Mrazivé detektivní romány

tipy_detektivky-pro-volne-chvile
Záhadná úmrtí, mnohačetné vraždy i brutální znásilnění… Kdo za tím stojí? Začtěte se do našich dnešních tipů, kde důvěrně známí vyšetřovatelé, ale i zcela nové detektivní tváře řeší zapeklité kriminální případy.

Detektiv Mark Heckenburg za svou kariéru zažil už mnoho. Nyní je povolán na jih Anglie k sérii velmi neobvyklých událostí, které vypadají jako nešťastné náhody. Existuje mezi úmrtími nějaké pojítko? A kdo má přijít na řadu jako další?

Kořist

Na jihu Anglie se událo několik bizarních, nicméně velmi fatálních nehod. Mladý milionář se štěstím vyvázl utonutí, aby po několika týdnech uhořel ve vlastním voze. Na tři zlodějíčky ujíždějící v ukradeném autě zaútočili štíři…
Takovýchto nešťastných náhod se během krátkého času událo snad až příliš mnoho. Podezřele mnoho. A tak je k případu povolán detektiv Mark Heckenburg.
Policajtský instinkt Heckovi napovídá, že mezi těmito neobvyklými úmrtími musí být nějaké pojítko. Jeho teorii potvrzuje fakt, že počet obětí stále stoupá. Teď už si je Heck jistý: nebyly to náhody, ale promyšlené činy. Někdo rozehrál opravdu morbidní hru.
Kdo má být další kořist? Možná samotný Heck…

Vrah se po letech vrací. A jde po tobě…
Autor: Paul Finch
Přeložila: Zuzana Pernicová

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 138×210 mm
ISBN: 978-80-7498-326-9
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Kořist vydalo nakladatelství Domino.

„Do prdele!“ zanadával a šátral po něm. Chvilku ho nemohl nahmatat – na podlážce se povalovala spousta odpadků –, a tak si pomocí zubů stáhl rukavici a zalovil pod sedadlem holou rukou. Tentokrát přístroj našel, ale když zvedl ruku, zjistil, že našel ještě něco dalšího.
Přichytilo se mu to k zápěstí. V první chvíli si myslel, že se asi otřel o nějaké staré boty a upatlal se krémem nebo barvou. Ale kdeže. Vzápětí ucítil na zápěstí váhu a nepříjemné škrábání v místech, kde se ho to zřejmě drželo. Ještě pořád si neuvědomoval, co to je, dokonce ani když si zvedl ruku blíž k obličeji  ale nebylo divu, protože Deggsy do té doby viděl štíry jenom v televizi. A ani v televizi nikdy neviděl štíra s tak světlým a lesklým krunýřem, jako měl tenhleten – v zákmitech světla pouličních lamp se blýskal jako vyleštěná kůže. Od hlavy ke špičce ocasu měřil přinejmenším dvacet centimetrů a ocas měl bojovně stočený. Klepítka, která si velikostí nezadala s krabími, zvedal v obranném gestu. (str. 10, 11)

Přečtěte si prvních deset tisíc slov knihy.

Paul FinchPaul Finch býval policistou a novinářem. Postupně obě profese pověsil na hřebík, ovšem jen proto, aby je přetavil v profesi novou: stal se spisovatelem a scenáristou. (Měl koneckonců na co navázat, poněvadž jeho otec Brian Finch byl jedním ze spoluscenáristů Coronation Street, britského televizního kultu ze šedesátých let.) Na svém autorském kontě má dnes Paul Finch několik epizod slavného seriálu Poldové, podílel se i na kultovním sci-fi fenoménu Doctor Who. Největší slávu si však vydobyl svými thrillery, zejména sérií s ústřední postavou Marka Heckenburga, ze které u nás vyšly již tři knihy – StalkeřiZnesvětitelKlub Zabijáků a samostatný titul s názvem Mrtvý muž přichází.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Domino.

