Nebojte se klasiky

Tipy_Nadechnout se_Vyrostek
Někdy není na škodu dopřát si po lehčí odpočinkové četbě trochu kvalitní světové klasiky. Dejte šanci jednomu méně známému románu od slavného George Orwella nebo vychvalovanému dílu F. M. Dostojevského.

George Orwella známe ze školních lavic jako autora Farmy zvířat a dnes už klasického antiutopického díla 1984. Za pozornost však stojí i jeho méně známý román Nadechnout se z roku 1939, zachycující život v Anglii před druhou světovou válkou očima pojišťovacího agenta.

Nadechnout se

Autor: George Orwell
Přeložil: Petr Kopecký

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 132×200 mm
ISBN: 978-80-257-2850-5
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Nadechnout se vydalo nakladatelství Argo.

George Bowling, drobný obchodník ve středním věku, je unaven dětmi i rodinným životem. Když si jede pro novou zubní protézu, přepadne ho záchvat nostalgie a vydá se do kraje svého dětství, aby si oddechl a zavzpomínal. Městečko je však změněno k nepoznání: všude se rozpíná beton, z rybníka, kde chtěl vždycky chytit velkého kapra, je najednou špinavá skládka a žumpa. Ve vzduchu se vznáší tíživá hrozba války – a na městečko dopadá první letecká bomba. Román Nadechnout se vyšel v předvečer druhé světové války, v roce 1939, a zákonitě odráží atmosféru blížící se bouře: přichází nový, dravý, násilný svět, před kterým není možno se utéct do nostalgických vzpomínek. Také v tomto společenském románu Orwell mistrně vykresluje svět průměrných lidí, které existenční strach drtí do té míry, že se z něj stává strach existenciální.

 

Ukázka z knihy

Ten nápad jsem dostal právě v den, kdy jsem si pořídil nový umělý chrup.
To ráno si dobře pamatuju. Kolem čtvrt na osm jsem vyskočil z postele a zamířil do koupelny; právě včas na to, abych nechal prcky pěkně přešlapovat na chodbě. Bylo pochmurné lednové ráno. Nebe mělo neurčitou žlutošedou barvu. Malým čtvercovým oknem jsem z koupelny shlížel na travnatý plácek velký deset krát pět yardů, kterému hrdě říkáme zadní zahrada. Byla obehnaná živým plotem a uprostřed měla vyšlapanou lysinu. Stejná zahrada, stejný živý plot a stejná tráva je k vidění za každým domem na Ellesmere Road. Vlastně jeden rozdíl mezi nimi je – kde nejsou děti, nejsou ani lysiny. (str. 7)

 

George Orwell

Vlastním jménem Eric Arthur Blair. Byl anglický prozaik a esejista, který silně vystupoval proti totalitním režimům. Pro jeho názory bylo vydávání jeho knih v komunistickém Československu zakázáno. Narodil se do rodiny koloniálního úředníka v Indii, ale studoval už v Anglii. Protože mu rodina nedokázala zaplatit studia, odešel do Barmy za prací. O zážitcích zde vypráví jeho román Barmské dny, ve kterém kritizuje koloniální útlak. Orwell bojoval ve španělské občanské válce, kde utrpěl vážné zranění. Druhé světové války se nemohl zúčastnit, protože už byl těžce nemocen tuberkulózou, na kterou zemřel ve věku 46 let. Jeho nejvýznamnějšími díly jsou román 1984, jenž pojednává o chmurné vizi budoucího světa, a román Farma zvířat, který satiricky vypráví o vývoji Ruska v první polovině 20. století. Dále je autorem knih Bože chraň aspidistru a Farářova dcera.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Argo.

 

Nakladatelství Argo

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

————————————————

Vedle slavného Zločinu a trestu či Bratrů Karamazových je právě společenský psychologický román Výrostek jedním z nejčtenějších a kritikou nejoceňovanějších děl F. M. Dostojevského. Přečtěte si příběh Arkadije, který zatouží zbohatnout, aby získal nezávislost a pocit nadřazenosti.

