Subjektivní pohled na život v Československu na přelomu 80. a 90. let minulého století

jachym-topol-sestra
Prvotina Jáchyma Topola je jedním z nejúspěšnějších polistopadových románů. Na dobu po sametové revoluci hledí „zdola“, když popisuje negativní sociální jevy jako kriminalitu či rasismus, které s sebou přinesla prudká doba změn.

Román Sestra, první publikovaný román Jáchyma Topola, vydalo roku 2019 již ve třetím vydání nakladatelství Host (v letech 1994 a 2008 vydalo titul nakladatelství Atlantis). Jáchym Topol je český prozaik, básník, hudebník a žurnalista, který se stal v říjnu roku 2017 laureátem Státní ceny za literaturu za román Citlivý člověk. Je synem básníka a dramatika Josefa Topola a Jiřiny Topolové, dcery spisovatele Karla Schulze. Veřejnost ho zná i jako zpěváka a textaře skupiny Psí vojáci, jejímž frontmanem byl jeho bratr Filip Topol (zemřel roku 2013). V současné době tento představitel undergroundu pracuje jako dramaturg Knihovny Václava Havla.

Kniha Sestra byla přeložena do různých jazyků (například do němčiny, angličtiny anebo polštiny). Hudební skupina Psí vojáci vydala roku 1994 stejnojmenné album, které je příběhem románu inspirováno. Roku 2008 byla Sestra zfilmována režisérem Vítem Pancířem, roku 2015 se dočkala dramatizace v brněnském Divadelním studiu Marta.

Topol se ve své prvotině pokusil čtenářům zprostředkovat atmosféru chaotického období po pádu komunistického režimu, kdy „vybuchl čas i jazyk“. Podobný popis by se hodil i pro knihu samotnou. Ačkoli disponuje hlavní postavou (vypravěčem je tanečník Potok, který je členem podnikatelského spolku přátel), je těžké identifikovat základní dějovou linii. Spíše než o souvislý příběh totiž jde o poměrně složitý komplex různých epizod a dějových odboček, které spojuje postava Potoka. Ten neustále hledá, nalézá a opětovně ztrácí zpěvačku Černou, sestru jeho zmizelé milenky Malé Bílé Psice. Ústředním motivem románu je tedy putování, které je důležitější než samotný cíl – stejně tak může čtenář pociťovat, že podstatnější než samotný děj románu je způsob, jakým je děj vyprávěn, a emoce, jež ve čtenáři vyvolává.

V románu se prolíná realita se sny, halucinačními vizemi a vzpomínkami na minulost. Je zde patrná mytologická a pohádková inspirace, která však není jasně oddělena od reality. Děj proto občas budí dojem, jako by byl psán pod vlivem nějakých halucinogenů. Autorův sloh je velmi poetický, což tento dojem umocňuje. Oprávněně je Sestra považována za jeden z nejhůře interpretovatelných textů v české literatuře.

Román Jáchyma Topola doporučuji náročným čtenářům, kteří se nebojí pustit se do obtížného textu využívajícího mnoho literárních postupů. Jde o poměrně depresivní dílo, které umí manipulovat se čtenářovými emocemi.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSestra

Topol, Jáchym

Host, 2019

Subjektivní pohled na život v Československu na přelomu 80. a 90. let minulého století - DISKUZE

Počet reakcí: 22
  1. Miloslava napsal:

    Dobrý den,dnes mi došla kniha Nůž. Děkuji!

  2. irulka23 napsal:

    Dobrý den. Byla mi doručena Kniha SLOU. Moc děkuji.

  3. Kalika Kalika napsal:

    Díky za knihu, včera přišla a mám z ní velkou radost. Teď už můžu i já NAŠEPTÁVET…

  4. Marci55 napsal:

    Kniha Příběhy pro kluky, kteří se nebojí být výjimeční 2 dorazila. Děkuji

  5. zurekpetr napsal:

    Dobrý den,
    vyhraná kniha Zimní přízrak dnes v pořádku dorazila,

    Děkuji.
    S pozdravem Petr Žurek

  6. Hojaro napsal:

    Dobrý den. Dnes mně byla doručena vyhraná kniha Helix. Moc děkuji.

  7. Miloslava napsal:

    Dobrý den, včera jsem dostala knihu Srdce včely má pět komor,ale chybička se vloudila, já jsem tu knihu nevyhrála, čekala jsem knihu Nůž. co s tím?

  8. Kalika Kalika napsal:

    Vyhrála jsem knihu NAŠEPTÁVAČ a zatím mě nepřišla.Prosim o info.Děkuji.

  9. hkohoutice napsal:

    Vyhrála jsem román Umění závodit v dešti. Strašně moc děkuji, udělali jste mi velikou radost.

  10. Irena Poláková napsal:

    Vyhrála jsem román Umění závodit v dešti. Strašně moc děkuji, udělali jste mi velikou radost.

  11. Ivuška61 napsal:

    Dobrý den, včera jsem obdržela knihu Třetí poločas. Děkuji

  12. tetina napsal:

    Dobrý den, včera byla v pořádku doručena výhra Hitlerovy ukradené děti. Děkuji moc.

  13. humhejova napsal:

    Dobrý den,dnes 22/10 jsem převzala výhru Slzy od smíchu.
    Děkuji.

  14. HaPa napsal:

    pardon – …na přelomu 80. a 90. STOLETÍ??

Napsat komentář