————————————————

V San Francisku mezitím umírají bezdomovci a policie se vraždami nechce zabývat. Seržantka Lindsey Boxerová k úmrtím ale přistupuje jinak. Dokáže vypátrat vraha a zamezit ztrátě dalších životů včetně svého vlastního?

Sedmnácté znamení

V ulicích San Franciska panuje strach. Po několik měsíců se objevují těla zastřelených bezdomovců, ale policie se zločiny nezabývá. Až seržantce Lindsey Boxerové se podaří vypátrat stopu k vrahovi, který zatouží po osobní odplatě. Lindsay vystavuje nebezpečí jak sebe, tak i kolegy, kteří ji od pátrání odrazují. Ale nechat vraha uniknout? To není její styl.

Autor: James Patterson
Přeložil: Ondřej Duha

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7543-782-2
Doporučená cena: 319 Kč

Knihu Sedmnácté znamení vydalo nakladatelství Alpress.

Otrhaný muž si povídal pro sebe, drbal se v plnovousu a vypadalo to, jako by počítal – dotýkal se postupně palcem prstů pravé ruky a zadumaně ten rituál opakoval.
Muže v tvídovém kabátu si nevšiml.
Michael na něho zavolal: „Hej, kámo. Nemáš retko?“
Otrhaný tulák obrátil krví podlité oči k muži, který na něho mířil pistolí. Rychle pochopil. Zvedl ruce a začal vysvětlovat.
„Ne, chlape. Já ty prachy nesebral. To ta ženská. Já byl jenom nevinnej –“
Muž v kabátu zvedl pistoli, stiskl spoušť a střelil bezdomovce doprostřed hrudi. Ze střech okolních domů se zvedli holubi.
Tulák si přitiskl dlaň na hruď a otevřel ústa v němém šoku. Ale pořád stál a zíral na útočníka. (str. 1)

Pokračujte ve čtení ukázky.

James-PattersonJames Patterson, jeden z nejlepších vypravěčů současnosti, se narodil roku 1947 ve Spojených státech. Král detektivního žánru ročně napíše dvě až tři knihy, ale jak sám říká, nápadů má víc, než kdy může sepsat. Mezi jeho neslavnější díla patří romány s hlavním hrdinou Alexem Crossem, policejním detektivem a psychologem pronásledujícím úchylná monstra (např. Šťastné a veseléPřímý zásahZabít Alexe Crosse, Citlivé místo). Dva příběhy byly zfilmovány a hlavního představitele Alexe Crosse si zahrál Morgan Freeman. K dalším úspěšným titulům patří série Ženský vyšetřovací klub (např. Jedenáctá rozhodneDvanácté zloOsudná třináctka aj.). Na základě těchto románů vytvořila americká televizní stanice ABC seriál. Jedním z producentů je i sám James Patterson. Držitel ceny „Thriller Master Award od The International Thriller Writers“  žije se svou ženou a synem na Floridě v Palm Beach County na Floridě. Je dále autorem knih: Podezřelý č. 1SmečkaNeznámý soupeř aj. Píše rovněž knihy pro děti a mládež, např. sérii Můj nejhorší školní rokLovci pokladůMůj brácha robot či Zpovědi podezřelé.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Alpress.

————————————————

Když Nora zamíří na venkov, aby jako obvykle navštívila svou milovanou sestru, čeká ji šok. Rachel někdo zavraždil. Ale kdo? Policejní pátrání k ničemu nevede, a tak Nora tajně vezme situaci do vlastních rukou. Jaká překvapení ji čekají?

