Boj o život i temná rodinná tajemství

Ma-sestra-a-dalsi-lhari-perex
Sam leží v nemocnici v posledním stadiu anorexie a chce umřít. S tím se ale nehodlá smířit její terapeut Clive. Když do zařízení dorazí krabice fotografií z pozůstalosti Saminy matky, přiměje dívku o každé z nich mluvit a postavit se temné rodinné minulosti čelem.

Je Silvestr a sedmnáctiletá Sam umírá. Leží v nemocnici v posledním stadiu anorexie a nemá vůli k životu. Před rokem a půl její starší sestru Jenu napadli tak brutálně, že utrpěla poranění mozku a ztrátu paměti. Policie případ nevyřešila, a tak si Sam začala hrát na detektiva a pokoušela se ze sestřiných vzpomínek poskládat, co se té strašlivé noci stalo. Narážela ale jen na další a další tajemství a teď se cítí zrazená, bezmocná a osamělá. Samin terapeut Clive se ale s takovým koncem nehodlá smířit. Když do nemocnice dorazí pozůstalost po Samině matce včetně krabice fotografií, uzavře s dívkou dohodu: pokud nechce, aby jí nechal násilně podat nitrožilní výživu, musí postupně o každé fotce čtvrt hodiny mluvit. Clive doufá, že když se Sam postaví své minulosti čelem, bude to pro ni dobrou terapií. Jenže cesta k uzdravení je nebezpečná. Sam totiž nelhala jen svým lékařům – skrývala temná tajemství i před sebou samotnou.

 

Má sestra a další lháři

Autorka: Ruth Dugdallová
Přeložil: Tomáš Bíla

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 150×230 mm
ISBN: 978-80-204-4833-0
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Má sestra a ostatní lháři vydalo nakladatelství Mladá fronta.

 

Ukázka z knihy

Moje tělo požírá sebe sama. I můj mozek, jak se zdá, je stravován ve věčné honbě za potravou. Takhle nám to vykládá personál, je to jedno z témat našeho nedobrovolného vzdělávání. To, jak sami sobě škodíme.
Personál ale nechápe, že přesně o to jde. Každá přednáška, kterou nám denně naservírují, není děsivým varováním, ale útěchou. Moje tělo požírá sebe sama, a jestli se mu to povede, a ještě navíc s sebou vezme i mozek, tak prima.
Chci zmizet. Je nás tu pět a všechny chceme to samé. A o to jde; je to tak zjevné, že kdykoli se nás nějaký dobromyslný člen personálu pokouší zachránit, musím si sedět na rukou, abych mu jednu nevlepila. Už jsme se těšily, až výuka skončí, potřebovaly jsme si odpočinout, a poslední přednáška před tím, než odjeli na Vánoce, byla o jídle a oslavách. Jak bychom se krocana a ovocného koláče neměli bát, ale naopak si je vychutnávat – taková předvánoční motivační domluva jak z časopisu pro puberťačky, která by se hodila každé druhé holce, ale mně ne. (str. 10)

 

O autorce

Ruth Dugdallová se narodila v Suffolku, ale nyní bydlí s manželem a dvěma dětmi v Lucemburku. Psaní pro ni bylo zpočátku především koníčkem. V roce 2005 získala cenu Debut Dagger, díky níž se začala spisovatelské dráze věnovat naplno. Kromě dnes přestaveného je autorkou titulů The Woman Before Me, The Sacrificial Man, Humber Boy B a Nowhere Girl.

Zdroj informací: autorčiny oficiální stránky


Mladá fronta má dobré renomé ve všech oblastech knižní produkce, především v próze a poezii. Kvalitní knižní tituly najdete nejen v tradičních knižních edicích – Kolumbus, Květy poezie, Moderní světová próza, Jednorožec, Ikaros, Lidé a Země a Multiřada, ale i v dalších zajímavých mimoedičních projektech.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMá sestra a další lháři

Dugdallová, Ruth

Mladá fronta, 2019

Napsat komentář