Odpovědnost

Kukkonen_PokladTriKralu2
Teprve mezní situace skutečně prověří lidský charakter. Týká-li se navíc taková záležitost nejen nás samých, ale i našich blízkých, je rozhodnout se správně o to důležitější. Rozlišit ve vypjaté chvíli dobro od zla ale nebývá snadné. Někdy je to dokonce nemožné.

Pouhé dva měsíce po vydání prvního dílu přineslo v listopadu 2019 nakladatelství Fragment, člen skupiny Albatros Media, pokračování komiksové série Lapka – Poklad tří králů z dílny ilustrátora jménem Janne Kukkonen. Překlad je prací Jitky Hanušové.

První do češtiny převedenou knihu finského autora a kreslíře Janne Kukkonena se stala kniha Lapka – Poklad tří králů, díl první. Nyní dostáváme do rukou další pokračování příběhu malé zlodějky Lili.

Recenzi první části jsem končil očekáváním, že se nám dostane odpovědi na otázku Liliiných priorit. V tomto ohledu nebudou čtenáři zklamáni. Dobrodružství navazuje tam, kde jsme jeho protagonisty opustili. Lili se svým zvláštním a neautorizovaným lupem spěchá za svým mentorem, starým Seamusem, aby se pochlubila vlastním úspěchem. Jenže na ni čeká nepříjemné překvapení: Seamus je v rukách ozbrojenců. Aby jeho a svůj život vykoupila, bude se malá lapka Lili muset vydat do hájemství nejnebezpečnějšího společenství svého světa – Klanu ohně. Pochopitelně má prokázat své dovednosti krádeží dalšího artefaktu. Že půjde o úkol nelehký a životu nebezpečný, není asi ani třeba zdůrazňovat.

Druhý díl Lapky má rozsah sto dvanáct stran. Ty jsou rozčleněny do tří kapitol, přičemž číslování navazuje na předchozí knihu. V praxi to znamená, že první blok nese pořadové číslo tři a název „Tři zámky“. Následuje čtyřka pojmenovaná „Žalář“ a titul uzavírá pátý úsek s názvem „Stopy“.

Jestli jsem byl v případě první knihy trochu rozčarován z některých používaných výrazů, nový příběh vše napravil. Nejenom, že autor vyčistil slovník a zbavil jej vulgarit, ale i vlastní děj získal čerstvější vítr do plachet. Prvek napětí a vzrušení také výrazně posílil a druhý Poklad tří králů jako by ani nenapsal stejný autor. Celý obsah se stal výrazně napínavějším, propracovanějším, ale hlavně srozumitelnějším.

Podobně jako text, i animace se mi u druhé Lapky zdají veselejší, světlejší a optimističtější. Scény podbarvené ohněm a temnotou ustoupily do pozadí a omezily se jen na část kapitoly z katakomb Klanu ohně. Celkově tedy tento komiks působí kompaktněji než jeho předchůdce. Škoda, že takové dojmy nezanechal díl první, protože existuje reálné nebezpečí, že někteří z čtenářů úvodního titulu už po druhém pokračování nesáhnou. Na druhou stranu nelze ani vyloučit, že tato kniha probudí zájem o celý příběh u těch, kdo z nějakého důvodu začali teprve tímto říjnovým vydáním.

Objeví-li se třetí pokračování (a potenciálně závěrečný díl série) v dohledné době, se mi nepodařilo zjistit. Jisté je, že dvouměsíční odstup, jaký jsme zaznamenali dosud, se dodržet nepodaří. Originál se na finském trhu objevil v červnu letošního roku, tak se nechme překvapit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLapka – Poklad tří králů
2. díl

Kukkonen, Janne

Fragment, 2019

Napsat komentář