Nora hledá vraha

Ztráta člověka, který pro vás nejvíc znamenal, odhalí i mnohá nečekaná tajemství.
Když se Nora chystá, jako už tolikrát předtím, navštívit svou sestru Rachel v jejím domku na venkově, nenapadne ji, že by se tato návštěva měla nějak lišit od všech předešlých. Bohužel se ale nemohla víc mýlit. Už když ji sestra nevítá u dveří, zdá se, že něco je špatně. A když ji o chvilku později najde v kaluži krve na podestě schodiště domu, který tolik milovala, ničemu nerozumí. Jen těžko se smiřuje s tím, že ztratila člověka, který pro ni v životě znamenal nejvíc.
Zdá se, že policejní vyšetřování v ospalém městečku k ničemu nevede a bude brzy zastaveno, důkazy jsou nejasné a vrah po sobě nezanechal žádná vodítka. Proto se Nora na vlastní pěst pouští do odhalování stop, pochůzkách po sousedech a známých, prohledávání okolí a pátrání po motivech a možném vrahovi své sestry. Nic ale není tak jednoduché a jednoznačné, jak se může zdát, a vypadá to, že Rachel měla před sestrou nejedno tajemství…
Nora hledá vraha je vypravěčsky velmi povedeným příběhem, který vás opravdu chytí již od první stránky. Vykresluje sesterský vztah vystavěný na Nořiných vzpomínkách na zemřelou Rachel, na okamžicích, k nimž se upíná, když se snaží smířit se sestřinou smrtí, a které nás mimoděk mohou i navádět na stopu toho, kdo snad Rachel sprovodil ze světa. Vedle mistrně vystavěné psychologie hlavní postavy a jejího ne vždy jednoduchého vztahu se zemřelou sestrou nám ale autorka předkládá také velmi dobrý, mrazivý thriller, v němž hrdinka na vlastní pěst pátrá za zády policie po vrahovi, kterým mohl být opravdu kdokoli…

Autorka: Flynn Berryová
Přeložila: Dana Konvičková

Počet stran: 286
Vazba: vázaná
Formát: 138×208 mm
ISBN: 978-80-7565-499-1
Doporučená cena: 278 Kč

Knihu Nora hledá vraha vydalo nakladatelství Jota.

Rachel není na nádraží. Ne že by to bylo neobvyklé. Služba v nemocnici se jí často protáhne. Z nástupiště odcházím v takovém šeru, že to skoro vypadá, jako by už střechy byly pokryté sněhem. Procházím vesnicí a jdu k jejímu domu. Brzy jsem už na cestičce vedoucí k němu mezi jednotlivými usedlostmi.
Říkám si, jestli mi nepřijde s Fennem naproti. Na zádech mi v batohu poskočí lahev s červeným vínem. Představuju si Rachelinu kuchyni. Miska s kaštany a na sporáku bublá polenta. Blíží se ke mně auto, raději sejdu ke kraji cesty. Když mě míjí, zpomalí skoro do kroku a žena za volantem na mě pokyne, než zase přidá plyn.
Zrychlím krok, horký dech mě hřeje, zkřehlé prsty mám nacpané v kapsách. Nad hlavou se mi honí těžké mraky a do toho přízračného ticha ostře zahvízdá vítr. (str. 15)

Pokračujte ve čtení ukázky.

Flynn Berryová je americká autorka v současné době žijící v New Yorku. Studovala na Brownově univerzitě a v Michenerově centru pro spisovatele na Texaské univerzitě. Napsala dosud dva romány, ale podle odborné knižní veřejnosti se od této autorky ještě rozhodně máme na co těšit. V létě letošního roku vyšel v zahraničí její druhý román A Double Life, jehož česká verze se teprve připravuje. Prvotina Flynn Berryové Nora hledá vraha vyšla v roce 2016 a získala dokonce prestižní cenu Edgar za nejlepší knižní debut roku. Tento román byl přeložen do šestnácti jazyků a televizní práva na příběh optovala společnost Paramount, takže není vyloučeno, že se brzy dočkáme i jeho seriálové verze.

Informace o autorce pochází ze stránek nakladatelství Jota.