Výrostek

Autor: Fjodor Michajlovič Dostojevskij
Přeložila: Taťjana Hašková

Počet stran: 704
Vazba: pevná bez přebalu
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7529-011-3
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Výrostek vydalo nakladatelství Slovart.

Mnozí milovníci Dostojevského považují Výrostka za jeho nejlepší dílo. Autorův génius v něm s neuvěřitelnou přesvědčivostí a otevřeností promlouvá ústy vypravěče – hlavní postavy, na nejzazší okraj společnosti vyhoštěného levobočka Arkadije Dolgorukého, který sám sebe s odzbrojující upřímností označuje za „výrostka“ a stejně kriticky dokáže nahlížet i na své okolí. Je to mládenec plný protikladů – citlivý a současně zmatený ve svých citech, naivní a nedůvěřivý zároveň, na straně jedné upřímný, romantický snílek, toužící dobrat se pravdy a dobra i za cenu sebeobětování, na straně druhé člověk „podzemní“, pokořený a zesměšňovaný, sebedestruktivní a sám sebou pohrdající, toužící po pomstě. Jeho těžký a zdlouhavý zápas o sebe sama se podobá hře v neúprosnou ruletu. Podaří se mu po všech bouřlivých a podivuhodných peripetiích obstát?

 

Ukázka z knihy

Začínám, totiž rád bych začal své poznámky devatenáctým zářím minulého roku, totiž přesně oním dnem, kdy jsem se poprvé setkal…
Avšak vysvětlování, s kým jsem se setkal, výklad jen tak předem, kdy nikdo nic neví, bude banální. Myslím dokonce, že banální je i tento tón. Ačkoli jsem si slíbil, že se vyhnu literárním manýrám, upadám do nich už od první řádky. Nadto abychom psali pořádně, k tomu pouhé přání zřejmě nestačí. Rovněž podotýkám, že snad v žádném evropském jazyce se nepíše tak těžko jako rusky. Přečetl jsem si teď, co jsem právě napsal, a vidím, že jsem mnohem chytřejší než to, co mám napsáno. Jak to přijde, že vše, co chytrý člověk vysloví, je daleko hloupější než to, co v něm zůstává? Nezřídka jsem to na sobě pozoroval i v osobním styku s lidmi po celý ten poslední osudný rok a hodně jsem se pro to natrápil. (str. 8)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Fjodor Michajlovič Dostojevskij

dostojevskijFjodor Michajlovič Dostojevskij se narodil jako druhý syn ruského vojenského chirurga. Vyrůstal v chudé moskevské čtvrti poblíž hřbitova, sirotčince a blázince. V zahradě léčebny pro psychicky nemocné trávil mnoho hodin posloucháním pacientů vyprávějících různé více či méně děsivé historky. Otec tyran ho donutil jít na vojenská technická studia, po jejichž absolvování se mladý Dostojevskij stal důstojníkem. Ale již tehdy věděl, že smyslem jeho života je literatura a společenská angažovanost. Za tu druhou zaplatil degradací a rozsudkem smrti, který mu byl zaměněn na několikaleté vyhnanství. Po návratu své zážitky shrnul v knize Zápisky z mrtvého domu. Později v relativně krátkém časovém sledu následovaly světoznámé romány Zločin a trestIdiot či Běsi. Dostojevskij je do dnešních dnů považován za jednoho z nejvýznamnějších světových spisovatelů. Napsal také knihy Bratři Karamazovi a Uražení a ponížení.

Informace a obrázek byly čerpány ze stránek Naše nakladatelství.

 

Nakladatelství Slovart

Nakladatelství Slovart bylo založeno v Praze v únoru 1994 a od té doby vydalo více než 2000 titulů. Vydává licenční knihy předních světových nakladatelů, ale i domácích autorů převážně z oblasti dětské a populárně naučné literatury.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Líbily se vám tipy na světovou klasiku? Napište nám svůj názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNadechnout se

Orwell, George

Argo, 2019

zobrazit info o knizeVýrostek

Dostojevskij, Fjodor Michajlovič

Slovart, 2019

Napsat komentář