Jak souznít s přírodou

Tipy_Do p_dele s plasty a Revoluce jednoho stebla slamy
Dnešní tipy nám ukážou, jak bychom měli bojovat se záplavou plastů a žít v souladu s přírodou, abychom zachránili svět a zároveň dopřáli lepší život sami sobě i našim potomkům.

Omezte užívání plastových výrobků a pomozte zachránit naši planetu. Knížka Emilly Barrettové, příhodně nazvaná Do p*dele s plasty, přináší nespočet rad a způsobů, jak se osvobodit od plastů v oblasti stravování, domácnosti a životního stylu.

Do p*dele s plasty

101 způsobů, jak se osvobodit od plastů a zachránit svět
Autorka: Emilly Barrettová
Přeložila: Alena Švomová

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
Formát: 120×165 mm
ISBN: 978-80-7565-579-0
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Do p*dele s plasty vydalo nakladatelství Jota.

Také vám nedá spát pomyšlení, že naše planeta je zahlcena plastovým odpadem? Že jsou ho plné oceány? Jen žádnou paniku! Prognózy ekologů jsou neradostné, ale boj s plasty už začal a zapojit se do něj můžete i vy. Ačkoli je plast převratným vynálezem a v některých oblastech bychom jej těžko mohli nahradit, zejména jednorázové plasty jsou dnes zbytečně doslova všude a krátká doba jejich použití je zcela neúměrná velmi dlouhé životnosti. Tato kniha přináší 101 snadných způsobů, jak omezit plasty, a dotýká se tří hlavních oblastí: jídla a pití, domácnosti a životního stylu. Napoví vám ohledně nákupů a uchování potravin, hygieny či módy a zjistíte, že vaše snaha o udržitelnější život je nejen výzvou, ale může přinést i spoustu překvapivých objevů a zábavy. Dotýká se totiž i některých situací v životě, které by vás možná nenapadly. Víte, že běžná žvýkačka je vyrobena z plastů? Že plasty mohou obsahovat i některé čajové sáčky? Díky jednoduchým praktickým krokům zaměřeným na omezení plastů v každodenním životě je tato knížka perfektním průvodcem pro každého, kdo se rozhodl narukovat do boje s plasty. Naše snadné tipy vás povedou tak, abyste krůček po krůčku dokázali měnit své návyky, až se nakonec vyloučení plastů ze života stane vaší přirozeností.

 

Ukázka z knihy

Dokážeme moře od plastů vyčistit?
Jen jedno procento odpadních plastů plave ve vodě a naprostá většina z nich se mění v mikroskopické částečky. Takže i kdyby se nám podařilo nějakým způsobem přimět všechny země světa, aby se podílely na financování čištění moří, bylo by téměř nemožné toho skutečně dosáhnout – a i kdybychom mohli, kam potom s nimi? Těch 8 miliónů tun plastu, které každoročně jen tak bezděčně napumpujeme do moře, je opravdu velká spousta smetí na to, abychom ji někam uložili na 300 let. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Doporučujeme

Přečtěte si také knížku nakladatelství Kazda Lepší život bez plastů. Přináší řadu nápadů a tipů, jak omezit spotřebu plastů a tím uniknout z jejich záplavy.

 

Nakladatelství Jota

Nakladatelství Jota vydalo již více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Publikuje tvorbu českých autorů i překlady z cizích jazyků. Patří mezi největší nakladatelství v České republice.

————————————————

Revoluce jednoho stébla slámy je legendární knížka japonského zemědělce Masanobua Fukuoky, která se věnuje udržitelnému hospodaření nejen na poli, nýbrž i v životě. Ocení ji ale prakticky každý vlastník užitkové zahrady.

Revoluce jednoho stébla slámy

Autor: Masanobu Fukuoka
Přeložila: Věra Dudmanová

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 120×165 mm
ISBN: 978-80-247-2513-0
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Revoluce jednoho stébla slámy vydalo nakladatelství Alferia.

Čtenář se seznamuje s přirozeným způsobem uvažování a pohledem na svět, který umožňuje člověku žít naplněný život v souladu s přírodou. Poutavost, jasnost a bystrost Fukuokových myšlenek vedla k tomu, že se kniha Revoluce jednoho stébla stala celosvětovým bestsellerem, byla přeložena do 20 jazyků a ovlivnila množství nejrůznějších lidí: farmářů, zahradníků, ekologických aktivistů, biozemědělců, příznivců slow food, lidí studujících východní nauky a dalších, kteří cítí, že právě naše vzdalování se přírodě má za následek vznik neřešitelných problémů. Z přečtení této knihy může čerpat inspiraci a nadhled i člověk, který (zatím) farmařit vůbec nehodlá. Nenechte se zpočátku odradit rýží a obilím. Dala by se nazvat i Zen a umění hospodařit nebo Zelená knížečka, manifest Masanobuy Fukuoky o hospodaření, jídle a hranicích lidského poznání představuje radikální výzvu globálním systémům, na které ohledně našeho jídla spoléháme. Současně jde o duchovní paměti člověka, jehož inovativní systém obdělávání země odráží hlubokou víru v celistvost a rovnováhu přírodního světa. Jak Wendell Berry píše ve své předmluvě, kniha „je pro nás cenná, protože je současně praktická a filosofická. Je to inspirující zásadní kniha o zemědělství, protože není jenom o zemědělství“.

 

Ukázka z knihy

Bylo to v roce 1970 a míra, do jaké náš živočišný druh (údajně nejinteligentnější) selhal jako správce planety, na mě teprve začala doléhat. Ve věku šestadvaceti let při mém prvním velkém aha zážitku mě plně zasáhlo uvědomění, že my lidé jsme aktivně vytvořili tolik obávaný nedostatek jídla. Zkrmovali jsme (a stále zkrmujeme) více než třetinu světového obilí dobytkem, což nám vrací jen zlomek těchto živin. Zmocnila se mě zvědavost – proč by jakýkoliv druh narušoval zdroj své vlastní výživy, podstatu svého samotného přežití? Následující rok jsem vydala Diet for a Small Planet [Jídelníček pro malou planetu]. Mohlo by jídlo, ptala jsem se v té knize i v následujících textech, být návratem lidstva ke zdravému rozumu? (str. 13)

Prolistujte si celou ukázku.

 

Značka Alferia

Logo Alferia

Značka ALFERIA spadající pod nakladatelství Grada přináší knihy o zdraví, harmonii těla i duše či o rozvoji osobnosti. Je určena čtenářům, kteří rádi hledají odpovědi i mimo tradiční, vědecky podložené teorie. Zaměřuje se na knihy z oblastí rozvoje osobnosti, kariéry, bohatství a peněz, rodiny, vztahů, lásky, sexuality, zdraví, zdravé výživy, životního stylu, duchovna a alternativních náboženských směrů. Pojímá ale i ezoteričtější témata z oblasti symbiózy těla a ducha. Název značky je odvozen z počátečních písmen oborů, z nichž vychází. Jsou v něm tedy významy slov ALternativní – Filozofie – Ezoterika – Rozum. Logo pak představuje 4 základní živly – oheň, vodu, zemi a vzduch.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Zaujaly vás tipy o životním prostředí a hospodaření? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDo p*dele s plasty
101 způsobů, jak se osvobodit od plastů a zachránit svět

Barrettová, Emilly

Jota, 2019

zobrazit info o knizeRevoluce jednoho stébla slámy

Fukuoka, Masanobu

Grada, 2019

Napsat komentář