Napětí na prvním místě

Za-tajemstvim-a-napetim-kolem-sveta
V úvodu týdne jsme si pro vás připravili knižní balíček plný napětí! Nechte se zasvětit do tajů korporátního světa, pátrejte po vrazích a příčinách vraždění a odhalte tíživá tajemství, jež sužují nejednoho hrdinu následujících románů.

Práce v korporátu jistě nepatří k zaměstnáním pro psychicky málo otrlé. Následující titul je sondou do světa vysokých úředníků a mezifiremních vztahů, která věrně odkrývá jeho temné stránky a dovoluje nahlédnout nezasvěceným.

Otevřený prostor

Otevřený prostor je temnou groteskou a zároveň autentickou sondou do podivuhodného korporátního světa. Na pozadí krátkých čtivých kapitol se postupně vrství zásadní faustovský příběh dnešní doby. Proč se hezkému počasí říká bombardování? Co je to francouzská ruleta? A kdy je deadline? Pro nezasvěcené čtenáře je kniha opatřena výkladovým slovníčkem korporátního jazyka.
Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky.

The open-space thriller
Autor: Igor Malijevský

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-257-3017-1
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Otevřený prostor vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

To ta dnešní procházka pěkně začíná, sotva se za ní zabouchly dveře, už má v hlavě gynekoložku. Lepší zůstat u představy, jak ji zabil blesk. Leží na zemi nahá a nemusí se stydět, protože je mrtvá, kolem ní se scházejí všichni příbuzní a známí a spolužáci, i ti největší hajzlové, kteří ji honili po sídlišti, teď mají v očích slzy, jenže její mladé netknuté tělo už nic nevzkřísí, blesk je prevít. Ale kdo ví, jestli je to její krásné tělo opravdu netknuté, no asi není, ale ani to neví jistě. To je teda bilance v tom jejím pokročilým věku. Alespoň že se na ni dneska nevrhnul Pochválený dědeček, obávané vousaté strašidlo sídliště, s ostrým nosem a dlouhými nehty, nedá se odehnat, když si někoho oblíbí, tak už ho jen tak nepustí a opakuje pořád dokolečka „Pochválen buď Pán Ježíš Kristus“, dokud ho člověk nezažene tajnou formulí. (str. 10)

O autorovi

Igor Malijevský je básník, prozaik a umělecký fotograf. Narodil se 15. dubna 1970 v Praze, po studiích teoretické fyziky a filosofie vystřídal řadu zaměstnání. Pracoval například jako čerpač, učitel, redaktor nebo složenkář. Od roku 2007 připravuje společně s Jaroslavem Rudišem pravidelný literární kabaret EKG v pražském divadle Archa. Své klasické černobílé fotografie vystavuje především v zahraničí, kde jsou jeho práce zastoupeny v řadě muzejních i soukromých uměleckých sbírek. Vyšly mu básnické sbírky Bělomorka (2003), Druhý den po konci světa (2013), Zimní království (2016), povídkové soubory Družba (2005), Měsíc nad řekou Tejo (Argo, 2014) a netradiční kuchařka Hladová kuchařka (2013).

Zdroj informací: Argo

————————————————

Dvě sestry, jeden muž, syn a vražda. Nicky a Chloe k sobě nikdy neměly příliš blízko. Obě navíc byly provdány za stejného muže – Nicky dala Adamovi syna, ale on přesto později stejně skončil v náručí úspěšnější Chloe. Když je však Adam náhle zavražděn, sestry se musí znovu spojit, aby odhalily pravdu stojící za jeho úmrtím.

