Život není jen zábava

zarmutek-buh-uvod
Netflix and Chill. Anebo – řečeno trochu staromódněji – film a domácí pohoda. Tak si představují ideální život nejen reklamní agentury, ale také mnozí z nás. Život ale není jen zábava a musíme se v něm potýkat i se závažnějšími věcmi. O některých z nich mluví dnes představované knihy.

Jen málokdo má to štěstí, že by mohl žít dlouhý a spokojený život bez toho, aniž by přišel o někoho ze svých blízkých. Ztráta milovaného či milované je nenahraditelná a bolestivá. Americký terapeut H. Norman Wright nás v knize Cestou zármutku provádí touto bolestivou etapou a ukazuje cestu k uzdravení.

Cestou zármutku

Uzdravující průvodce ztrátou milovaného člověka

Autor: H. Norman Wright

Počet stran: 112
Vazba: brožovaná
Formát: 120×190 mm
ISBN: 978-80-7255-421-8
Doporučená cena: 153 Kč

Knihu Cestou zármutku vydalo nakladatelství Návrat domů.

Ztráta milovaného člověka je vždy těžká a bolestivá. Každý, kdo touto ztrátou prochází, potřebuje jistě útěchu a podporu. Šok, hněv a zoufalství, kterým musíme v takové situaci čelit, rozhodně nenabídnou útěchu, ale jejich pochopení nám pomůže dostat se do našeho konečného cíle, kterým je rozloučení se s milovaným člověkem a nalezení pokoje.
Tato útlá, ale hluboká kniha je stručným průvodcem, který vás provede pěti etapami zármutku. Průvodcem, jenž vás povede z temnot stínů na cestu uzdravení. Na jejím konci vás čeká pokoj a zralejší víra.

Ukázka z knihy

Svět je plný tvář. Některé jsou nám známé, jiné méně. Mnoho tváří je nám stálými společníky. Patří našim nejbližším – přátelům, rodičům, prarodičům, životnímu partnerovi nebo vlastním dětem. Pak jednoho dne jedna tvář zmizí. Už není nikde poblíž. Vznikne prázdné místo, ale nadlouho. Na tomto místě se objeví nová tvář. Je nám neznámá a není přátelská. Je to tvář zármutku.

Zármutek – co o něm víte? Často to slovo používáme s lehkostí. Jedná se o stav, v němž se ocitneme, když ztratíme někoho blízkého. Je to pohled dovnitř. Byli jste povolání do domu smutku. Není to příjemné místo. Nechcete se tam dlouho zdržet. Ale na nějaký čas tam budete muset zůstat – déle, než vám bude milé. Přijde bolest, zmatek, rozhořčení a zděšení. Zármutek je popsán jako intenzivní emocionální utrpení nebo i jako akutní smutek.

Pokračování ukázkového textu z této knihy naleznete na stránkách nakladatelství Návrat domů hned vedle velké obálky knihy.

O autorovi

H. Norman Wright je mezinárodně uznávaný autor bestsellerů, specialista na traumatické zážitky, terapeut a manželský a rodinný poradce. Napsal přes 80 knih. Žije v americké Kalifornii.

Zdroj: bookreporter.com

O nakladatelství

Nakladatelství Návrat domů vydává populárně-naučnou literaturu, která se zabývá aplikovanou psychologií, mezilidskými vztahy, výchovou dětí a systémem životních hodnot.

————————————————

Existuje Bůh? A pokud ano, proč většinou nevyslyší naše modlitby? Jak můžeme věřit v Boha, který ignoruje naše přání? A má vůbec Bůh ve světě vědy a racionality nějaké místo? V knize Bůh nefunguje – a proto v něho věřím ukazuje německý katolický kněz Thomas Frings formu víry, která podle něj může obstát v moderním světě a která vychází vstříc lidem pochybujícím.

Bůh nefunguje

a proto v něho věřím

Autor: Thomas Frings
Přeložil: Zdeněk Jančařík

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 148×208 mm
ISBN: 978-80-262-1562-2
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Bůh nefunguje vydalo nakladatelství Portál.

Thomas Frings je známý německý kněz, který na sebe výrazně upozornil poté, co v roce 2016 opustil svou farnost a odešel do kláštera. Pohnutkou k tomu mu byla frustrace z toho, jakým způsobem běžná duchovenská činnost probíhá, jak církev tápe ve svém poslání působit v moderním světě. Ve své knize představuje své chápání křesťanské, resp. katolické víry. Odpovídá na otázky, PROČ věří, ČEMU věří, JAK věří. Bůh pro něj není něco, co funguje, nějaký automat na lidské potřeby. Obrazu takového Boha se klidně vzdává a svou autentickou výpovědí vychází vstříc hledajícím a pochybujícím. Ptá se, jak dnes věřit a svou víru žít, jak se nadchnout pro evangelium.

Ukázka z knihy

Vzpomínám si na zvláštní zážitek. V mé rodině se chystalo biřmování. Jelikož bylo udíleno při večerní mši, sešli se všichni už odpoledne při kávě. Hned ve dveřích mě odchytil můj synovec Lukáš s otázkou: „Můžeš mi pomoct? Musím napsat ke mši nějakou přímluvu!“ Sedli jsme si tedy do jeho pokoje a snažili se rozlousknout těžký problém, jak formulovat smysluplnou přímluvu. „Za co bys Boha rád poprosil?“ ptal jsem se. „Něco jako, aby ve světě zmizel hlad.“ „Myslíš, že to Bůh udělá, když ho o to poprosíme?“ ptal jsem se dál. „Ne,“ vyhrkl. „A proč ho o to chceš prosit, když už předem víš, že to nesplní?“ Odpověď: „Hm, tohle se přece v kostele vždycky říká!“

To pro nás není moc lichotivé. A obávám se, že můj synovec má s tou poznámkou pravdu. Rozhovor ovšem ještě neskončil. Pokračoval jsem: „Co myslíš, jak bychom se měli postavit ke hladu ve světě? Kdo je za něj zodpovědný?“ „Lidi si s tím musí poradit sami.“ „To si také myslím. Dneska možná dostaneš nějaké peníze. Dovedeš si představit, že bys z toho něco daroval na hlad ve světě?“ „Copak jsem blbej?“ Tohle sice neradi slyšíme, ale na teenagera je to patřičná a upřímná odpověď. „Jaký je tedy tvůj přístup, když víš, že to je v našich rukou a že bys mohl pomoct?“ – „No, dobrej zrovna není.“ Já na to: „Tak z toho udělej přímluvu.“

Zbytek příběhu si můžete dočíst v pokračování této krátké ukázky.

O autorovi

Thomas Frings (1960) je od roku 1987 katolickým knězem. Působil v Münsteru, v roce 2016 odešel do jednoho holandského kláštera. Od roku 2018 opět působí jako kněz v Kolíně nad Rýnem.

O nakladatelství

Portál byl založen v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti aj. Vydává také čtyři periodika: Psychologie dnesDěti a myRodina a školaInformatorium 3–8. Portál pořádá též odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBůh nefunguje
a proto v něho věřím

Frings, Thomas

Portál, 2020

zobrazit info o knizeCestou zármutku

Wright, H. Norman

Návrat domů, 2019

Napsat komentář