Hrátky se Smrtí

Tipy_Sofie Smrtak a ja_Spinava prace
Přestože se naše dnešní tipy věnují tématu umírání a smrti, nabízejí zároveň příběhy plné lásky, naděje a legrace. Pohodlně se usaďte s šálkem dobré kávy a odreagujte se nad zábavnou četbou s neveselými náměty.

Tak trochu humorné, ale hlavně milé a inteligentní vyprávění o životě a smrti přináší příběh Theese Uhlmanna Sofie, Smrťák a já. Možná vám pomůže uvědomit si, co je opravdu důležité.

Sofie, Smrťák a já

Když vás navštíví Smrťák, začne být živo
Autor: Thees Uhlmann
Přeložila: Kateřina Prešlová

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 152×212 mm
ISBN: 978-80-271-2506-7
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Sofie, Smrťák a já vydalo nakladatelství Cosmopolis.

U dveří vypravěče kdosi zazvoní. Když otevře, uvidí podivného muže, který je mu podezřele podobný, a navíc tvrdí, že je Smrt, že ho musí odvést a že mu zbývají poslední tři minuty života. V bytě se mezi nimi rozvine absurdně vtipná diskuze, kterou přeruší další zvonění. Za dveřmi stojí hrdinova bývalá přítelkyně Sofie, se kterou měl jet na návštěvu své matky a také svého sedmiletého syna, kterému sice posílá každý den pohlednici, ale už roky se s ním neviděl. Smrťák uzná, že člověk by neměl odejít ze světa bez rozloučení, a všichni tři se vydají na výlet plný neuvěřitelných náhod a situací způsobených neobratností, s níž se Smrťák pohybuje ve světě živých. Během cesty řeší samé důležité otázky jako třeba: Musí Smrťák čurat? A pokud ano, jak to dělá?

 

Ukázka z knihy

Nevím, jak to mají jiní, ale já jsem umíral takhle: Ucítil jsem vibrace. Jako by dvě patra nade mnou ždímala pračka a celý dům se začal otřásat a chvět v neslyšitelném frekvenčním pásmu, takže se vám snadno udělá špatně.
Měl jsem pocit, jako by mě natahovali, ale nohy nechtěly opustit podlahu. Nebolelo to, jelikož v těle už necítíte žádné kosti, ale víte, že se musíte rozloučit, protože vaše nohy ještě nikdy nebyly tak hrozně daleko.
Taky jsem měl dojem, jako by mi praskalo před očima. To je dost zvláštní, protože před očima nic praskat nemůže, jenom v uších. Jako byste zapojili do zásuvek sto zástrček a tam by se udělaly ty malé blesky a nějaký chytrák by kdesi pronesl: „To pro ten přístroj ale není moc dobré.“ A zdálo se mi, jako by cosi zazvonilo. A potom znovu. A pak ještě jednou.

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ohlasy

Uhlmannův mimořádně šarmantní literární debut stojí na velice vtipných dialozích. Takový rozhovor se Smrtí jste ještě nikdy nečetli.

časopis Rolling Stone

Oslava života a lásky.

Christine Westermann, Frau TV

 

Nakladatelství Cosmopolis

Nakladatelství Cosmopolis vzniklo na jaře roku 2015 a je součástí zavedeného nakladatelského domu Grada. Logo značky v sobě zahrnuje hned několik významů: hřbety stojících knih, živoucí město a rytmus. Přináší tak svým čtenářům knihy z celého světa, zahraniční i českou beletrii všech žánrů, a současně drží prst na tepu doby. Pestrou skladbu žánrů (od detektivek a thrillerů přes humor až po čtení pro ženy) ilustruje také motto redakce: knihy všech barev.

————————————————

Špinavá práce od Christophera Moorea vychází v nakladatelství Triton ve druhém a upraveném vydání. Představuje příjemnou oddechovou četbu, u které se od srdce zasmějete.

