Ve stínu slavného manžela

Ja Emilie Schindlerova
Seznamte se s Emilií Schindlerovou, která dlouhou dobu žila ve stínu svého manžela. Přitom se stejně jako on podílela na záchraně lidí židovského původu. Součástí knihy jsou i dobové dokumenty a fotografie ukazující hrůzy holocaustu.

Emilie Schindlerová, která podobně jako její manžel Oskar nasadila svůj život při záchraně více než 1300 Židů před jistou smrtí během nacistické nadvlády, prožila celá desetiletí po válce takřka zapomenuta v Argentině. Až mnohem později než jejímu manželovi se jí po životě ve velké chudobě dostalo finanční podpory a oficiálních poct zvláště z izraelské a německé strany.
Vzpomínky statečné ženy, která si zachovala integritu v barbarské době, přinášejí svědectví o hrůzovládě nacistů, ale zároveň bez jakékoliv stylizace poznáváme osobnost Emilie Schindlerové, rázovité hrdinky, o níž se mnozí domnívají, že stála ve stínu svého manžela, což bývá osudem žen slavných mužů až nepříjemně často.
Publikace je doplněna četnými, převážně poprvé uveřejněnými dokumenty a fotografiemi a příspěvkem Charlotty Knoblochové, předsedkyně Centrální rady Židů v Německu.

Ukázka z knihy

Vzbudila jsem ho a poprosila ho, aby mě doprovodil na obrovskou plošinu, která sloužila jako nádraží.
Venku panovala hustá vánice a začalo už pomalu svítat. Závory na vagonech byly úplně zamrzlé, takže se nám nejdříve nedařilo je otevřít. Když jsme nic nepořídili ani s pomocí dlouhých, těžkých železných tyčí, přinesl inženýr Schöneborn svářečku. S velkou trpělivostí a námahou se nám konečně podařilo vagony otevřít. (str. 122)

Doporučujeme

Pokud se zajímáte o problematiku holocaustu, můžete sáhnout po následujících publikacích: Můj dědeček by mě popravil, Chlapec na dřevěné bedně, Holocaust či Naděje umírá poslední

Já, Emilie Schindlerová

Autorka: Erika Rosenbergová
Přeložil: Ruben Pellar

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 148×205 mm
ISBN: 978-80-755-3610-5
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Já, Emilie Schindlerová vydalo nakladatelství Triton. A nezapomeňte na ukázku.

O autorce

Erika Rosenberg (* 24. června 1951, Buenos Aires) je argentinská spisovatelka, překladatelka a novinářka. Působila Katolické universitě v Buenos Aires a od roku 2009 zastupuje Argentinu v mezinárodní radě Rakouské zahraniční služby. Je známá především jako autorka životopisu Emilie Schindlerové a soudními spory o její dědictví.


Nakladatelství Triton působí na českém knižním trhu již od roku 1991 a počtem vydaných titulů se každoročně řadí mezi 6–10 největších knižních nakladatelství v republice. Specializuje se především na knihy odborné lékařské, psychologické, filosofické, historické a pedagogické, jakož i na učebnice pro VŠ studenty, beletrii, sci-fi a literaturu faktu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJá, Emilie Schindlerová

Rosenbergová, Erika

Triton, 2019

Napsat komentář