Zkraťte si čekání na Ježíška

deti vanoce
Štědrý den se pomalu blíží. Venku blikají vánoční světýlka, domácnosti voní cukrovím a vy hledáte způsob, jak se zabavit? Čas uteče mnohem rychleji díky zábavným a dobrodružným knihám, které ocení jak začínající čtenáři, tak i ti dospívající.

Stačí jedna kouzelná karamelka a rázem se ocitnete v tajemné čarovné říši, kde se dějí různé zázraky. Příběhy vymyslela redaktorka jako pomocníka pro uspávání svých dětí. Díky velké oblibě se nakonec objevily i na pultech knihkupectví.

Paní cukrářka Sladká dělá výborné karamelky. Kromě toho, že báječně chutnají, mají navíc kouzelnou moc. Dítě, které je ochutná, přenese jejich slaďoučká chuť do čarovné říše, ve které se děje spousta tajemných věcí – lesem se tu potulují neuklizené hračky, u rybníka pláče Bebíčková vrba a potkat můžete i obra Koblihouna.
Rozhlasová redaktorka Kateřina Kubalová psala karamelkové pohádkové příběhy původně pro sladké usínání svých čtyř dětí. Nyní se dočkaly knižní podoby, a tak si na nich můžete smlsnout i vy.

Ukázka z knihy

Představte si ten nejkrásnější pokojíček, jaký dokážete. Už ho vidíte? Tak přesně takový byl ten, ve kterém začíná náš příběh. Stála v něm krásná postýlka s nadýchanými peřinkami a plyšový medvídek Míša trpělivě čekal na polštáři, až si k němu lehne Toník, pětiletý kluk jako buk.
„Ne a ne a ne, nejdu,“ křičel právě tenhle Toník ze všech sil.
Nechtělo se mu do postýlky, tak jako každý večer. Pořád by si jenom hrál. Svět je plný lákadel, tak proč bych se zdržoval spaním, myslel si.
„Toníku, pojď už spinkat,“ lákala ho maminka. „Zítra přijede babička, tak ať máš sílu si s ní hrát.“

Kouzelne karamelky na dobrou noc 1

Kouzelné karamelky na dobrou noc

Autorka: Kateřina Kubalová
Ilustrovala: Zdeňka Študlarová

Počet stran: 80
Vazba: vázaná
Formát: 170×250 mm
ISBN: 978-80-271-2570-8
Doporučená cena: 199 Kč

 

Knihu Kouzelné karamelky na dobrou noc vydalo nakladatelství Grada. Prolistujte si další ukázku.

O autorce

Kateřina Kubalová chtěla být už jako malá novinářkou a ten sen se jí splnil. Vystudovala žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a od roku 2005 pracuje v Českém rozhlase. Právě do rádia ji srdce vždy nejvíc táhlo. Už více než deset let si tu hýčká pořad Až na dřeň, kam si zve zajímavé hosty. Ve volných chvílích ráda natáčí reportáže pro Českou televizi. V rádiu se potkala i se svým manželem. Mají spolu čtyři děti, o zábavu je tak u nich doma postaráno. Kouzelné karamelky na dobrou noc vznikly spontánně, když přemýšlela nad zajímavými příběhy, u kterých by její děti (pokud možno rychle) usnuly.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Oblíbení filmoví hrdinové se vrací prostřednictvím knižního zpracování. Na domácí mazlíčky čeká celá řada humorných příhod, rozhodně se během nepřítomnosti svých páníčků doma nenudí.

Víte, co asi tak dělají vaši domácí mazlíčci, když nejste doma?
Tajný život mazlíčků je známý už z filmů. Max, Baron, Mel, Gidget, Snížek, Koule, Ozón a ostatní vám přinášejí sérii gagů, v nichž vám prozradí svoje tajemství…
Co byste dělali, kdyby váš lidský páníček nebyl celý den doma a vracel se až večer? Nejdřív byste samozřejmě možná poslušně čekali. Pak byste chtěli prozkoumat obsah lednice. Možná byste pozvali několik kamarádů psů, koček, křečků nebo králíků na večírek a využili byste toho, že máte volný byt. A nakonec byste začali zkoumat okolí! Plácněte si zase s Maxem, Baronem, Melem, Gidgetem, Snížkem, Koulí, Ozónem a dalšími! Všechny už znáte z filmu Tajný život mazlíčků z produkce Universal Pictures a Illumination Entertainment! Pojďte se zasmát a pobavit se! Celá série gagů! To bude jízda! Nasedat!
Komiks pro nejmenší čtenáře.