Ta lepší z nás

Ačkoli je Chloe mladší ze dvou sester Taylorových, vždy se zdálo, že má trochu navrch. Byla úspěšná studentka s velkými sny a ještě větším pracovním nasazením. Nicky – vždy divoká a víc než nezodpovědná – byla pravým opakem své mladší ambiciózní sestry. Proplouvala z jedné práce do druhé a ze vztahu do vztahu a vždy se držela v blízkosti domova v Clevelandu. Na chvíli se zdálo, že obě našly své štěstí. Chloe získala stipendium na univerzitě a přestěhovala se do New Yorku, kde získala vysněnou práci v nakladatelství. Nicky se provdala za nadějného mladého právníka Adama Macintoshe a porodila mu syna, kterého pojmenovali Ethan. Během té doby se sestry navzájem odcizily. Nyní, o víc než patnáct let později, se jejich život dramaticky změnil – Adamovou ženou je dnes Chloe. Poté, co je Adam v domě v East Hamptonu zavražděn, Chloe neochotně vpustí zpět do svého života biologickou matku svého dospívajícího adoptivního syna – sestru Nicky. Když ale policie označí za podezřelého z vraždy Ethana, sestry to donutí se spojit… a společně hledat pravdu ukrytou v rodinných tajemstvích, pohřbených v dávné minulosti.

Nepřátele si držte nablízku a sestru ještě blíž
Autorka: Alafair Burke
Přeložila: Veronika Kratochvílová

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 128×208 mm
ISBN: 978-80-7625-069-7
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Ta lepší z nás vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

Můj telefon, schovaný v kapse mých velice drahých značkových šatů, zazvonil poprvé v okamžiku, kdy se začala podávat večeře. Moji rodiče. Nechala jsem hovor spadnout do hlasové schránky. Hloupě jsem se domnívala, že volají, protože jsou pyšní, že jejich dcera je na takové luxusní akci. Samozřejmě že o této události nikdy předtím neslyšeli, ale když jsem pozvání obdržela, snažila jsem se jim vysvětlit, že je velice neobvyklé, aby byl pozván někdo na mé úrovni. Když ale volali o pět minut později znovu a pak ještě o hodinu později, věděla jsem, že se to určitě netýká mě. (str. 12)

Přečtěte si celou ukázku a nahlédněte také do našich recenzí dalších autorčiných knih, na jejichž tvorbě pracovala společně s Mary Higgins Clark, která zemřela v 92 letech 31. 1. 2020: V podezření, Celá v bílém.

————————————————

Lauri Kivi pracuje jako kriminální novinář. Jeho další článek má být o rodinných vraždách, většinou končících tragicky i pro vraha samotného. Velmi brzy však se zděšením zjišťuje, že všechny tyto události nemohou být náhodné…

V rouše beránčím

Kriminální novinář Lauri Kivi stojí před těžkým úkolem. Přesně na Štědrý den zavraždil otec své děti před očima jejich matky, pak samotnou matku, a nakonec – sebe. Kivi začíná psát rozsáhlý článek právě o rodinných vraždách. Nezdá se mu ale, že by všechny tyto události byly náhodnými činy… A má pravdu. Ale v mnohem šílenějším smyslu, než si sám dokáže představit…
V rouše beránčím je příběh o násilí, které je předáváno z generace na generaci, ale také o odpuštění.

Nikdo nezůstane ušetřen
Autor: Simo Hiltunen

Počet stran: 458
Vazba: pevná
Formát: 159×219 mm
ISBN: 978-80-7639-002-7
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu V rouše beránčím vydalo nakladatelství Bookmedia.

Ukázka z knihy

Ranní porada začínala v devět. Tu Lauri nestíhal, ale ani nemusel. Věděl, jak bude probíhat. Šéfredaktor deníku Suomen Sanomat Olli Ohra vyzvrací svůj názor na víkendová vydání. Bude hudrovat kvůli překlepům, problematickým titulkům a mizerně zvoleným osobám k interview. Anttiho článek o sociální péči o dítě Ohra pochválí jako ucházející, ale i v něm bude postrádat přístup, který by víc oslovil čtenáře: „Nezapomínejte psát pro čtenáře, ne pro vědce. Tohle je skvělý článek co do faktů, jenže suchopárný jako série přednášek o klášterní architektuře v renesanční Evropě.“
Jak má člověk zatraktivnit článek o sedmnácti tisících dětech umístěných mimo domov? Jak si to Ohra vlastně představoval? Vzletná přirovnání a podrobný popis zanedbaných dětí? Maximálně mohli k článku najít nějaké umístěné dítě a vyzpovídat ho. (str. 13)

Kompletní ukázku najdete na stránkách nakladatele.

