Prvotina argentinského spisovatele

Argentina Argentina
Rodrigo Fresán našel pro svou prvotinu, pohybující se žánrově mezi románem a povídkou, inspiraci v historii rodné země a popkultuře. V knize se prolínají dva světy, reálný a fiktivní, a čtenář musí rozeznat, do kterých jednotlivé postavy patří. 

Prvotina uznávaného argentinského autora se pohybuje na pomezí povídek a románu. Kapitoly sice spojují některé postavy, situace a motivy, ovšem čtenář často nepozná, která postava je fiktivní a která reálná, do kterého z těchto světů jednotlivé osoby patří a jak spolu souvisí.
A tak se například osamělí gaučové prohánějí argentinskou pampou, kuchařský učeň chystá pomstu v luxusní restauraci, hrdina ztraceného románu srazí ve spěchu J. L. Borgese a partyzán na útěku si vychutnává pařížský croissant. Příběhů je ještě mnoho a stejně tak rozmanitá je podoba vyprávění.
Roztříštěnost románu souvisí se skrytými úvahami o roli spisovatele a jeho vztahu ke skutečnosti, o paměti a historii a zejména o autorově vlasti v 70. a 80. letech 20. století.

Ukázka z knihy

Ránu oštěpem mu se záviděníhodnou elegancí a stylem zasadil nejmenší z velkých náčelníků (dnes je známe jako patagonské indiány) jednou v noci, když se Chivas a Goncalves, potulní rytíři pochybné pověsti, rozhodli, že se zmocní princezny Anahí, proslulé neobyčejnou krásou.
Princezna Anahí byla indiánka světlé pleti s temným pohledem. Mnozí prohlašovali, že v žilách té mocné čarodějky koluje holandská krev, a v rozhodujícím okamžiku jatek Goncalvese proklela podivnými slovy, složenými ze samých souhlásek. (str. 12)

Argentina! Argentina!

Autor: Rodrigo Fresán
Přeložila: Anna Melicharová

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7407-451-6
Doporučená cena: 280 Kč

 

Knihu Argentina! Argentina! vydalo nakladatelství Garamond.

O autorovi

Rodrigo Fresán (1963), argentinský spisovatel, novinář a  překladatel, žijící od roku 1999 v  Barceloně, je autorem desítky knižních titulů, v  nichž jsou znát vlivy popkultury, anglofonní literatury a science-fiction. Za román La parte inventada (Vymyšlená část, 2014) získal ve Francii cenu Roger Callois a  ve Spojených státech Best Translated Book Award. Mezi jeho přátele a  podporovatele patřil významný chilský spisovatel Roberto Bolaño.

Zdroj informací: nakladatelství Garamond


Nakladatelství Garamond vydává knihy na českém trhu již 20 let. Zaměřuje se na překladovou literaturu z francouzštiny, angličtiny a hebrejštiny, dvojjazyčné tituly v pěti jazycích a české autory literatury faktu. Mezi nejúspěšnější řady patří Případy soudce Ti.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeArgentina! Argentina!

Fresán, Rodrigo

Garamond, 2019

Napsat komentář