Ukázka z knihy

Tajny zivot mazlicku

Tajný život mazlíčků

Autor: Stéphane Lapuss՚
Ilustroval: Goum
Přeložila: Jitka Řihánková

Počet stran: 48
Vazba: vázaná
Formát: 215×305 mm
ISBN: 978-80-7565-577-6
Doporučená cena: 198 Kč

 

Knihu Tajný život mazlíčků vydalo nakladatelství Jota. Můžete si prohlédnout ukázku.

O tvůrcích

Stéphane Lapuss՚ je belgický autor komiksů. Po studiích infografiky se začal věnovat psaní scénářů ke komiksům. Vydal přes třicet knih, z nichž některé vyšly i v češtině, např. knižní podoba navazující na film Mimoni. Je také autorem kreslených biografií Beatles a Michaela Jacksona.
Goum je belgický kreslíř komiksů.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Baví vás filmy, ale ještě více vás zajímá, jak vznikají? Prostřednictvím nové příručky proniknete do zákulisí kinematografie a kromě teorie si budete moci vyzkoušet, jak doma takový film natočit.

Každý ví, co je to film. Ale jen málokdo si dokáže dopodrobna představit, kolik lidí a jak dlouhou dobu běžný celovečerní film pomáhá natočit a představit divákům. Víte třeba, co jsou to brunclíci, proč se píše tolik verzí scénáře a co přesně dělá paní, které se říká skriptka? Které triky v dnešní době vznikají před kamerou a které v počítači? Proč filmy potřebují své architekty? Komu se říká tajemným slovem cameo? Co má společného lokační skaut s členem skautského oddílu? Anebo, k čemu všemu je filmařům a jejich filmům užitečný filmový festival? Publikace, která volně navazuje na úspěšnou knihu Jak vznikl film (Argo,2017), bude vedle hlavního textu obsahovat opět také experimentální část plnou návodů připravených propagátorkou animovaných filmů Karolínou Čížkovou, která dětem i dospělým ukáže, jak si v domácích podmínkách natočit a rozšířit opravdový film. Kniha bude doplněna bohatými ilustracemi, jejichž autorem je opět Nikkarin.
Kniha je určena pro zvídavé čtenáře od 8 let, ale i pro mnohem starší nebo pro celou rodinu.

Jak se dělá film

Cesta za filmovým řemeslem pro malé i velké
Autoři: Ondřej Beránek, Tereza Dvořáková
Ilustroval: Nikkarin

Počet stran: 80
Vazba: vázaná
Formát: 215×160 mm
ISBN: 978-80-257-2999-1
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Jak se dělá film vydalo nakladatelství Argo. V první knize se dozvíte, Jak vznikl film.

O tvůrcích

Tereza Dvořáková absolvovala i produkci na FAMU, přesto dala přednost filmové historii. Vyučuje na katedře filmových studií FF UK, na FAMU nebo na Vysoké škole kreativní komunikace. Několik let se věnuje také filmové výchově. Mimo jiné v evropském projektu CinEd nebo jako předsedkyně Asociace pro filmovou a audiovizuální výchovu. Pracuje také jako redaktorka v časopise ArteActa.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

Ondřej Beránek již za studií na FAMU spoluzaložil filmovou produkci Punk Film. Je producentem českých filmů (např. Čertí brko), koproducentem několika zahraničních snímků, spoluscenáristou filmu Filmový dobrodruh Karel Zeman, spoluzakladatelem Ceny Paměti národa a vydavatelem DVD Edice Járy Cimrmana nebo filmů Karla Zemana na DVD. Založil a spoluvytvořil expozici Muzea Karla Zemana.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

