Vánoce

Militka_Vanoce
Vánoce jsou zvláštním obdobím každého roku. Ať už se člověk nachází v jakékoliv životní situaci, většinou nechce být o Vánocích sám. Buď je to způsobeno tím, že se naše Slunce vzdálilo a na chvíli nás chce opustit, než se umoudří a zjara se vrátí, nebo je pro nás přechod do zimního období obtížný. V každém případě myslíme na své blízké a chceme být s nimi. Ne vždy se to podaří. Někdy nás však život překvapí…


Pětiletá Hanička se vzbudila. Vyskočila z postele, vběhla do kuchyně a křičela: „Mami, mami, dneska je Štědrý den! Přijde Ježíšek a přinese mi panenku! Psala jsem mu, aby přinesl mrkačku. Budu na ni potřebovat nějaké oblečky!“
Rozhlédla se po kuchyni.
„Nikdo tady není! Kde jsi, mami?!“
Z ložnice vyšla sousedka Hanáková: „Co tady křičíš? Mamince není dobře. Musí ležet. Potřebuje klid.“
„Co jí je?“
„Bolí ji bříško. Asi včera snědla něco špatného.“
„Jedli jsme stejnou večeři. Možná mě taky bolí bříško,“ osahávala se dívka.
„Nevymýšlej si. Běž si hrát ven.“
„Jenže mne opravdu bolí bříško, protože má hlad.“
„Vezmi si rohlík a napij se vody nebo mléka z ledničky. Teď na tebe nikdo nemá čas. Hlavně buď potichu.“ Zmizela v ložnici.
Hanička si nalila trošku mléka, kousla do rohlíku.
„Je mi tady smutno. Půjdu se podívat do ložnice,“ rozhodla a vzala za kliku.
„Co tady chceš?“ přilítla sousedka a syčela jak saň. „Zmiz!“ přibouchla jí dveře před nosem.
Hanička začala plakat.
„Taky mám slíbeného smaženého kapra. Neumím obalit a smažit kapry. Sice jsem se vloni dívala, jak to mamka dělá, ale nepustila mě k tomu. Prý bych to zkazila a měli bychom po večeři,“ vzlykala.
Pak si všimla opuštěné ušmudlané staré panenky, jak se válí v koutě. „Taky je ti smutno? Nikdo si tě nevšímá jako mne?“
Vzala ji a pohladila po vláskách.
Běžela s ní do koupelny. Umyla jí obličej, trošku i ruce. Opatrně ji osušila. Vzala svůj hřeben a učesala ji.
„Vidíš, hned vypadáš líp,“ ukázala ji do zrcadla a usmála se. „Musíme být spolu, bude nám veseleji. Jestli dostanu novou panenku, tebe si taky nechám. Mám tě ráda. Ta nová nás musí přijmout obě dvě.“
Najednou se prudce otevřely dveře.
„Jé, tati, ty už jsi doma? Nějak brzy! Mamku bolí bříško! Leží v posteli. Je u ní Hanáková.“
„Vím. Nezdržuj mě.“ Vběhl do ložnice. Dcerku vystrčil ven: „Ty sem nechoď. Jsi ještě malá.“
Chtělo se jí brečet.
Pak něco zaslechla: „Maminka naříká!“ zděsila se. Přitiskla ucho na dveře ložnice. Zaslechla: „To je nesmysl!“ říkala sousedka. „Než přijede sanita, bude stejně pozdě. Pak s ní budou jezdit po všech čertech. Může to špatně dopadnout!“
Hanička se lekla: „Říkala po všech čertech. Ti ale chodí jen na Mikuláše, nebo ne?“ Krčila se u dveří, tajila dech a napínala sluch. Chvíli ještě poslouchala, ale nic neslyšela. Ani si nevšimla, že usnula.
Najednou ji vzbudil nějaký jásot a pláč.
„Co se to děje?“ ptala se sama sebe. „A proč spím na zemi?“
Než si stihla na tyto otázky odpovědět, otevřely se dveře ložnice. Táta nesl v náručí uzlíček a málem upadl na prahu, protože zakopl o svou dceru Haničku.
„Sakra, co tady blbneš? Málem jsme oba upadli!“
„Oba?“
„Copak nevidíš, že máš sestřičku? Koukni!“ ukázal nějaký zámotek s panenkou vevnitř.
„Jé, to mi přinesl Ježíšek! Přece přišel!“
„Ty sis přála sestřičku?“
„Ne, panenku, tohle je moje nová panenka Anička!“
„Vidíš, mámo! Už máme jméno! Je to naše Anička!“ položil balíček pod vánoční stromek.
Hanička ji vzala do náruče: „Je hrozně těžká! Myslela jsem, že panenky jsou lehčí!“ řekla zklamaně. Táta si ani nevšiml, v jakém nebezpečí se Anička ocitla. Sousedka hbitě přiskočila, vzala uzlíček do náručí: „Podívej, tohle není panenka, je to holčička jako ty. Jen o něco menší. Bude papat a spinkat jako ty, když jsi byla takhle maličká. Bude růst, až bude veliká jako my všichni.“
„Páni, to je skutečná holčička? Přinesl ji Ježíšek?“
„Ne, ten tady nebyl. Narodila se tvé mamince. Proto je to tvoje sestřička. Ve vaší rodině jsou teď dvě holčičky, ty a mladší Anička.“
„Ale to znamená, že nedostanu žádnou panenku,“ vzlykala Hanička.
„Máš krásnou panenku v ruce!“ řekla sousedka.
„To je moje Anežka,“ řekla dívka s úsměvem.
„Podívej se, jaká je pěkná!“
„Anežka je moje nejmilejší panenka,“ řekla nadšeně dívka, když si ji pozorně prohlédla. A tohle je moje nejmilejší sestřička Anička.“ Rozběhla se k mamince. Objaly se a políbily.
„Byly to moje nejkrásnější Vánoce,“ vyprávěla Hanička na Štědrý den svým vnoučatům.


