Udrží král Atlantidy svou korunu?

aquaman_3
Třetí pokračování komiksu o podmořském hrdinovi Aquamanovi přinese kromě pořádné dávky akce i velké drama. Postaví se za Aquamana jeho přátelé, nebo ho nechají padnout?

Za komiksovou knihou Aquaman 3: Koruna Atlantidy, kterou vydalo roku 2019 nakladatelství BB/art v edici Znovuzrození hrdinů DC, stojí autorský kolektiv tvořený scenáristou Danem Abettem a kreslíři Scotem Eatonem, Bradem Walkerem a Philippem Brionesem. Publikace obsahuje tři příběhy, jmenovitě Chceme žít v míru, H2O a Koruna Atlantidy.

V komiksovém sešitě Chceme žít v míru se dočkáme uzavření a dokončení příběhu, který byl obsahem předcházejícího dílu. Válka mezi Spojenými státy a podmořskou říší Atlantidou se stala minulostí, Aquaman se v souvislosti s tím dočkal očištění od nánosu pomluv. Zatímco dříve pro něj měli „suchozemci“ pouze slova opovržení, nyní jej bezmezně obdivují a vyjadřují mu uznání. Situace však není tak dokonalá, jak by se mohlo zdát. Aquaman se bude muset opět poprat s mnohými nebezpečími, která ohrozí jeho i samotnou Atlantidu.

V sešitu H2O Aquaman spolupracuje s aquamariňáky, kteří se jej v předcházejícím díle snažili zlikvidovat. Jde o nejrozsáhlejší příběh z komiksové knihy, který se liší svou méně výraznou a v detailech zaostávající kresbou. Tentokrát se nedočkáme žádného Aquamanova „kolegy“ z Ligy spravedlnosti, nicméně Aquaman a jeho přítelkyně Mera je hravě zastanou.

Nakonec třetí příběh, Koruna Atlantidy, přenese čtenáře zpět do bájné podmořské říše. Tam má Aquaman problémy, které vyvrcholí v dramatické scéně, jež mě nechala plnou otázek. Ačkoli jde celkově o povedený sešit, děj se mi zdál místy „přitažený za vlasy“. Proč by obyvatelé Atlantidy revoltovali proti Aquamanovi, aby jej nahradili někým, kdo nemá absolutně žádnou zkušenost s vládnutím? Zvláště když v předcházejících dílech nic nenasvědčovalo tomu, že by se podmořská říše otřásala pod hrozbou revoluce? K tomuto dějovému zvratu podle mého názoru mohla vést delší linie.

V publikaci Aquaman 3: Koruna Atlantidy se hlavní hrdina setká nejen s Warheadem, kyborgem, který má schopnost ovládat mysl lidí, ale i s tajemným netvorem, o kterém si Aquaman myslel, že se mu ho již podařilo porazit. Jednotlivé příběhy jsou naplněné akcí na úkor dlouhých rozhovorů mezi Merou a Arthurem (jde o Aquamanovo „občanské“ jméno), na které byli čtenáři zvyklí z předcházejících publikací.

Komiksové knihy s Aquamanem považuji za jedny z nejlepších titulů série Znovuzrození hrdinů DC. Kvalitně napsaný příběh je pro Dana Abnetta standardem, stejně tak se mohou čtenáři těšit na povedenou kresbu (ačkoli k prostřednímu příběhu jsem měla co do kresby drobné výtky, jak jsem již uvedla výše). Publikaci doporučuji fanouškům kvalitních komiksů s filosofickým přesahem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAquaman 3: Koruna Atlantidy

Abnett, Dan – Eaton, Scot – Walker, Brad

BB/art, 2019

Napsat komentář