Vzhůru do hlubin a pozor na piráty!

lovciPokladunahled
Lákalo by vás bydlet na lodi, vzdorovat bouřím a potápět se pro poklady na dno oceánu? A zapomenout nesmíme ani na piráty a boj s nimi!

Tedy – pro upřesnění, vše výše uvedené můžete prožívat spolu s hlavními hrdiny prvního dílu nové dobrodružné série oblíbeného amerického autora Jamese Pattersona s názvem Lovci pokladů. James Patterson (*1947) je velmi produktivním tvůrcem – pro děti napsal například sérii Můj nejhorší školní rok, dospělým je určena známá série detektivek s Alexem Crossem (posledním u nás vydaným dílem je Posedlost). K práci na dětských knihách si občas přibírá i spoluautory – Lovci pokladů mají rovnou dva: Chrise Grabensteina a Marka Shulmana. Bohužel jsem se nikde nedozvěděla, jakým způsobem spolu tvoří, a tak nevím, jakým dílem kdo z nich ke zdaru díla přispěl.

Velkou zásluhu na lákavém zevnějšku knihy (a nejen něm) má i ilustrátorka Juliana Neufeldová. Její obrázky jsou úžasně přitažlivé a hravé, stejně jako kniha celá. Atraktivní prostředí lodi a širého moře, záchrana pokladů z mořského dna, boj s piráty – už jen to samo o sobě by stačilo, aby suchozemské dítko nadšeně hltalo každou stránku.

Autoři však šli ještě dál. Hlavními hrdiny učinili čtyři sourozence Kiddovy: sedmnáctiletého Trdla Tommyho (umí skvěle řídit loď), čtrnáctiletou Stephanii zvanou Střela (sice se nerada potápí, ale zase si vše pamatuje a plní tak funkci jakéhosi výkonného počítače) a dvanáctiletá dvojčata. Bickford zvaný Bick všechno zapisuje a je vypravěčem celé knihy, dvojče Rebecca, krátce Beck, zase přidává neuvěřitelně krásné ilustrace.

LovciPokladUk2

Na předchozí plavbě na Kypru za záhadných okolností zmizela jejich matka a právě na začátku knihy spláchla velká bouře z paluby i jejich otce. Musí se tedy postarat sami o sebe a nemají to zrovna jednoduché. Možná, když dokončí tátův úkol (jaký ale byl?), podaří se jim najít ztracenou mámu. Jenže co táta? Je opravdu mrtvý? A proč se jim pod nohy neustále pletou piráti a svůdné dívky, které pak ve finále kradou a loupí?

LovciPokladUk1

Pokud máte doma dítko školou povinné, pak mu knihu Lovci pokladů Jamese Pattersona určitě pořiďte. No, začínajícím čtenářům raději ne, pět set stran by je mohlo odradit, ale těm zkušenějším už můžete knihu darovat bez obav. Protože jakmile jednou skočí na dobrodružnou vlnu, nebudou mít dost ani na konci, neb poslední stranou příběh nekončí.

Ač už jsem dávno dospělá, tak jsem se u čtení Lovců pokladů velmi dobře bavila. Kombinace hledače Indiana Jonese a neohroženého špiona Jamese Bonda, ovšem to vše na moři a v podání dětských hrdinů znamená trefu do černého. Text, který je sám o sobě vtipný, navíc výborně podtrhují úžasné ilustrace. Děti tak mají šanci většinu z toho, o čem čtou, zároveň i vidět na obrázcích. Díky tomu čtení i takto objemné knihy příjemně odsýpá. Navíc ji budou určitě chtít dočíst – nedokážu si představit, že by ji po pár stranách odložily.

Pokud tedy dáte na mé doporučení a Lovce pokladů vydané nakladatelstvím Albatros zakoupíte, můžete se těšit na několik hodin absolutního klidu, které vaše ratolest stráví ponořená pod hladinou oceánu. Tedy až na výbuchy smíchu, kterými ocení vtipné gagy povedené rodinky.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLovci pokladů 1

Grabenstein, Chris - Patterson, James

Albatros, 2015

Napsat komentář