Před usnutím…

deti ctou
Hledáte inspiraci, co číst svým ratolestem před spaním? Už nehledejte, jelikož si můžete vybrat z mnoha zajímavých příběhů, ať už o Červeném panáčkovi, dobrodružství Violky a Fujtíška, zvídavých Žifulících, vyprávění o Snožroutkovi či o kouzelném putování trpaslíků.

Cenami ověnčený Červený panáček si získal srdce dětských čtenářů. Prostřednictvím krátkých příběhů s ním mohou děti prožívat řadu dobrodružných a zábavných příhod po celý rok. Dojem z četby umocňují krásné ilustrace.

Vyprávění o panáčkovi v červeném kabátku a červené čepičce začíná jeho narozením a pokračuje po celý rok v 366 krátkých příbězích z každodenního života i dobrodružstvích plných fantazie. S Červeným panáčkem navštívíme babičku a dědečka na venkově, podnikneme výlety s dědečkem třeba ke studánce, seznámíme se s jeho věrnými plyšovými kamarády, pejskem Flíčkem, srnečkem Otíkem i Aničkou od sousedů. Spolu s panáčkem zavítáme do loutkového divadla i cirkusu, zajdeme na pouť i do zoo, prozkoumáme dědovu úžasnou sbírku kamenů, zachráníme koťátko sousedů, které nedokázalo slézt z vysoké větve na stromě, uvidíme, co se bude dít, když se Červenému panáčkovi narodí sestřička Tmavoočka, a dokonce se dostaneme až k Eskymákům… Poetický děj provázejí neméně poetické ilustrace Anny Neborové, které jsou samy o sobě kresleným vyprávěním. Titul získal při prvním vydání ocenění v soutěžích Nejkrásnější dětské knihy, Zlatá stuha ilustrátorů a Bílá vrána. Kratičké, jednoduché a hezky napsané příhody jsou vhodné pro nejmenší děti i první čtenáře.

Ukázka z knihy

Cerveny panacek

Cerveny panacek 1

Červený panáček

Autorka: Jana Pohanková
Ilustrovala: Anna Neborová

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 215×300 mm
ISBN: 978-80-7529-745-7
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Červený panáček vydalo nakladatelství Brio, kde najdete i další ukázky.

O autorce

Jana Pohanková žije v Praze. Je autorkou básnických sbírek, řady rozhlasových her a dalších beletristických a publicistických prací. Zabývá se prací s dětmi a mladými lidmi.

————————————————

Princeznu Dřímalku trápí zlé sny, a proto nechce večer chodit do postýlky, má strach. Její otec-král začne pátrat po léku, který by jí pomohl, až narazí na Snožroutka. Podaří se mu princeznu vyléčit?

Které dítě by se někdy nebálo jít spát a nemělo strach z příšer, které číhají ve snech? Je tomu tak i s malou princeznou Dřímalkou v příběhu „O Snožroutkovi“ od Michaela Endeho. Dřímalku, dcerušku krále Ospálkova, trápí zlé sny, a proto večer nechce do postele. Když už si s tím neví rady ani největší mudrci z celé země, začne sám pan král pátrat po celém světě po nějakém léku, který by princezničce pomohl. Nakonec najde Snožroutka, který všechny zlé sny jednoduše zbaští.

O Snožroutkovi

Autor: Michael Ende
Přeložila: Radana Studenovská
Ilustrovala: Annegert Fuchshuber

Počet stran: 32
Vazba: vázaná
Formát: 242×256 mm
ISBN: 978-80-7530-168-0
Doporučená cena: 258 Kč

Knihu O Snožroutkovi vydalo nakladatelství Malvern.

O autorovi

Michael Ende (1929, Garmisch-Partenkirchen – 1995, Stuttgartu) ve střízlivé a bezcitné době znovu objevil jak pro děti, tak i pro dospělé téměř ztracenou říši fantazie a snů a proslavil se na celém světě knihami, jako například Nekonečný příběh a Děvčátko Momo a ukradený čas. Dnes se řadí k nejznámějším německým spisovatelům a vždy byl velmi mnohostranným autorem. Kromě knih pro děti a mládež psal poetické texty do obrázkových knih i knihy pro dospělé, divadelní hry, operní libreta i básně. Mnohé z jeho textů byly zfilmovány nebo zpracovány pro rozhlas a televizi. Za své literární dílo dostal mnohá německá i mezinárodní ocenění. Jeho knihy dosud dosáhly celosvětově celkového nákladu přes 20 milionů výtisků a byly přeloženy do téměř 40 jazyků.

O ilustrátorce

Annegert Fuchshuber (1940–1998) se chtěla už jako dítě stát „autorkou obrázkových knížek“. Práce grafičky v reklamní agentuře jí však nedávala dostatečný prostor pro fantazii a kreativitu. Začala tedy sama psát a ilustrovat knihy pro děti. Razila svůj zcela vlastní styl ilustrací a stala se jednou z nejvýznamnějších německých ilustrátorek, jejíž obrázkové knihy byly publikovány v mnoha zemích.

Zdroj informací: nakladatelství Malvern

————————————————

Na scénu přicházejí trpaslíci! A třeba je mezi nim i ten, který nehybně stojí na vaší zahradě. Šest z nich se vydá na záchrannou misi, při které zažijí nečekané, napínavé, a dokonce i humorné příhody.

Mysleli jste si, že všichni zahradní trpaslíci celý den jen nehybně stojí v lidských zahrádkách? Tak to ani náhodou! Šestice nerozlučných kamarádů ve špičatých čepičkách vás vtáhne do světa plného kouzel, snů a dobrodružství. Vydejte se s nimi na záchrannou výpravu do tajuplné Říše lesních skřítků a prožijte po cestě spoustu legrace, ale i napětí a nečekaných příhod.