————————————————

Romský detektiv Balthazar Kovacs z budapešťského oddělení vražd obdrží jednoho rána tajemnou zprávu. Stojí v ní adresa a fotografie těla muže. Když se však na místo vydá, tělo je pryč. Následné vyšetřování zavede Balthazara hluboko do budapešťského podsvětí.

Okrsek VIII

Balthazar Kovacs je romský detektiv z budapešťského oddělení vražd. Právě když pije svůj první šálek kávy, obdrží tajemné textové zprávy. Jsou to jen tři slova: „26, náměstí Republiky“, a fotografie. Fotografie ukazuje tělo třicátníka, ležícího na zádech s očima otevřenýma, napůl pokrytého cihlami a prachem. Adresa – někdejší ústředí komunistické strany, což bylo kdysi jedno z nejvíce obávaných míst v zemi.
Ale když Kovacs přijde na náměstí Republiky, tělo je pryč a jeho jediným svědkem je malý cikánský kluk, který viděl mrtvolu v neoznačené dodávce.
Následné vyšetřování zavede Kovacse hluboko do podsvětí Budapešti, do míst, která zůstávají běžným návštěvníkům skryta, a dostává se na stopu rozsáhlé korupce, která sahá až do vládních kruhů.

Autor: Adam LeBor
Přeložil: Tomáš Bíla

Počet stran: 368
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7593-066-8
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Okrsek VIII vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Nazir dopil vodu, znovu zaslechl známý hlas a zůstal nehybně ležet. Ten muž už neměl uniformu ani pistoli, ba ani dlouhý plnovous. Teď byl hladce oholený, měl na sobě džíny, modré tenisky Nike a tričko, v ruce držel iPhone, mohl být kterýmkoli ze stovek mužů středního věku ze Sýrie, Iráku nebo Afghánistánu, kteří se vydali na pouť napříč Evropou a zrovna teď kempovali tady před Východním nádražím. Ale byl to on – ta krabatá jizva nad pravým uchem, památka na zápalnou bombu, to potvrzovala.
Maryam sebou zavrtěla, jako by vycítila Nazirovo znepokojení, něco zamumlala a pak zase usnula. Nazir vklouzl hlouběji do spacáku, aby si zakryl tvář. Napínal uši, soustředil se, dokázal zachytit i aleppský přízvuk toho člověka, ale nerozuměl, co říká. Přivřenýma očima pozoroval, jak se dva muži, ke kterým promlouval, zvedli ze země a sebrali si své batohy. Kam mají namířeno?

————————————————

Ellery Hathawayová se konečně zbavila sériového vraha, který ji chtěl zabít. Poté, co odmítla vyjádřit lítost, dostala nedobrovolné volno a je nucena podstoupit skupinovou terapii. To ale může počkat, dokud nevyřeší důležitější věci. Pomůže jí s nimi znovu detektiv Reed Markham?

Bez smilování

Ellery poté, co chladnokrevně zastřelila sériového vraha, který ji chtěl zabít, odmítla vyjádřit lítost a musela si vzít nedobrovolné volno v práci. Jakožto oběť brutálního násilí, kterému byla vystavena ve svých čtrnácti, musí také podstoupit skupinovou terapii. Jenomže Ellery má mnohem důležitější věci na práci než „poznat, co v jádru cítí.“
Zaprvé – má podezření, že jeden ze členů terapeutické skupiny před lety napomohl k nespravedlivému odsouzení nevinného člověka za žhářství s následkem úmrtí. Za další – na Ellery se obrátila žena, která přežila brutální znásilnění, a očekává od ní pomoc. Muž, který ji přepadl a je stále na svobodě, má schopnosti Spidermana a oběti atakuje tak, že jim vleze oknem do ložnice.
Ellery žádá o radu svého přítele Reeda Markhama, který ji kdysi osvobodil ze spárů úchylného vraha a později jí pomohl s prvním opravdu náročným případem v její kariéře a opět jí zachránil život. Reeda tato nepředvídatelná žena stále přitahuje, ale potíž je v tom, že nyní ho očekává velké kariérní povýšení a jeho šéf má jedinou podmínku: Reed se musí držet stranou od Ellery.
Ellery ignoruje veškerá varování. Namísto toho se hrabe v minulosti všech kolem kromě sebe – což jí v nejlepším případě přinese trvalý vyhazov z práce a v nejhorším skončí v márnici.