Nikkarin, vlastním jménem Michal Menšík, je český komiksový kreslíř a ilustrátor na volné noze je mimo jiné autorem komiksové série 130, pravidelným přispěvatelem do časopisů Raketa a Čtyřlístek. Ilustroval více knih, mimo jiné Jak vznikl film. V současné době tvoří komediální fantasy Spellsword Sága, rád spí, hraje videohry a učí se být otcem.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Trollka Týnka a goblin Bzuk jsou zpět! Tentokrát na ně čeká pátrání po identitě hackera s přezdívkou Kodex. Při vyšetřování se budou muset vypořádat s roboty a žravými knihami. Podaří se jim uspět?

Nikdo nevyřeší divnej případ líp než trollí kutilka Týna a gobliní detektiv Bzuk!
Blížící se Mistrovství bojových robotů děsí tajemný hacker zvaný Kodex. Jestli mu starosta Kruťas neustoupí, hrozí všem příšerkám Lavinové hory strašný osud. Nejlepší čmuchalové základky Štěrkokydy, Týna a Bzuk, se musí utkat s nebezpečnými bojovými roboty i žravými knihami, aby vyřešili tenhle ujetej případ a zachránili město před hodně vzteklým démonem.

Ale kdo zachrání Týnu a Bzuka před útokem přerostlé hromady domácích úkolů?

Týna a Bzuk: Případ ujetejch robotů

Autor: Liam O’Donnel
Ilustroval: Mike Deas
Přeložila: Eva Kadlecová

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 145×198 mm
ISBN: 978-80-271-2260-8
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Týna a Bzuk: Případ ujetejch robotů vydalo nakladatelství Grada. Připomeňte si jejich dobrodružství v předchozí knize.

O autorovi

Liam O’Donnell je cenami ověnčený kanadský spisovatel a učitel původem z Irska. Vytvořil přes 40 grafických novel a knih pro neochotné čtenáře. Do Kanady se přestěhoval v pěti letech. Studoval média na Ryerson University a pracoval na filmech. Filmový průmysl opustil roku 1999, když mu vyšla první kniha System Shock. Od té doby stále píše. Také učí na základní škole, v současnosti první třídu v Torontu. Více informací najdete na jeho webových stránkách.

————————————————

„Foglarovka“ představuje sázku na jistotu! Opět se můžete těšit na dobrodružný příběh plný přátelství, tajemství, ale i nebezpečí. Co všechno čeká na hrdiny v Zemi nikoho?

Na počátku tohoto dobrodružství stojí odpozorovaný večerní rozhovor morseovkou z jednoho okna do druhého. Zprvu útržkovitá zpráva se začne vyjasňovat a Vláďovi s Vinckem se podaří vystopovat, kam ti dva neznámí kluci chodí. Země nikoho, jak rozervaný kraj za městem pojmenují, skrývá mnoho tajemství. Chlapci se pustí do pátrání, ale na každém kroku narážejí na překážky…

Ukázka z knihy

Zdálo se, že neděle, kdy chlapci objevili v Zemi nikoho Stříbrné peřeje, to báječné údolí jako stvořené ke stavbě přehrady a k táboření, byla asi poslední pěkný den tohoto podzimu.
Nadešly pošmourné chladné dny plné mlh a vytrvalého drobného deště. Šeřit se začínalo už brzo po čtvrté hodině odpolední a ráno šla pára od úst. Ulice byly prosycené pachem zvadlého zmáčeného listí, které se válelo v závějích pod stromy na chodnících i v blízkém sadu. (str. 141)

Přečtěte si pokračování ukázky.

Dobrodružství v Zemi nikoho

Autor: Jaroslav Foglar
Ilustroval: Jindřich Janíček

Počet stran: 272
Vazba: brožovaná
Formát: 176×228 mm
ISBN: 978-80-00-05681-4
Doporučená cena: 389 Kč

 

Knihu Dobrodružství v Zemi nikoho vydalo nakladatelství Albatros.

