Mocenské sítě od svobodných zednářů po Facebook

Vez a namesti
Britský historik ve své nejnovější knize analyzoval historii společenských sítí a jejich aktuální proměnu. Neopomíjí ani nové nástroje jako Facebook a varuje před jejich nebezpečím. Název publikace zvolil jako metaforu pro vertikální a horizontální podobu mocenského vlivu.

Nial Ferguson ve své nové práci analyzuje podoby mocenského vlivu. Jednu – vertikální, hierarchickou – charakterizuje metafora věže; druhou – horizontální, založenou na síti vztahů – zase obraz náměstí. Autor zkoumá jejich historický vývoj i koexistenci. V historických knihách je patrnější ona vertikální struktura, na jejímž vrcholu stáli králové a papežové, ale to neznamená, že by horizontální sítě společenských vztahů byly záležitostí moderní doby, ve které jako by komunikace po Facebooku hrála větší roli než politické uspořádání. Ferguson ukazuje podobu společenských sítí v minulých dobách a v jejich rozvoji a úpadku nachází varovné signály pro sítě novodobé, protože sítě byly vždy náchylné k uzavírání, přenášení negativních signálů či výpadkům.
Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

Ukázka z knihy

Dnes, jak se zdá, jsou sítě všudypřítomné. V prvním týdnu roku 2017 se v New York Times objevilo 136 článků, které obsahovaly slovo „síť“. Lehce nad třetinu z nich byly články o televizi, dvanáct pojednávalo o počítačových sítích a deset o politických sítích různého druhu, ale byly mezi nimi i texty o dopravních, finančních, teroristických sítích a sítích zdravotní péče – nemluvě o sítích sociálních, školních, zločineckých, telefonních, rozhlasových, elektrických a  zpravodajských. (str. 27)

Přečtěte si pokračování ukázky.

O edici

Ediční řada ZIP přináší originální pohledy na současná témata, proniká však hlouběji k jejich podstatě a nabízí podrobnější vhled do dané problematiky. Knihy této řady se vyznačují propracovanou a dynamickou grafickou úpravou s množstvím ilustrací, fotografií a grafů. Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Argo, formát 158 x 230 mm, vázané s přebalem.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

Věž a náměstí

Mocenské sítě od svobodných zednářů po Facebook
Autor: Niall Ferguson
Přeložil: Jan M. Heller

Počet stran: 508
Vazba: vázaná
Formát: 168×238 mm
ISBN: 978-80-257-3047-8
Doporučená cena: 598 Kč

Knihu Věž a náměstí vydalo nakladatelství Dokořán. Prohlédněte si další ukázku.

O autorovi

Niall Ferguson (* 1964) je britský historik, působí jako profesor na Harvardově univerzitě a pracuje rovněž jako výzkumný pracovník na univerzitě v Oxfordu a na Hooverově institutu Stanfordovy univerzity. Většinu svých prací, jež v západní Evropě vzbudily nebývalý zájem, věnoval sociálním dějinám 19. a 20. století. Obrovský ohlas vyvolala jeho kniha o příčinách propuknutí první světové války (Nešťastná válka). V ní přišel s kacířskou tezí, že mocensko-politické vztahy v roce 1914 neeskalovaly kvůli německé agresivní velmocenské politice, nýbrž pod vlivem nekompromisních postojů Velké Británie. Časopis Foreign Policy jej v letech 2005, 2009 i 2010 zařadil mezi 100 nejvlivnějších intelektuálů světa. V roce 2004 byl dokonce magazínem Times označen jako jeden ze 100 nejvlivnějších lidí světa. Jako komentátor přispíval do Sunday Telegraph, Financial Times a časopisu Newsweek . Jeho současnou manželkou je aktivistka a politička Ayaan Hirsi Ali.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi třetinu tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVěž a náměstí

Ferguson, Niall

Dokořán, 2019

Napsat komentář