„Nezlomný“ poprvé v České republice

njoro-nahled
Na Světě knihy bylo možné se setkat s nejrůznějšími osobnostmi z různých koutů světa a zaposlouchat se v souladu s hlavním tématem veletrhu – Paměť a vzpomínky – do jejich vzpomínání.

Do tohoto rámce plně zapadlo i setkání s hostem z africké Keni Josephem „Njorem“ Njorogem. Pokud byste jeho jméno hledali mezi autory knih, nenašli byste je, přesto na knižní veletrh právem patří. Jeho pohnutý osud totiž pro české čtenáře převyprávěla spisovatelka Hana Hindráková v loni vydané knize Nezlomný, jejíž recenzi můžete najít na našich stránkách.

V sedmnáct hodin v pátek 10. 5. 2019 začalo setkání s exotickým hostem v Literárním sále v pravém křídle Průmyslového paláce. Úvodem zaznělo přivítání všech zúčastněných z úst tváří nakladatelství Alpress – herce Jana Přeučila a  jeho ženy Evy Hruškové. Po kratičkém vysvětlení autorky Hany Hindrákové již dostal slovo hlavní host programu Joseph Njoroge, který jako dítě ulice získal přezdívku „Njoro“.

njoro njoro1 njoro2

njoro4Vylíčil nám svůj osud nemilovaného dítěte (byl druhým synem své matky, porodila jej v patnácti letech!), které raději uteklo na ulici, protože mělo pocit, že tam mu bude lépe. Leč opak byl pravdou. Přežil strádání, násilí, sexuální ataky, policejní násilí – na dětech ulice totiž nikomu nezáleží… Z Eldoretu se dostal do Nairobi, protože si myslel, že ve velkém městě se mu bude dařit lépe. Vše však bylo jinak, a nebýt pomoci člověka, který se ve svém centru dětem ulice věnoval, byl by dnes nejspíš mrtvý. Vystudoval i vysokou školu, ale naplnění svého života našel až ve chvíli, kdy se rozhodl pomáhat dětem ulice. Nyní má ve svém Global hope rescue & rehabilitation centre 110 dětí, o něž se se svojí manželkou stará. Bere je jako své děti a raduje se z každého jejich úspěchu. Neláme nad nimi hůl, protože on sám si těžkým odchodem z ulice prošel:

„Padesátkrát jsem z centra utekl a oni mi stále znovu a znovu odpouštěli a dávali mi šanci. To, že mi skrze ně Bůh neustále odpouští, mě nakonec zlomilo a vydal jsem svůj život Ježíši a rozhodl se už se k životu na ulici nevracet.“

K rozhodnutí pomáhat takovým, jako byl kdysi on sám, jej přivedlo zjištění, že z jeho gangu je již deset kluků po smrti a jedenáctý má zchromlé nohy jako následek po četných zlomeninách… Joseph je jediným z dvanáctičlenného gangu, který může vést plnohodnotný a naplněný život.

Na promítací ploše se během besedy objevovaly fotografie z Global hope centra – zachycovaly děti, kterým změnil jejich osud právě Joseph Njoroge. Povídání doplňovaly krátké improvizace hráče na HangDrum Jiřího Šámala.

njoro5

„Tento chlapec byl mezi prvními šesti, které jsme do centra v roce 2012–2013 přijali. V lednu příštího roku půjde na univerzitu.“

Po otázkách z publika a oficiálním závěru jsme byli všichni pozváni na autogramiádu a sladké překvapení ke stánku nakladatelství Alpress. Zatímco Joseph podepisoval knihy, Hana Hindráková nakrojila krásný dort, na němž byl obrázek přebalu knihy a portrét afrického hosta. Byla to milá tečka za jedinečným setkáním, které se určitě nebude hned tak opakovat.

njoro5.1 njoro6 njoro7 njoro8

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNezlomný
Pravdivý příběh plný bolesti a odhodlání

Hindráková, Hana

Alpress, 2018

Napsat komentář