Ctižádost

Kukkonen_PokladTriKralu1
Být posledním článkem v hierarchii organizace může leckomu připadat jako neuspokojivý stav. A tak přichází ke slovu individuální míra ctižádosti a snahy prosadit se za každou cenu. Tento proces platí pro všechny organizované skupiny bez rozdílu. Dokonce i pro Lapky.

Nakladatelství Fragment, člen skupiny Albatros Media, představilo v srpnu 2019 knihu Lapka – Poklad tří králů (Voro – Kolmen kuninkaan aarre, 2018), jejímž autorem je Janne Kukkonen. Překlad z finského originálu pochází od Jitky Hanušové.

Finského animátora jménem Janne Kukkonen (*1983) jsme v našich krajích s vysokou pravděpodobností dosud neměli příliš příležitosti poznat. Komiksová kniha Poklad tří králů je prvním titulem v tuto chvíli dvoudílné série (leč předpokládá se, že ve finále půjde o trilogii). Zarputilí filmoví fanoušci mohli možná narazit na dva z jeho studentských projektů: Katiska (Past na ryby) z roku 2008 a o tři roky mladší Hiidenkiuas.

Příběh Pokladu tří králů začíná představením hlavní hrdinky – holčičky Lili. Nejde o jen tak obyčejné dítě, ale o malou zlodějku, ke své lítosti figurující až na samém dně zločineckého cechu. V tom, co dělá, je zřejmě neobyčejně schopná (alespoň si to o sobě myslí), a tak touží po pořádných loupežnických výzvách. Navzdory vlastním snům a představám zůstává ale stále jen u malých zločinů, při nichž, jak sama říká, zdaleka nemůže prokázat své opravdové schopnosti. Velmistr cechu lapků má ale s Lili naprosto jiné plány. Takové, které se jí ani za mák nelíbí.

Kniha o rozsahu téměř stovky stránek je rozdělena do dvou částí. První s názvem Urna nás tak trochu uvádí do děje, představí hlavní hrdinku i osoby kolem ní. Druhá část se jmenuje Relikvie a v samotném závěru nutí Lili k důkladnému zamyšlení nad důsledky vlastních rozhodnutí i činů.

Vizuální stránka publikace působí dojmem příjemné pečlivosti a rozumným poměrem mezi detaily a schématičností. Postavy jsou vyvedeny s karikaturním důrazem na příslušné individuální charakteristiky konkrétních osob, což určitě zvyšuje zábavný aspekt. Většina kulis pracuje s temnotou a větší část obrázků v menší či větší míře ztvárňuje oheň, ať už jako zdroj narudlého osvětlení, nebo jen prostého pozadí.

Zatímco grafické zpracování knihy svádí k samé chvále, určité výhrady bych měl k použitému slovníku. Přeci jenom je vstupní věk čtenářů stanovený na pouhých deset let. A i když se jedná o příběh temné minulosti a z prostředí na hony vzdáleného idylce, řekl bych, že některé výrazy by klidně mohly mít jemnější formu, aniž by tím děj jakkoli tratil.

Ačkoli první díl Lapků působí dojmem spíš prostého úvodu k rozsáhlejšímu příběhu, není tak docela bez poselství. Nejspíš bude třeba více než jednoho přečtení, aby je čtenáři objevili, ale dříve či později na ně narazit mohou. Nebojte se, nebudu je prozrazovat. Otázkou k diskusi by mohl být fokus a zdánlivé romantizování zlodějské profese. Nicméně Lapkové nejsou ani první, a zcela jistě nebudou ani poslední titul, jenž přednostně zdůrazňuje dobrodružný faktor a spíše zamlčuje morální aspekt probíraného tématu. Na druhou stranu, ještě nevíme, kam až nás celá série dovede. Třeba nakonec naplní ono známé rčení o dobrém konci, který vše napraví.

O kousek blíže na cestě k rozhodnutí výše zmíněného dilematu se možná dostaneme již brzy. Překlad druhého dílu Lapků pod názvem Poklad tří králů (2. díl) totiž přichází na trh už v říjnu 2019. Lili si v něm bude muset sama zodpovědět otázku priorit a zodpovědnosti za osudy svých blízkých.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLapka – Poklad tří králů
1. díl

Kukkonen, Janne

Fragment, 2019

Napsat komentář