Některá vítězství vás přijdou draho

Marie Rutkoski_Kletba vitezu
Kletba vítězů je první díl bestsellerové série. Zaujme romantický dobrodružný příběh, přestože je poněkud předvídatelný?

Marie Rutkoski patří k bestsellerovým autorům New York Times. Píše romány pro děti a mládež žánru sci-fi i fantasy, včetně oceňované série The Kronos Chronicles. Její Kletba vítězů, již u nás vydalo nakladatelství Fragment, však nespadá ani do sci-fi, ani do fantasy. Jedná se o dobrodružný román s romantickou linkou a atraktivním prostředím, jehož hlavním tématem jsou vyhrocené vztahy mezi otroky a jejich pány.

Kestrel je dcerou mocného valoriánského generála. Díky tomu si může vychutnávat vcelku bezstarostný život sestávající ze zábavných schůzek s přáteli a hry na klavír. Přitom je to sympatická hrdinka, která si nijak zvlášť nelibuje v babských klevetách, ale rozhodně je umí dovedně využít ve svůj prospěch. Protože se blíží její osmnácté narozeniny, bude se muset brzy rozhodnout, zda vstoupí do armády, nebo se vdá.

Jednoho dne je spolu s kamarádkou Jessou protlačena davem lidí až k místu, kde probíhá prodej otroků. Tam ji upoutá mladý Arin, hrdě vzdorující ponížení. Kestrel se impulzivně pustí do dražby a vyhraje. Získá pohledného otroka, ale zároveň na sebe přivolá kletbu, jejíž následky ji budou stát mnohem víc než hromadu peněz. Zakázané přátelství, které vznikne mezi ní a Arinem, se stane nebezpečným pro ně i celou zemi. Kestrel je totiž představitelkou silného národa dobyvatelů, zatímco Arin pochází z pokořeného národa Herranů. Oba vědí, že nikdy nebudou moci stát na stejné straně, přesto se nedokážou ubránit vzájemným citům. Navíc podstatně zasáhnou do politické hry plné intrik, tajemství a zrady, v níž se lži kupí jedna na druhou a občas mezi nimi vykouknou křehké pravdy.

„Ty už tady nikomu nerozkazuješ,“ osočil se na ni dražitel a podřízl ženě hrdlo.
Ta klouzala po stěně pomalované květinami, zatímco se dusila vlastní krví a tiskla si ruce ke krku, jako by snad mohla krvácení zastavit. Dražitel neustoupil. Nechal na sebe její krev cákat, dokud se nesesunula až na podlahu.
„Ale vždyť vám nic neudělala,“ nemohla si Kestrel pomoct, přestože věděla, jak neskutečně hloupé bylo mluvit dál. „Dělala jen to, za co byla placená.“
„Kestrel,“ napomenul ji Arin ostře.
Dražitel se k ní otočil a znovu pozvedl nůž. Kestrel si ve zlomku času vybavila zvuk kladiva o kovadlinu a všechny ty zbraně, které jim Arin vyrobil, a jak snadné by pro něj bylo jich tajně vyrobit ještě mnohem víc, kdyby chtěl.
Dražitel se na ni vrhl.
Velmi snadné.
„Ne,“ řekl mu Arin. „Ona je moje.“ (str. 213)

Kletba vítězů není zvlášť originální a rozhodně má předvídatelný děj, přesto přináší zajímavý a čtivý příběh plný emocí i dramatických scén. Vyprávění o tom, jak si bohaté děvče koupí chudého otroka a oba se do sebe postupně zamilují, už dobře známe v různých podobách z jiných příběhů, a nijak nás tedy nepřekvapí. Toto téma nicméně nehraje o nic větší roli než napjaté vztahy mezi nabubřelými Valoriány a podrobenými Herrany. Arinova cesta za pomstou rodiny a milované země se nesetkává prakticky s žádnými překážkami, což mi poměrně hodně vadilo. Valoriáni působí až příliš naivně, když nepočítají s rizikem vzpoury a neobtěžují se své území zabezpečit. Jediný zádrhel v Arinových plánech tak znamená právě nečekaná náklonnost ke Kestrel – tedy nečekaná pro něj. Nám čtenářům je už předem naprosto jasná. Pozitivní však je, že postavy se nenechají svými city zmítat. Naopak s nimi bojují, udržují chladnou logickou mysl, kalkulují s možnostmi a nikdy si vlastně doopravdy nedůvěřují. Navzájem se zkoušejí, pošťuchují se, ale přitom se i oddaně chrání. Sledovat jejich sbližování uprostřed zásadních bitev bylo krásným zážitkem, i když ne překvapivým.

Dalším kladem knihy je absence zdlouhavých a nudných popisných pasáží. Příběh plyne svižně a neustále se něco děje, takže i když tušíte, jak to bude pokračovat, budete mít problém Kletbu vítězů odložit. Občasné překlepy a chybný slovosled sice požitek z četby maličko kazí, ale nenechte se jimi otrávit. Kniha příjemně vyplní váš volný čas a zanechá ve vás nutkavou potřebu číst dál. Už aby vyšel druhý díl s podtitulem Zrada vítězů! Jeho vydání se plánuje pravděpodobně na konec ledna 2019.

Kletbu vítězů doporučuji každému, kdo má rád dobrodružné a romantické knížky spíše psychologického rázu, protože to, co se v postavách odehrává, hraje výraznou roli. Najdete tady uvěřitelné charaktery, sympatické a chytré hrdiny i padouchy, které budete upřímně nesnášet. Na každý pád si čtení určitě užijete.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKletba vítězů

Rutkoski, Marie

Fragment, 2018

Napsat komentář