Autorka: Joanna Schaffhausen
Přeložila: Magdalena Beránková

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 132×205 mm
ISBN: 978-80-271-2277-6
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Bez smilování vydalo nakladatelství Metafora.

Joanna-SchaffhausenovaAmerická spisovatelka Joanna Schaffhausenová umí nejen psát, ale také zacházet se skalpelem, což se naučila během svého studia neurovědy. Dlouhodobě se zajímá o činnost mozku, jeho vývoj i poruchy a po vysokoškolských studiích získala doktorát z psychologie. Předtím pracovala pro televizní zpravodajskou stanici ABC News na pořadech World News Tonight, Good Morning America a 20/20. Joanna Schaffhausenová žije se svým mužem a dcerou v Bostonu. Noc, kdy zmizela Bea Nesbitová je její první román, který vydala díky tomu, že v roce 2016 zvítězil v soutěži nakladatelství St. Martin´s Minotaur Books o nejlepší kriminální prvotinu. Více informací najdete na autorčiných stránkách https://www.joannaschaffhausen.com/.

Informace a fotografie pochází ze stránek nakladatelství Metafora.

————————————————

Na závěr si připomeneme kdysi elitního policejního důstojníka Thorkilda Askema v audioknižním podání. Poté, co přišel o vše, jej čeká další nebezpečná situace. Pomůže autorce kriminálních románů s přípravou nové knihy, nebo bude všechno jinak?

Setkáme se v ráji

Kdysi elitnímu policejnímu důstojníkovi Thorkildu Askemu osud servíroval jednu pohromu za druhou. Prošel si vězením, ztratil práci, dobrou pověst i milovanou ženu. Další nebezpečná situace na sebe nenechá dlouho čekat. Autorka kriminálních románů jej přesvědčí, aby jí pomohl s přípravou nové knihy. Předešlý poradce byl ale v této roli zavražděn. Aske brzy pochopí, že nic není tak, jak se zpočátku domníval…

Autor: Heine Bakkeid
Přeložila: Iva Kopečná

Vazba: CD
ISBN: 8594050427563
Doporučená cena: 349 Kč

Audioknihu Setkáme se v ráji vydalo nakladatelství Plus.

Heine Bakkeid vyrůstal v drsném prostředí severního Norska, kde se moře pod příkrovem ledové mlhy tříští o rozeklaná skaliska. Svou první knihu, špionážní příběh pro mládež, vydal v roce 2005. Následovala řádka dalších knih pro mladší čtenáře. Jeho první výpravou do světa literatury pro dospělé je detektivka Až mi zítra budeš chybět z roku 2016. Rázem mu vynesla uznání kritiky. Upoutala především díky mistrnému zachycení tajuplné atmosféry odlehlých ostrovů, kam je její děj zasazen. Temné podtóny a uhrančivé popisy krajiny bičované sněhovými vichřicemi prozrazují důvěrnou znalost země, kde autor strávil dětství.

Informace byly převzaty ze stránek nakladatelství Plus.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKořist

Finch, Paul

Domino, 2019

zobrazit info o knizeSedmnácté znamení

Patterson, James

Alpress, 2019

zobrazit info o knizeNora hledá vraha

Berryová, Flynn

Jota, 2019

zobrazit info o knizeOkrsek VIII

Le Bor, Adam

Pavel Dobrovský – BETA, 2019

zobrazit info o knizeBez smilování

Schaffhausen, Joanna

Metafora, 2019

zobrazit info o knizeSetkáme se v ráji (audiokniha)

Bakkeid, Heine

Plus, 2019

Napsat komentář