Nenechte si ujít v týdnu od 20. do 26. ledna 2020

nenechte_si_ujit
Zima je ideální příležitostí zajít si někam za literaturou. Příští týden můžete vybírat z vícero akcí – koná se například beseda a autogramiáda známého kuchaře Romana Vaňka, autorské čtení Ondřeje Hložka či čtení pro ty nejmenší čtenáře.

Kromě toho si můžete připomenout nejlepší básně roku 2019 do knihovny v Třinci nebo se zúčastnit pravidelného pořadu Poezie pod klenbou v Pardubicích.

Jestliže máte rádi sladké, a ještě navíc rádi pečete, určitě si nenechte ujít akci, která se koná v úterý 21. lednaDomu knihy v Ostravě. V 16.00 zde začíná beseda a autogramiáda jednoho z našich nejznámějších kuchařů Romana Vaňka, zakladatele Pražského kulinářského institutu. Loni na podzim vydal kuchařku Sladké poklady české a moravské kuchyně a s návštěvníky v Ostravě si právě o této knížce bude povídat. Kuchařku vydal společně se svou ženou Janou a najdete v ní téměř 190 receptů na klasické sladké dobroty tuzemské kuchyně.

Potěšíme také všechny fanoušky kulturního časopisu Revolver Revue. V úterý 21. ledna se v pražské Kavárně Liberál koná letošní první Večer RR. Během něj bude audiovizuální performancí představena nová kniha Marka Vajchra Neviditelný rytíř aneb Rozbřesk imaginace. Tato esejistická kniha připomíná jednoho ze spoluzakladatelů národní kultury Josefa Schiffnera, na kterého se už trochu zapomnělo. Akce začíná v 19.00.

Ve středu 22. ledna se podíváme do Městské knihovny v Praze, do Domu čtení. Od 18.00 se zde koná autorské čtení začínající spisovatelky Mariky Mariewicz. Vystudovala kulturní publicistiku a její texty jste mohli vídat například v Literárních novinách, Tvaru, Protimluvu či Pandoře. Její debut Polynésie vyjde v polovině roku 2020. Návštěvníci knihovny však z něj dostanou ochutnávku už nyní, právě z této knížky totiž bude autorka předčítat.

Autorské čtení ještě jednou, tentokrát ale v Knihovně města Hradce Králové. Ve středu 22. ledna sem přijede opavský básník a literární kritik Ondřej Hložek. Na svém kontě má již pět básnických sbírek, ta nejnovější Řez kamenem vyšla loni. Jeho básně se dokonce dostaly do sborníků Nejlepší české básně 2017 a Nejlepší české básně 2018, řada jeho děl byla navíc přeložena a publikována v cizích jazycích. Přijďte se tedy zaposlouchat do básní, večer začíná v 17.00.

Hradec Králové ještě jednou, tentokrát ale pro ty nejmenší. Ve čtvrtek 23. ledna se v městské knihovně na pobočce Slezské Předměstí uskuteční Čtení u krbu. Takhle uprostřed zimy totiž není nic lepšího, než si sednout s teplým čajem k ohni a číst si pěknou knížku. Krb bude v knihovně sice jenom papírový, ale na čaj i čtení zimních pohádek se děti těšit můžou. Akce je určena pro všechny děti od 5 do 10 let a začíná v 16.00. Rodiče jsou vítáni.

pátek 24. ledna v Knihovně Třinec startuje 11. ročník Literárních večerů v Třinci. Tématem prvního večera budou nejlepší české básně roku 2019. Dan Jedlička, editor posledního vydání ročenky, se společně s vámi zamyslí nad tím, v jaké kondici je česká poezie či proč jsou vybrané básně těmi nejlepšími z roku 2019. Speciálním hostem večera bude ostravský básník, umělec a performer Marek Pražák. Akce se koná v Café čítárna od 19.00.

I v Pardubicích si připravili akci pro milovníky poezie. Ve zdejší Krajské knihovně se v pátek 24. ledna uskuteční již pravidelný pořad autorského čtení a hudby Poezie pod klenbou. Tentokrát se můžete těšit na básníka, výtvarníka a leadera punkové kapely V.V.Ú. Štěpána Málka. Na cajón, perkusivní hudební nástroj latinskoamerického původu, pak zahraje Petr Špaček. Večer začíná v 18.00, tak si ho nenechte ujít.

Tipy na další literární události najdete v našem Kalendáři akcí.

 

Doporučení:
Share

Napsat komentář