Zahrajte si o publikaci o kráse českého jazyka

skryto-ve-slovech-perex
Jak rozmanitými slovy se dá popsat naprosto běžná věc a jaké nečekané souvislosti v nich lze najít? Začtěte se do sbírky esejů, které se zamýšlí právě nad těmito a dalšími otázkami. Přesvědčte se o tom, jak dokáže být náš mateřský jazyk krásný.

Slova o slovech

Ústředním tématem této sbírky esejů a zamyšlení jsou „slova“. Jak slova používáme? Jak pestrý svět prostřednictvím nich vidíme? Čím nám slova pomáhají a jak jimi lze ublížit? Co vypovídají o nás samotných?

Autor odkrývá „život slov“, jejich symbiózu s člověkem, jejich proměnu. Zjistíme, že skryty ve slovech se nacházejí nečekané souvislosti. A ty nám umožňují vidět obvyklé věci z neobvyklého úhlu pohledu.

Knížka čtenáře vytrhne z uspěchaného dne, pobaví a snad i obohatí náš pohled na běh života v jeho nejrůznějších podobách. Vždyť hrát si s jazykem je nejlepší způsob, jak jazyku (i nám samotným) porozumět.

Tématem autorských ilustrací je jazyk jako mřížka přikládaná na svět, abychom si jej rozčlenili a orientovali se v něm.

 

Skryto ve slovech

skryto-ve-slovech-obalkaAutor: Vladislav Dudák

Vydalo: nakladatelství Cattacan
Počet stran: 328
Vazba: brožovaná
Vydáno: 9/2018
ISBN: 978-80-907187-2-2

Přečtěte si více o knize Skryto ve slovech, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Cattacan. A prohlédněte si také několik ukázkových stran: ukázka 1, ukázka 2 a ukázka 3.

Nakladatelství Cattacan vzniklo v roce 2016 a navázalo na nakladatelství Ecce liber (název Ecce liber se stal jeho mottem; nakladatelství patřilo mezi činnosti firmy FKP Consulting, která vznikla v roce 2004 a věnovala se především kulturním aktivitám a jejich propagaci). Jedná se o malé nakladatelství vzniklé z chuti vydávat sice málo, ale zato jen hezké knížky. Je otevřeno všem žánrům a oblastem literatury, ať už jde o beletrii nebo literaturu faktu.

 

Ukázka z knihy

Přirozeným stavem člověka je proto jakési zapomenutí na jazyk – o jazyku nepřemýšlíme, stejně tak jako nepřemýšlíme o dýchání nebo tlukotu srdce, když je všechno v pořádku. Jazyk prostě používáme pro něco jiného.
Na dýchání nebo tlukot srdce vědomě zaměříme svou pozornost teprve tehdy, když narazíme na nějaký problém čili když tyto nástroje nefungují (neslouží nám) tak, jak bychom očekávali a jak bychom si přáli. Obtížně dýchám, srdce mi divně buší. A v případě jazyka je to obdobné: začnu o něm přemýšlet až tehdy, když zjistím, že se nedokážu přesně vyjádřit, že nenacházím slov, že mi druzí nerozumějí. (str. 11)

 

Vyhrajte knihu Skryto ve slovech

Čeština může někomu připadat složitá a komplikovaná díky různým pravidlům a výjimkám, ale není právě v tom její kouzlo? Náš jazyk je totiž obrovsky rozmanitý, květnatý a bohatý, což ho dělá ještě půvabnějším. Začtěte se do knihy Vladislava Dudáka, která vás přesvědčí, že je naše mateřština nejen krásná, ale i logická, protože jsou v ní skryty nečekané souvislosti, které když si uvědomíte, zjistíte, že díky nim do sebe vše krásně zapadá.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Cattacan vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Skryto ve slovech vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Skryto ve slovech
probíhá od 22. května do 4. června 2019.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 sbírky esejů Skryto ve slovech

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSkryto ve slovech aneb Co nám slova vlastně říkají

Dudák, Vladislav

Cattacan, 2018

Zahrajte si o publikaci o kráse českého jazyka - DISKUZE

Počet reakcí: 3
  1. cert napsal:

    Velice děkuji kniha přišla v pořádku je úžasná

  2. koudynka napsal:

    Dobrý den…Kniha Cesta na sever mi byla v pořádku doručena…Děkuji za pěkné čtení…

  3. Alena napsal:

    Dobrý den, děkuji moc za knihu „Skryto ve slovech“, udělala mi radost.

Napsat komentář