Telefonní virus

King_Puls
Téma rozpadu civilizace je námětem literatury i filmové tvorby od nepaměti. Způsobů, jakými k takové apokalypse dochází, se za tu dobu objevilo bezpočet. Ať už jde o nákazu, válečný konflikt nebo útok mimozemšťanů, vždy je někde na začátku ten prvotní Puls.

Ve druhé polovině listopadu 2019 pokračovalo nakladatelství Beta Dobrovský v tradici reedicí již jednou vydaných a úspěšných titulů Stephena Kinga. V tomto případě se jednalo o knihu Puls (CELL, 2006, česky prvně 2006). Překlad Lindy Bartoškové vychází z původního vydání v roce 2006.

Prakticky před rokem jsme si u stejné příležitosti druhého vydání povídali o Kingově knize Černočerná tma (Full Dark, No Stars, 2010, česky prvně 2011). Na jaře téhož roku jsme se také podívali na další obnovené vydání povídkové sbírky Noční směna (Night Shift, 1978, česky prvně 1996) od stejného autora.

Jsou knihy, které přelouskáme s jistou námahou. Jiné přečteme bez zádrhelů. A pak jsou příběhy, které nás do sebe přímo vtáhnou. Působí dojmem, že nejsou tvořeny prostými slovy, a tím pádem odpadá nutnost je číst písmenko po písmenku. Jednoduše člověka přemístí do svého vlastního světa. Skoro jako bychom hovořili o projekci myšlenek. Svého druhu telepatii. Přesně tohle se u Kingových knih stává. Puls se takto rozhodně projevil. Alespoň u mne ano.

Koneckonců i telepatií a přenosem obrazů se Puls zabývá. Celá záležitost tohoto příběhu se spustí vysláním tajemného signálu do všech mobilních telefonů – kdo si 1. října ve tři hodiny a tři minuty odpoledne přiložil sluchátko k uchu a provedl spojení, byl vymazán a přeprogramován. Ano, přesně jako počítač. Počáteční výmaz spustil u postižených ty nejzákladnější agresivní pudy a vlnu bezbřehého násilí. Pozdější zrání, tak zvaný reboot, dokázalo spojit „vymazané“ jedince do kolektivního vědomí. Do tak silného, že telepatie a levitace pro takto vytvářené roje představovaly jen jakýsi vedlejší produkt.

Namísto oblíbených témat hemžících se oživlými mrtvolami (za všechny připomeňme třeba Kvazi Sergeje Lukjaněnka z roku 2016, česky 2018) se Stephen King vydal jiným směrem, byť se stejnými průvodními jevy. Jeho záporáci nejsou nemrtví, ale jen jakýmsi způsobem přeprogramovaní a dosud žijící jedinci. To mimo jiné znamená, že i oni mohou ještě stále doopravdy umřít. Se svými kolegy ze světa zombie však mají společnou neuvěřitelnou odolnost proti bolesti a život neohrožujícím handicapům (oděrky a jiná drobná zranění, zlomeniny a další). A na rozdíl o nich mají možná ještě špetku naděje na jakousi „obnovu ze zálohy“. Ano, i tato možnost přijde na přetřes. Dobrá, zkušení „zombieologové“ mi teď mohou oponovat, že ne všichni příslušníci fiktivního druhu zombie jsou odsouzeni k věčnému strádání. Koneckonců právě výše zmíněný příběh Kvazi je toho příkladem, stejně jako poslední série filmového seriálu Z-Nation, kde se při správné chemické stimulaci ze zombie zase stávají myslící bytosti.

Stylově, jak už jsem prozradil, je Puls naprosto dokonalý. Dokonce i drobné chyby překladu prvního vydání se zdají být odstraněny, já si alespoň žádných nevšiml. K rychlému spádu rozhodně přispívají velmi krátké kapitoly, zpravidla v rozsahu jen pár stran. Celá tří set devadesáti stránková kniha je ještě dělena do tématických bloků: „Puls“, „Malden“, „Gaitenská akademie“, „Růže vadnou, zahrada končí“, „Kent Pond“, „Telefonní bingo“, „Červ“ a konečně „Kashwak“.

Všimněme si ještě jednou letopočtu vzniku Pulsu: 2006. Pamětníci si možná vybaví, že v té době telefony disponovaly hardwarovou klávesnicí a o dotykové obrazovce si zatím nechávaly jen zdát. O androidu jako operačním systému se začalo hovořit teprve o rok později a první jím vybavený telefon spatřil světlo světa až rok poté. Windows Mobile přístroje se dokonce začaly reálně na trhu objevovat až na sklonku prvního desetiletí tohoto století. Z toho ovšem plyne neuvěřitelné vizionářství Stephena Kinga. Jistě, o výmazu lidské osobnosti prostřednictvím telefonního viru se nehovoří ani dnes, ale princip mobilního zavirování je více než aktuální téma. Třináct let po vzniku Pulsu.

Znovu se potvrzuje, že Stephen King je sázka na jistotu. Chcete-li se přenést do postapokalyptického světa bez nebezpečí, že vás nějaké potvory schlamstnou ke svačině, může být Puls tou správnou volbou. Dokonce i ti, kdo jinak dávají přednost televizní obrazovce a seriálové tvorbě, by mohli zkusit štěstí. S vysokou pravděpodobností nebudou zklamáni.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePuls

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2019

Napsat komentář