Zrada má mnoho podob

Zrada vitezu_uvodni
Dobrodružný příběh zakázané lásky mezi valoriánskou dívkou a herranským otrokem se dočkal pokračování, které bohužel ztrácí na romantice i zajímavosti.

Zrada vítězů je druhým dílem bestsellerové trilogie Marie Rutkoski. Byť se autorka soustředí na sci-fi a fantasy tvorbu pro děti a mládež, v případě této knihy stvořila dobrodružný román s romantickou linkou, jehož stěžejním tématem jsou napjaté vztahy mezi Valoriány a herranskými otroky. Trilogii u nás vydává nakladatelství Fragment patřící pod společnost Albatros Media. Zrada vítězů vyšla 25. dubna 2019 a vypráví o tom, jak hlavní hrdinka Kestrel souhlasí se sňatkem s korunním princem, aby zajistila milovanému Arinovi a herranskému lidu svobodu.

Sama Kestrel se kvůli tomu ocitá ve zlaté kleci císařského paláce. Ačkoli je sledována na každém kroku a nucena snášet císařovy vrtochy, dokáže svého nového postavení využít ve prospěch Herranů. Ve snaze změnit kruté válečné taktiky vlastního národa se bez Arinova vědomí stává tajnou informátorkou herranského mistra špionáže. Pouští se do nebezpečné hry, za kterou by jí mohl hrozit i trest smrti. Přestože je skvělá lhářka, po čase přestane mít intriky pod kontrolou. Vymyslí způsob, jak neztratit svou čest a zároveň si udržet lásku, aniž by zradila císaře, otce a celý národ?

„Mé drahé děvče, pokud princi vyklouzlo z hlavy něco tak triviálního, jako je den a čas večeře s jeho otcem a nastávající ženou, jak bychom od něj mohli čekat, že se bude jakkoli podílet na plánování té nejdůležitější události v naší zemi za celá desetiletí?“ Na to Kestrel neodpověděla.
„Ty vůbec nejíš,“ pobídl ji.
Zabořila průzračně čirou vidličku do šlehačky a zvedla ji k ústům. Hroty vidličky se jí rozpustily na jazyku. „Cukr,“ zašeptala překvapeně. „Ta vidlička je vyrobená z cukrové hmoty.“
„Chutná ti zákusek?“
„Ano.“
„Tak to ho musíš sníst celý.“
Ale jak má šlehačku dojíst, když se vidlička bude s každým dalším soustem dál rozpouštět? Většinu jí měla ještě v dlani, ale dlouho nevydrží.
Je to hra. Ten dezert je hra, celá jejich debata je hrou. A císař chce zjistit, jaká je Kestrel hráčka. (str. 9)

Zatímco Kletba vítězů přinesla čtenářům poutavý příběh nabitý emocemi a dramatickými momenty, Zrada vítězů se vleče poněkud pomalým tempem a zaměřuje se prakticky pouze na politiku. Celá kniha vypráví vlastně jen o tom, jak se Kestrel snaží vyrovnat s budoucností po boku prince Verexe, jenž se jí stane dobrým přítelem, a přitom zoufale touží po zapovězené lásce Arina.

Dívka se zmítá mezi zamlčovanými pravdami a předstíranou lhostejností. Ačkoli nechce nic víc než přiznat Arinovi své city, zapírá lásku v domnění, že tak herranského mladíka i jeho lid ochrání. Současně se pokouší přijít na kloub tomu, co císař zamýšlí provést s herranskou zemí, která stále trpí pod krutou nadvládou.

Atraktivní milostná linka tedy ustupuje do pozadí, utlačovaná Kestreliným nepřetržitým pátráním po náznacích spiknutí a houževnatým utajováním zrady. Ani Arin nemá ve svých emocích příliš jasno. Třebaže sám sebe neustále přesvědčuje, že Kestrel nemůže důvěřovat, pořád na ni myslí a touží po ní.

To nejzajímavější v knížce se stane až v jejím závěru, kdy se věci vymknou z rukou a pracně utajované pravdy vycházejí najevo. Konec Zrady vítězů nesporně láká k dalšímu čtení a slibuje velkolepý závěr dobrodružství. Snad dokáže připravovaný Polibek vítězů dostát tomuto předsevzetí a nabídne napínavější i romantičtější děj, kterým si čtenáře získal první díl trilogie.

Zrada vítězů sice nepřináší velké posuny tam, kde by v ně člověk doufal, ale rozhodně v ní nechybí množství skutečně frustrujících, znepokojivých a působivých okamžiků. Velkým kladem je čtivý styl psaní, rozmanité prostředí a střídání pohledů Kestrel a Arina.

Knihu lze doporučit těm, kdo si libují ve složitých politických intrikách, v komplikovaných povahách a rozporuplných charakterech postav a v surových i něžných popisech.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZrada vítězů

Rutkoski, Marie

Fragment, 2019

Napsat komentář