O autorovi

Simo Hiltunen je reportér a producent ze severního Finska. V rouše beránčím je jeho románová prvotina. Finští literární kritici označili knihu jako nejzajímavější debut roku 2015. Hiltunenova druhá detektivka se stejným hlavním hrdinou – Lauri Kivim, vyšla ve Finsku na podzim roku 2018 pod názvem Ihmisen kuoressa (Freefall).

————————————————

Alice utíká před násilnickým manželem, aby ochránila sebe i svého desetiletého syna. Pomocnou ruku jim poskytne sociální pracovnice Mattie, která je ubytuje u sebe doma, zatímco venku zuří sněhová bouře. Obě ženy však mají svá tajemství a nebezpečí obchází velmi blízko…

Noční návštěva

Jedné noci, uprostřed sněhové bouře, vystoupí z autobusu Alice s desetiletým synem Orenem. Prchají před jejím násilnickým manželem a zoufalá Alice se snaží schovat a ochránit sebe i své dítě. Jedno tajemství si ovšem nechává pro sebe.
U autobusu je vyzvedne Mattie, padesátiletá sociální pracovnice, která žije sama v polorozpadlém domě uprostřed lesa. Když je potřeba se uprostřed noci o někoho postarat, volají právě jí. Podle pravidel by měla odvézt Alici a Orena na místní ubytovnu, ale místo toho je vezme k sobě domů. Že Oren jí připomíná mladšího bratra, který před třiceti lety zemřel, když mu bylo deset, si ovšem Mattie nechává pro sebe.
Zatímco sněhová bouře okolo nich zesiluje, vyplouvá minulost obou žen na povrch. Která z nich je víc nebezpečná a která ve větším nebezpečí?

Ani největší sněhová bouře nepohřbí děsivá tajemství…
Autorka: Caroll Goodman
Přeložila: Jana Kordíková

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-271-2282-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Noční návštěva vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Vetřelec je v pracovně. Díkybohu, že jsem ze zásuvky ve stole vzala ten revolver. A díkybohu, že jdou dveře pracovny zamknout zvenčí…
Tedy za předpokladu, že jsem je zamkla. Udělala jsem to? Byla jsem tak rozrušená, když jsem v prachu objevila ten vzor. Mohla jsem ty dveře zapomenout zamknout zvenčí, tak jako jsem zapomněla Dulcii pustit zpátky do domu? Pátrám v paměti a sice si vybavím, jak jsem klíč dávala zpátky do křišťálové misky, ale nedokážu si vzpomenout, jestli jsem dveře pracovny zamykala. Aspoň že u sebe mám zbraň. Sáhnu si do kapsy, abych se uklidnila jejím chladem, ale než to stihnu, Alice mě chytne za ruku.
„Co je tohle za místo?“ špitá. Její hlas je najednou o hodně mladší.
Tady je to strašidelné, řekl mi Frank, když jsem mu ho poprvé ukázala.
„To je jenom zadní schodiště,“ vysvětluju. „Když mi bylo čtrnáct, rodiče ho nechali zabednit.“
„Proč?“ ptá se šeptem Alice.

Přečtěte si delší ukázku na našich stránkách a zkuste o knihu zabojovat v soutěži! Šanci máte do 14. února.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOtevřený prostor
the open space thriller

Malijevský, Igor

Argo, 2019

zobrazit info o knizeTa lepší z nás

Burke, Alafair

Metafora, 2019

zobrazit info o knizeV rouše beránčím

Hiltunen, Simo

Bookmedia, 2019

zobrazit info o knizeNoční návštěva

Goodman, Caroll

Cosmopolis, 2020

Napsat komentář