Nastal čas vybrat si svou stranu

Fantasticka_zvirata_Grindelwaldovy_zlociny
Mlok Scamander nikdy nepatřil mezi muže usilující o moc a místo politického hašteření se raději věnoval studiu a ochraně kouzelných tvorů. Jenže svět je nyní v ohrožení, a tak Mlokovi nezbývá, než se společně se svými přáteli postavit blížící se hrozbě…

Původní scénář druhého dílu filmové série Fantastická zvířata (recenzi prvního dílu naleznete zde), tentokrát s podtitulem Grindelwaldovy zločiny, nás opět přivádí do dvacátých let minulého století, abychom vytasili hůlky a opět čelili úkladům mazaného černokněžníka Gellerta Grindelwalda.

J. K. Rowlingová nás vyšle do ulic tajemné Paříže, abychom po boku našich dobrých přátel, Mloka, Tiny, Queenie a Jacoba, zachránili obskura Credence před spáry Grindelwalda. Jenže černokněžník vládne nejen obrovskou silou, jíž dokáže čelit snad jen podobně mocný Albus Brumbál, ale navíc má neskutečné charisma, díky němuž se mu noví stoupenci jen hrnou.

Ve vzduchu navíc visí palčivá otázka týkající se Credencova původu. Je tento mladík opravdu dávno ztraceným bratrem Lety Lestrangeové, nebo ho krevní pouto váže k jinému slavnému čarodějnickému rodu? Credencova touha po rodině sílí každým dnem a přivádí ho i k velmi riskantním rozhodnutím. Tento mladý muž ale není jediným, kdo bude muset svému záměru přinést velkou oběť. Kouzelnický svět stojí před velkou bitvou. Zatím však nelze s jistotou říci, kdo se postaví na stranu dobra a kdo na stranu zla…

J. K. Rowlingová patří bezesporu mezi nejtalentovanější autorky dnešní doby, a přestože se s jejím světem magie a kouzel setkáváme v posledních letech pouze v podobě filmových, respektive divadelních scénářů, ani tato forma spisovatelce neubrala na jejích literárních dovednostech.

Příběh druhého dílu Fantastických zvířat je o chlup dramatičtější než jeho předchůdce, avšak o poznání bohatší na vedlejší postavy. Kromě známých hrdinů se nám nově představuje Mlokův starší bratr Théseus, s nímž má mladý magizoolog kulantně řečeno komplikovaný vztah, a také Théseova snoubenka a Mlokova bývalá kamarádka Leta Lestrangeová, pověstná svou temnou minulostí.

Na scénu, byť jen okrajově, přichází z knižní série o Harrym Potterovi dobře známý Albus Brumbál, tentokrát ještě v mladém věku a v postu bradavického učitele obrany proti černé magii. Velmi překvapivou postavou se stává dívka Nagini, kterou si rovněž můžeme pamatovat z pozdějších dob, kdy ženské tělo však definitivně vyměnila za hadí. Příběh mile zpestřuje i šestisetletý alchymista Nicolas Flamel, jehož si každý potteromil okamžitě spojí s legendárním Kamenem mudrců.

Jak název publikace prozrazuje, tuto knihu Rowlingová napsala formou scénáře, tudíž zde kromě dialogů postav nalezneme scénické poznámky, zmínky o kostýmech a v závěru také filmové obsazení a seznam tvůrců.

Neopomenutelnou složku knihy tvoří její grafická stránka, o niž se stejně jako v případě prvního dílu postaralo designové studio MinaLima, jež s filmaři spolupracovalo také na všech osmi filmech o Harrym Potterovi. Nádherné, zdobné ilustrace ve stylu art nouveau výtečně navozují atmosféru dvacátých let dvacátého století a vytvářejí z tohoto scénáře vskutku jedinečný kousek, který nesmí chybět v knihovničce žádného fanouška tvorby J. K. Rowlingové.

Publikace Grindelwaldovy zločiny, kterou u nás vydalo nakladatelství Albatros, je úchvatná nejen zvenku, ale i zevnitř. Nabízí nám velkou dávku nečekaných zvratů, emocí, ale i odhalení, jež značně mění pohled nejen na události z doby Fantastických zvířat, ale i na ty, které si vybavujeme z knižní série o Harrym Potterovi. A to je pořádný důvod, proč si tuto knihu přečíst.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny – původní scénář

Rowlingová, Joanne K.

Albatros, 2019

Napsat komentář