Rozpomínání…

memory
Generál Petr Pavel, závodnice Rallye Dakar, dva lékaři a několik českých horolezců. To je skupina lidí, jejichž životní osudy si připomeneme v dnešním článku – a to formou vzpomínek, rozhovorů i vyprávění.

Předseda Vojenského výboru Severoatlantické aliance. Takového titulu byl nositelem český generál Per Pavel až do roku 2018, kdy mu skončil mandát. Nyní vychází kniha rozhovorů s ním i o něm.

V první linii

Armádní generál Petr Pavel

Autor: Vladimír Mertlík

Počet stran: 484
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-200-2996-6
Doporučená cena: 395 Kč

Knihu V první linii vydalo nakladatelství Academia.

Kniha vzpomínek i pohledů do budoucnosti armádního generála Petra Pavla.

Otevřenými odpověďmi i slovy vzpomínek vypráví armádní generál Petr Pavel o své cestě z vojenského gymnázia k nejvyšší světové vojenské funkci, jaké kdy Čech dosáhl – předsedy Vojenského výboru NATO. Vzpomínky na dětství, záliby, návštěvy rozhodujících míst života, fotografická příloha ze soukromých alb. Jaký je držitel nejvyššího francouzského vyznamenání, Řádu čestné legie, a nejvyššího amerického vyznamenání, řádu Legie zásluh, v soukromí, prozradí generálovi nejbližší.

Pohled bývalého náčelníka generálního štábu Armády ČR na pozici a bezpečnost naší země v příštích letech. Rozhovor s generálem Petrem Pavlem o zákulisí, v němž se rozhoduje o budoucím světě.

Ukázka z knihy

Může vůbec být nějaká válka spravedlivá nebo správná?

To je asi širší téma. Já si říkám– ale v tomhle jsem asi naivní– že války jsou v principu nesmysl, protože i když dočasně mohou úspěch či dokonce přechodně něco lepšího přinést, vždy působí velké utrpení. Pravda, nauka o válčení rozděluje války na spravedlivé a nespravedlivé. Do kategorie spravedlivých musíme zařadit porážku nacistického Německa a našli bychom takových příkladů v historii víc. To jsou války, v nichž šlo o humanitu a přežití, nikoliv o agresi. Na druhé straně pak ty, které jsou z dlouhodobějšího hlediska minimálně diskutabilní, protože jde o války s cílem prosazení mocenských cílů, války, které mají na první pohled dobře zdůvodněný cíl, ale nakonec se ukáže, že v pozadí bylo úplně něco jiného.

Přečtěte si delší ukázku z této knihy rozhovorů.

————————————————

Drobná knížka od lékaře Jana Machálka potěší, uklidní, pobaví a zahřeje u srdce. Machálek ve svém textu oslovuje své kamarády a známé z domova pro seniory a ukazuje, v čem se skrývá smysl života i jak v něm najít radost.

Lékař vzpomíná, baví…

I když zrovna slunce nesvítí

Autorka: Marcela Losová

Počet stran: 56
Vazba: brožovaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7364-091-0
Doporučená cena: 99 Kč

Knihu Lékař vzpomíná, baví… vydalo nakladatelství Barrister & Principal.

Lékař, Jan Machálek, uživatel Domova pro seniory Kamenec, napsal pár řádků pro své spoluuživatele domova, tzv. spolubojovníky. Píše o vítězství. O vítězství, které znamená prožitý život, život složený z radosti i bolesti. Ve své knize vzpomíná a jeho slova mají pro člověka velký význam. Jeho vzpomínky dokáží pobavit, uklidnit, pohladit, povzbudit. Prostřednictvím jeho vzpomínek neopomene připomenout to, o co v životě jde, co člověk potřebuje a kdo pomůže. Lékař stále „ordinuje“, léčí, byť v podobě vyřčeného či napsaného slova jako je tato malá knížka.

————————————————

U vzpomínek lékařů ještě zůstaneme. Kniha Vzpomínky od MUDr. Jana Petráška, DrSc. je však delším a ucelenějším textem. Vypráví v ní celý svůj život – počínaje studii medicíny těsně po druhé světové válce a konče prací v prvních deseti porevolučních letech.

Vzpomínky

Aneb Honem, než to zapomenu

Autor: Jan Petrášek

Počet stran: 340
Vazba: vázaná
Formát: 138×207 mm
ISBN: 978-80-7492-383-8
Doporučená cena: 350 Kč

Knihu Vzpomínky vydalo nakladatelství Galén.

Vzpomínky českého lékaře, profesora MUDr. Jana Petráška, DrSc., pokrývají celé dvacáté století. Začínají obdobím, které autor zná z vyprávění rodičů a prarodičů, a končí rokem 2000. Málokdo si již dnes dokáže představit, jak probíhalo studium medicíny po válce, jak se léčilo v malé nemocnici a ve venkovské ordinaci praktického lékaře v padesátých letech minulého století, jak fungovala lékařská fakulta a zejména slavná Charvátova interní klinika v době, kdy byl profesor Petrášek ještě mladým sekundářem.