Hana Militká

militkaAbsolventka JAMU, pochází z Hradce Králové. V Brně studovala obor herectví v ročníku spolu s Nikou Brettschneiderovou, Marcelou Večeřovou, Miroslavem Donutilem, Pavlem Zedníčkem, Františkem Horáčkem, Svatoplukem Skopalem, Pavlem Trávníčkem a dalšími. Stala se členkou divadla Husa na provázku.
V roce 1981 odešla se svým manželem do Prahy.
Spolupracovala s režisérem Jurajem Herzem na filmu Zastihla mě noc a na seriálu Wolfgang, s Jurajem Jakubiskem na filmu Frankensteinova teta, Perinbaba, s Jaromilem Jirešem na filmu Lev s bílou hřívou, s Janem Svěrákem na filmu Kolja, s Jiřím Krejčíkem a dalšími. Pro švýcarskou televizi ztvárnila roli Mileny Jesenské v němčině ve filmu Wer war Kafka, režie Richard Dindo, s Jaroslavem Soukupem točila seriál Policie Modrava.
Hostovala 31 let v Národním divadle.
Povídky z povětří vyšly v roce 2013, druhá tištěná kniha, detektivní román Záhadný šepot v roce 2015, i další detektivka Pronikavý smích roku 2016, detektivka Vražedný lov roku 2017.
Povídky z povětří byly vydány jako první elektronická kniha Hany Militké začátkem února 2016, poté vyšly romány Vilma, Sára a na podzim Jiří. Před Vánoci vyšel Kapitán Bartoš zasahuje 1 nazvaný Složitý případ. Začátkem roku 2017 se objevila kniha 13 povídek Pro Klub Knihomolů.
Druhý příběh detektivního románu Kapitán Bartoš zasahuje 2 nazvaný Ledový žár se objevil v březnu 2017 a téhož roku v květnu detektivní román Kapitán Bartoš zasahuje 3 s podtitulem Přicházím s deštěm.
V červenci 2017 vychází nová detektivní série nazvaná Velké případy kpt. Černé – první díl Čas nedoběhneš.
V říjnu roku 2017 se objevuje čtvrtý detektivní román Kapitán Bartoš zasahuje 4 s podtitulem Jednou mezi půlnocí.
V prosinci 2017 vychází pokračování série 13 povídek Pro Klub Knihomolů 2. Jedná se o povídky napsané pro magazín Klub knihomolů. Předmluvu vytvořila šéfredaktorka Alena Badinová.
Koncem ledna 2018 vychází elektronicky detektivní román ze série Případy kpt. Váchala 3 nazvaný Vzrušený šepot. Tváří obálky je herečka a modelka Nikol Nejedlíková, foto Ariana Bernard. Předmluvu vytvořil herec Pavel Zedníček. Tištěná kniha byla vydaná zjara roku 2015 pod názvem Záhadný šepot.
Druhý detektivní román ze série Velké případy kpt. Černé 2 nazvaný Nemilosrdná vášeň je netypický.
Román I Blázni chtějí žít I se objevuje v nabídce zjara roku 2018. Jedná se o napínavý román z hereckého a zpravodajského prostředí. Tváří obálky je Nikola Nejedlíková, foto Roman Albrecht.
Vzápětí vychází další detektivka Případy kpt. Váchala 2Pronikavý smích.
Následuje napínavá detektivka I Blázni chtějí žít II.
Poté spatřila světlo elektronického světa napínavá detektivka Případy kpt. Váchala 3Vražedný lov. Tváří obálky je herečka a modelka Nikol Nejedlíková, portrét vytvořil umělecký fotograf Bohuslav Hybrant.
V létě 2018 vychází Kapitán Bartoš zasahuje 5Láska nade vše.