Ukázka z knihy

Spolu s ostatními si pak povídali o tom, co na nich bylo nakresleno nebo vyfoceno.
Hrabáček si zase našel prázdnou šnečí ulitu. Když neměl co dělat, nasbíral do ní vodu nebo písek a s ulitou si hrál.
A co myslíte, jaké poklady si schovávala ve své truhličce Deštnička? Šperky? Kdepak. Ani zlato. (str. 10)

Trpaslici z parezoveho domecku_ukazka2Přečtěte si naši ukázku.

Trpaslíci z pařezového domečku

Autorka: Bohunka Trelová
Ilustroval: Michal Sušina

Počet stran: 104
Vazba: vázaná
Formát: 166×243 mm
ISBN: 978-80-271-2551-7
Doporučená cena: 239 Kč

 

Knihu Trpaslíci z pařezového domečku vydalo nakladatelství Grada. Můžete si prolistovat ukázku.

O autorce

Bohunka Trelová je učitelka a autorka knih pro děti. Vedle Trpaslíků z pařezového domečku napsala také knížky První čtení o zvířátkách (2014) a O mláďátkách (2016). Pohádky ji provázely životem už od dětství a v dospělosti tomu není jinak.

————————————————

Sousedské vztahy nemusí být ideální. Své o tom ví vílí rodina a strašidla Šišákovi, kteří se navzájem ignorují. To se změní, když se víla Violka a neposedné strašidýlko Fujtíšek skamarádí a rozhodnou se užít si spoustu legrace.

Na rozhraní pole a lesa se k sobě tisknou dva domečky. Sotva byste si jich všimli. Vejdou se totiž tak akorát do dlaně. Kdo v nich bydlí? V tom pěkném, upraveném bydlí malá vílí holčička Violka se svojí maminkou. V tom druhém, umouněném žijí strašidla jménem Šišákovi a jejich zvědavý, neposedný syn Fujtíšek. Obě rodiny většinu roku dělají, jako by se neznaly. Jenomže rok je dlouhá doba a může se během něj stát spousta veselých, napínavých a dobrodružných příhod.
Violka a Fujtíšek, někdy sami a někdy společně, zakoušejí, jaké to je jít poprvé do lesní školy a školky, ochočit si rejska, jet na voze taženém lučními kobylkami, utíkat před ropuchou, bojovat s pavoukem nebo tančit při měsíčku.
A když jde do tuhého, dokážou si nakonec víly se strašidly podat pomocnou ruku.

Ukázka z knihy

To Violku ještě víc nazlobilo. Přece ji maminka nebude srovnávat s rejskem. Najednou to nebyl kamarád, ale darmožrout, který ji okrádá o čas. Postupně na rejska myslela čím dál míň.
Jednou ráno maminka prohlásila, že půjdou na výlet na pampeliškovou louku. Potřebovala nasbírat zásobu pylu z pampelišek.
„Budeme tam celý den, vrátíme se až večer. Nezapomeň rejska pořádně nakrmit,“ připomněla maminka. Violka přikývla. Pak se ale rozhodla, že mamince pomůže připravit svačinu na cestu a v představách už pobíhala mezi zlatými květy pampelišek. (str. 11)

Violka a Fujtisek

 

Violka a Fujtíšek

Autorka a ilustrátorka: Martina Kavková

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 185×185 mm
ISBN: 978-80-7553-657-0
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Violka a Fujtíšek vydalo nakladatelství Triton. A nezapomeňte si přečíst ukázku.

————————————————

Rodiče, máte doma zvídavé ratolesti, kteří si oblíbili otázku proč? Tak s tím vám pomohou malí, hraví a roztomilí Žifulíci aneb nezbední trpaslíci z Hrádečku.

Milí rošťáci a milé uličnice, vážení rodičové, přivítejte se s Žifulíky! Jsou malí právě tak akorát, aby mohli býti trpaslíky. Jsou trochu zlobiví. Jsou roztomilí. A je s nimi zábava!
Děti, víte, jak si může malinkatý trpaslík koupit o něco větší autobus v ještě větším hračkářství? Proč není skákání jako skákání? Proč nemůže být všechno hned bez čekání?
Proč vůbec vypínat televizi, když nás pohádky v ní tak strašně moc baví? Proč existují slova, která se neříkají? K čemu může být dobrý návod na oblékání? Bydlí pod postelí skutečně bubáci? Věřte nevěřte (ale radši věřte), že nejen na tyto otázky vám odpoví svými veselými příběhy neposední trpaslíci Žifulíci.
Tip pro rodiče:
Kniha je psaná dvoubarevně. Je možné přečíst jen černý text, nebo zahrnout dle nálady či věku dítěte i šedé části, a tím příběh prodloužit či obměnit. Kniha tak roste s dětmi.

Žifulíci: Neposední trpaslíci z Hrádečku

Autorka a ilustrátorka: Kateřina Krobová

Počet stran: 112
Vazba: vázaná
Formát: 215×275 mm
ISBN: 978-80-271-2481-7
Doporučená cena: 279 Kč

 

Knihu Žifulíci: Neposední trpaslíci z Hrádečku vydalo nakladatelství Grada.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČervený panáček

Pohanková, Jana

Brio, 2019

zobrazit info o knizeViolka a Fujtíšek

Kavková, Martina

Triton, 2019

zobrazit info o knizeŽifulíci: Neposední trpaslíci z Hrádečku

Krobová, Kateřina

Grada, 2019

zobrazit info o knizeO Snožroutkovi

Ende, Michael

Malvern, 2019

zobrazit info o knizeTrpaslíci z pařezového domečku

Trelová, Bohunka

Grada, 2019

Napsat komentář