Jan Petrášek toho vykonal za více než šedesát let na jedné klinice pro českou medicínu mnoho, úspěšně léčil, kromě toho publikoval a výrazně ovlivnil několik generací mediků. Prožil svůj dlouhý a pestrý život v sedmi obdobích – předválečném, válečném, poválečném, totalitním, v uvolnění roku 1968, v normalizaci a v době po listopadu 1989. Nyní poutavě sepsal, jaké ty doby byly a jsou – a je to čtení opravdu zajímavé.

————————————————

Z medicíny ke sportu. Monika Nikodemová vypráví o tom, jak si splnila svůj sen. Poté, co na své čtyřkolce zdolala i ty nejtěžší evropské trasy a stala se mistryní Evropy, se vydala na Rallye Dakar. V knize Rallye Dakar: Peklo na zemi vypráví o samotném závodu i o tom, co se jí během něj honilo hlavou.

Rallye Dakar: Peklo na zemi

O splněných snech, zdolávání překážek a vůli vítězit
Autorky: Monika Nikodemová, Olga RoučkováPočet stran: 208

Vazba: vázaná
Formát: 195×243 mm
ISBN: 978-80-264-2555-7
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Rallye Dakar: Peklo na zemi vydalo nakladatelství CPress.

Rallye Dakar 2018 převrátila můj závodní život naruby. Už odmalička jsem sledovala tento nejnáročnější závod planety. Inspirovaly mě kariéry úspěšných světových závodnic, které se nebály do tohoto dobrodružství jít. Na své čtyřkolce jsem dosáhla všeho, co šlo. Stala jsem se mistryní České republiky, Německa, mistryní Evropy, a tak pro mě byl Dakar vyústěním závodní kariéry. A zároveň i splněním dětského snu. Jak závod probíhá, co všechno tomu předcházelo i co se ve mně odehrávalo, jsem sepsala v této knize.

Ukázka z knihy

Projíždíme vrátnicí a konečně se dostáváme do depa. Po šíleném průjezdu městem nás ale nečeká žádný relax. Musíme hned začít připravovat závodní stroje ke startu. Mechanici, závodníci a všichni z doprovodných týmů – na start. Samozřejmě ten technický.

Můj mechanik Václav Hucl má pevné nervy, ale i na něj toho bylo příliš. A tak si pěkně zanadával na příjezd do depa i na celou organizaci, aby se mu trochu ulevilo. Na stres je to nejlepší lék.

Pustili jsme se do práce, čekalo nás toho opravdu hodně. Museli jsme opravit držák na GPS, deformační zóny přídavných benzínových nádrží na nášlapech, vyměnit přední nárazník a připevnit zadní brašnu (kabelku, jak jsem ji později pojmenovala).

Zaujala-li vás tato kniha, stáhněte si delší verzi online ukázky.

————————————————

Horolezectví je sport, ke kterému mnoho lidí kromě lásky k horám táhne také dávka adrenalinu. Kniha Milana Vranky Hory byly jejich osudem líčí osudy mnoha českých a slovenských horolezců, kteří bohužel v horách našli svou smrt…

Hory byly jejich osudem

Výjimečná kniha o českých a slovenských horolezcích

Autor: Milan Vranka
Přeložila: Gabriela Kostašová

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-8075-653-27-7
Doporučená cena: 328 Kč

Knihu Hory byly jejich osudem vydalo nakladatelství Jota.

Zcela nové, aktualizované a doplněné vydání velmi úspěšné knihy o slavných slovenských a českých horolezcích, které spojovala láska k horám a horolezectví. Bohužel spojila je i smrt, kterou našli předčasně ve svých milovaných horách.

Za všechny jmenujme následující slavné a zásadní osobnosti československého horolezeckého sportu: Ivan Bortel v peruánskych Andách, Milan Kriššák a další záchranáři po havárii vrtulníku ve Vysokých Tatrách, Jozef Psotka na Everestu, šest Slováků pod lavinou na Pamíru, tři po pádu na Pumori, Juraj Kardhordó na Manaslu, Jindro Martiš pod Annapurnou, Pavel a Ondrej Pochylí – známí Pavouci, našli smrt ve Vysokých Tatrách, Karel Jakeš v Belianskych Tatrách, Vladimír Plulík na Broad Peaku.

V knize najdete i osud Vlada Štrby, který se pokusil dosáhnout vrcholu Everestu Boningtonovou cestou a zemřel při sestupu. Všichni jmenovaní i mnozí další zaplatili nejvyšší daň za své sny. Za sny, které nejenom snili, ale i uskutečňovali…

Ukázka z knihy

Ukázka

Prohlédněte si i pokračování této ukázky.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž naleznete nespočet knih všech možných žánrů.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám do komentářů!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeV první linii
Armádní generál Petr Pavel

Mertlík, Vladimír – Pavel, Petr

Academia, 2019

zobrazit info o knizeLékař vzpomíná, baví…
i když zrovna slunce nesvítí

Losová, Marcela – Machálek, Jan

Lukáš a syn, 2019

zobrazit info o knizeVzpomínky
aneb Honem, než to zapomenu

Petrášek, Jan

Galén, 2019

zobrazit info o knizeRallye Dakar: Peklo na zemi
O splněných snech, zdolávání překážek a vůli vítězit

Nikodemová, Monika – Roučková, Olga

CPress, 2019

zobrazit info o knizeHory byly jejich osudem

Vranka, Milan

Jota, 2019

Napsat komentář