V září se objevila kniha 13 povídek pro Klub knihomolů 3 – tentokrát s lehkým erotickým zabarvením.
Překvapivě se objevuje v říjnu 2018 Dívka s mašlí, čtení pro malé slečny.
Do konce roku 2018 se ještě objevila v elektronickém vydání detektivka – Případy kpt. VáchalaTravička zelená. Poslední knihou toho roku byl napínavý román nazvaný Ze Sýrie do Číny, inspirovaný služebními cestami autorčiných bratrů Jana a Jiřího Militkých.
Dvě detektivky, které vyšly původně elektronicky, se objevily i v tištěné verzi v nakladatelství Martina Koláčka E-knihy jedou. Jedná se o detektivní příběhy jedné řady: Velké případy kpt. Černé 1 – Čas nedoběhneš, Velké případy kpt. Černé 2 – Nemilosrdná vášeň.
Začátkem března 2019 vychází kniha Kytička veršů. Přesně za měsíc se objevuje první díl z nové krimi série MONIQUE s.r.o. 1 s podtitulem Záhadné úmrtí. Vychází jak elektronicky, zároveň i tištěná. K otcovým narozeninám začátkem května vysílá do světa autorka svou knihu kreseb nazvanou Vášeň a nevinnost, své kresby doplnila příběhem. Začátkem dubna 2019 se objevuje i v tištěné verzi první díl nové krimi série MONIQUE s.r.o. 1 s podtitulem Záhadné úmrtí. Majitelé cestovní kanceláře musí řešit těžké problémy, dokonce jim zmizí klientka v Chorvatsku. Tato krimi série se vymyká běžným detektivkám, jednotlivé díly na sebe navazují. Některé zločiny se vyřeší až v dalších dílech. Tváří obálky je Ing. Jana Jemalová. Portrét vytvořil umělecký fotograf Bohuslav Hybrant, který napsal i předmluvu. V půlce května 2019 vychází druhý díl nové krimi série MONIQUE s.r.o. 2 s podtitulem Smrtelné nebezpečí. Koncem června 2019 se objevilo druhé vydání Povídek z povětří. Knížka je doplněná kresbami, které byly pro tyto povídky vytvořeny a do knihy patří. Jen je tehdejší nakladatel z nějakého neupřesněného důvodu odmítl otisknout. Nyní vychází v druhém vydání povídky kompletně.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNezačínej zas
Monique & Lucy s.r.o. 4

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou, 2019

zobrazit info o knizeVelké případy kpt. Černé 3

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou, 2019

zobrazit info o knizeNečekané dědictví
Monique & Lucy s.r.o. 3

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou, 2019

zobrazit info o knizeMonique s.r.o. 1
Záhadné úmrtí

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou

zobrazit info o knizeVelké případy kpt. Černé 2
Nemilosrdná vášeň

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou

zobrazit info o knizeVelké případy kpt. Černé 1
Čas nedoběhneš

Militká, Hana

Martin Koláček - E-knihy jedou

zobrazit info o knizePronikavý smích

Militká, Hana

Agentura KRIGL, 2016

zobrazit info o knizeZáhadný šepot

Militká, Hana

Agentura KRIGL, 2015

zobrazit info o knizePovídky z povětří

Militká, Hana

Agentura KRIGL, 2013

zobrazit info o knizeVražedný lov

Militká, Hana

Agentura KRIGL, 2017

Napsat komentář