Špinavá práce

Autor: Christopher Moore
Přeložil: Tomáš Jeník

Počet stran: 520
Vazba: vázaná
Formát: 152×207 mm
ISBN: 978-80-7553-760-7
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Špinavá práce vydalo nakladatelství Triton.

Charlie Asher je úplně normální chlap. Lehce neschopný, mírně neurotický, tak trochu hypochondr. Je tím, čemu se říká beta samec – chlapík, který je vždy opatrný a věrný, ten typ, co je vždycky po ruce, když holku odkopne větší, vyšší, silnější alfa samec. Ale Charlie měl kliku. Je majitelem domu v srdci San Franciska a vetešnictví, které vede s pomocí oddaných, byť poněkud vyšinutých zaměstnanců. Jeho chytrá a krásná manželka Rachel ho pro jeho naprostou obyčejnost upřímně miluje. Ano, na beta samce si Charlie vede dobře. Tedy až do chvíle, kdy se mu narodí dcera Sophie. Zrovna když se porodem vyčerpaný Charlie chystá k odchodu z porodnice, zahlédne u Racheliny postele stát podivného muže v mátově zeleném obleku; muže, který tvrdí, že by ho nikdo neměl vidět. Jenže Charlie ho vidí a od té chvíle se začnou dít opravdu divné věci: Lidé kolem něj začnou umírat, na střeše jeho domu hřadují obří havrani a všude, kam se vrtne, jej pronásleduje temný šepot vycházející odněkud zpod chodníku. V jeho diáři na nočním stolku se začínají objevovat neznámá jména a než se naděje, umírají jejich nositelé. Zdá se, že si Charlieho Ashera najali na novou práci, nepříjemnou, ale zcela nezbytnou – práci Smrti. Je to špinavá práce. Ale někdo to přece dělat musí.

 

Ukázka z knihy

Lois Asherová si hověla v polštářích, na hlavě měla perfektně padnoucí šedou paruku s vlasy staženými dozadu tak, jak vždy nosívala ty vlastní, na krku jí visel stříbrný náhrdelník s lisovanými květy a k němu měla do sady náušnice a prstýnky. Její světle fialová hedvábná noční košilka splývala tak dokonale s výzdobou ložnice, že to vypadalo, jako by se v ní Lois pokoušela ztratit. A také se jí to dařilo, i když prostor, který si v tom světě vyhradila, byl trochu větší, než momentálně potřebovala. Mezi parukou a její lebkou zůstala skulina, noční košile na ní plandala a prstýnky chrastily pomalu jako náramky. Charliemu bylo jasné, že vůbec nespala, když přišli, a že za nimi poslala Buddyho, aby jí poskytl čas se obléci a nachystat se na přijetí svých dětí. (str. 276)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Christopher Moore

Christopher Moore (* 1957) je americký spisovatel a autor knih Špinavá práce (BB art, 2007) a Použité duše (XYZ, 2017). Už od dětství rád četl. Vedle psaní ho dále baví např. potápění nebo fotografování. Christopher Moore, díky jehož Nejhloupějšímu andělovi jsme propadli neodolatelnému kouzlu hororových Vánoc v Kalifornii, si v knížce Špinavá práce posvítil na neprobádané území, které nakonec budeme muset prozkoumat všichni – smrt a umírání. Výsledkem je legrační a vtipný román, doslova k popukání.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Triton.

 

Nakladatelství Triton

Nakladatelství Triton působí na českém knižním trhu již od roku 1991 a počtem vydaných titulů se každoročně řadí mezi 6–10 největších knižních nakladatelství v republice. Specializuje se především na knihy odborné lékařské, psychologické, filosofické, historické a pedagogické, jakož i na učebnice pro VŠ studenty, beletrii, sci-fi a literaturu faktu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Zaujaly vás humorné romány o smrti? Napište nám svůj názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSofie, Smrťák a já
Když vás navštíví Smrťák, začne být živo

Uhlmann, Thees

Cosmopolis, 2020

zobrazit info o knizeŠpinavá práce

Moore, Christopher

Triton, 2020

Napsat komentář