O autorovi

Jaroslav Foglar byl spisovatel, šéfredaktor časopisů Mladý hlasatel, Junák a Vpřed, významný metodik, dlouholetý skautský vůdce 2. oddílu Praha. Své zkušenosti, nápady a programové tipy nabízel ostatním prostřednictvím časopisů a později knih na pomezí příběhu a metodické příručky, jako byly Kronika Ztracené stopy či Náš oddíl. První povídka Vítězství mu vyšla ve Skautu Junáku již v prosinci 1923. O deset let později ve stejnojmenném časopise publikoval na pokračování román Boj o první místo. A pak v rychlém sledu následovali Hoši od Bobří řekyPřístav volá a dvě desítky dalších. Ty se spolu s mnoha povídkami a komiksy v čele s Rychlými šípy staly nejpodstatnější četbou pro několik generací mladých lidí. Jeho odkaz včetně autorských práv spravuje Skautská nadace Jaroslava Foglara.

Zdroj informací: Albatros Media

————————————————

A u příběhů pro dospívající čtenáře ještě zůstaneme. Čtyři přátelé narazí na Katalog zboží, ze kterého si objednají jednu věc. To odstartuje sérii příhod, při které půjde dokonce o život. Sledujte putování party od Mississippi plné humoru i napětí!

Louisiana, rok 1904. Ve spleti vodních kanálů, houští z lián a močálů, které tvoří bayou, tajemnou krajinu delty řeky Mississippi, žijí čtyři kamarádi: Te Trois, Eddie, Julie a Tit. Když se jednou vydají ve vlastnoručně vyrobené kánoi lovit ryby, netuší, že to, co naleznou, navždy změní jejich osud.
Do života jim vstoupí úžasný Katalog zboží, ze kterého se dá objednat jakákoli věc tehdejšího světa. Naši čtyři kamarádi také jeden předmět koupí, ale balíček, který poštou dostanou, odstartuje divoký sled zcela nečekaných událostí. Od pokusu o vraždu, přes bláznivou jízdu napříč celou Amerikou až po hon na poklad, který prý leží neobjeven v centru Chicaga. Napínavý příběh protkaný humornými okamžiky strhne nejen dospívající čtenáře, ale téměř jistě i jejich rodiče.

Ukázka z knihy

Všechno začalo vraždou pana Darsleyho. Vlastně počkat, když o tom tak přemýšlím, začalo to už o pár týdnů dřív. V to odpoledne, kdy jsme dodělali kanoi.
Ta loďka se nám opravdu povedla. Celé měsíce jsme hledali vhodný strom, až jsme objevili veliký cypřiš, co rostl z hluboké vody. Tak jsem ho pokáceli. (str. 9)

Parta od Mississippi

Parta od Mississippi

Autor: Davide Morosinoto
Přeložila: Jitka Soukupová

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 142×205 mm
ISBN: 978-80-7585-708-8
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Parta od Mississippi vydalo nakladatelství King Cool, kde najdete pokračování ukázky.

O autorovi

Davide Morosinotto napsal více než třicet knih, ale v začátcích své kariéry publikoval pod různými pseudonymy. Jeho díla byla přeložena do více než patnácti jazyků a získala několik prestižních literárních cen – za všechny zmiňme italskou cenu Premio Andersen, kterou autor obdržel v roce 2017 za dobrodružný román Parta od Mississippi.

Zdroj informací: Knihy Dobrovský


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak se dělá film
Cesta za filmovým řemeslem pro malé i velké

Beránek, Ondřej – Dvořáková, Tereza – Nikkarin

Argo, 2019

zobrazit info o knizeTajný život mazlíčků

Lapuss, Stéphane

Jota, 2019

zobrazit info o knizeKouzelné karamelky na dobrou noc

Kubalová, Kateřina

Grada, 2019

zobrazit info o knizeDobrodružství v Zemi nikoho

Foglar, Jaroslav

Albatros, 2019

zobrazit info o knizeTýna a Bzuk: Případ ujetejch robotů

O'Donnel, Liam

Grada, 2019

zobrazit info o knizeParta od Mississippi

Morosinoto, Davide

King Cool, 2019

Napsat komentář