji koupí, otevřít obzory. Josef Abrhám podotkl, že má Radkin Honzák výhodu, že se během svého života setkal s řadou lidí a s mnoha příběhy, které nyní mohl v knize zužitkovat. Známý psychiatr pak dodal, že co ví, blázinec začal už před pětasedmdesáti lety, když se narodil. Přesto by si lidé měli více vážit hodnot a cenit svobody.

O samotném obsahu knihy bylo prozrazeno jen velmi málo. Kniha si však okamžitě našla řadu zájemců, kteří čekali na podpis; nakladatelství Academia ji vyprodalo během pár chvil.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVšichni žijem´ v blázinci
Současnost očima psychiatra

Červenková, Renata - Honzák, Radkin

Vyšehrad, 2014

Napsat komentář