Jenom knihy nestačí

JakVycvicitDraka_UplnyFilmovyPruvodce
Milujete draky? Sníte někdy o světě, v němž byste na nich mohli létat a zažívat v jejich blízkosti mnohá dobrodružství? Pak jste tady správně. Máme zde Úplného filmového průvodce světem Vikingů a draků.

Nakladatelství Egmont, člen skupina Albatros Media, vydalo v březnu 2019 trojici knih edice DreamWorks Jak vycvičit draka s názvy Úplný filmový průvodce, Celý příběh o mně a Bezzubkovi a do třetice Omalovánky a zábavné úkoly. My se dnes podíváme na první z uvedených titulů.

Jak vycvičit draka – Úplný filmový průvodce (DreamWorks Dragons, Dragons – Utimate Movie Guide, 2019) představuje téměř sto velkoformátových stran plných komentovaných obrázků ze všech tří filmů slavné série Jak vycvičit draka. Připomeňme si, že předlohou jak pro celovečerní snímky, tak pro televizní seriál je dvanáctidílná knižní série Škyťák Šelmovská Štika III. (Hiccup Horrendous Haddock III) z pera britské autorky Cressidy Cowell. První z filmů spatřil světlo světa v roce 2010. Druhé pokračování se na stříbrném plátně objevilo o čtyři roky později. A konečně třetí z filmů přineslo studio DreamWorks na počátku roku 2019.

Na co se čtenáři mohou těšit? Úvodních osm stran knihy shrnuje v komiksové formě děj celého prvního filmu. Na ně hned navazuje sekce „Poznej Vikingy“, která opět v plně barevné obrazové formě představuje hlavní protagonisty lidsko-dračího světa. Je jen přirozené, že se čtenáři musí poznat i s nehumanoidními aktéry – následuje část pojmenovaná „Poznej draky“. Pak se ještě podíváme na vikinské loďstvo, zbraně i ostatní výzbroj a výstroj. A jsme u komiksu shrnujícího druhý film ve stejném rozsahu jako ten první. I tentokrát následují sekce „Poznej Vikingy“ a „Poznej draky“, abychom si oživili a aktualizovali poznatky o hlavních postavách a zároveň se seznámili i s těmi novými. Třetí komiksové zpracování zatím posledního filmu v ničem nevybočuje z již zaběhnutého a výše popsaného schématu: osm stran komiksu, poznávání Vikingů i draků a na závěr perličky a pikantní detaily filmového příběhu.

Bojíte-li se spoilerů, můžete zůstat více méně v klidu. Hlavně poslední, třetí část vynechává události samotného závěru filmu, takže i v případě, že vyrazíte do kina až po prostudování Úplného filmového průvodce, můžete se stále těšit na nějaké to překvapení.

Překlad textů pochází z dílny Radky Kolebáčové a nelze mu nic vytknout. Doprovodný komentář tvoří kombinace mnoha stylů, od krátkých vyprávění až po encyklopedické příspěvky, a tak představuje zcela jiný druh výzvy než běžný knižní příběh. Vzhledem k převládající obrazové formě se dá očekávat, že cílovou skupinou této publikace budou hlavně děti. Nenechte se ale mýlit, věk čtenářů určitě není omezen. Každý, kdo neztratil schopnost snít, si tu něco zajímavého dokáže najít.

Na závěr ještě připomenu, že filmové a knižní pojetí světa, v němž Vikingové a draci žijí pohromadě, se v mnoha ohledech liší. O celé řadě rozdílů jsme si povídali již v recenzi sedmé knihy škyťákovské série Jak přežít dračí bouři (How to Ride a Dragon‘s Storm, 2008, česky 2016) a posléze i v dalších. A tak jen připomeňme, že kromě odlišných dobrodružství i osudů postav společných pro obě pojetí jsou rozdíly patrné hlavně v překladech jmen velké části aktérů. Logickou otázkou zůstává, do jaké míry vnímají odlišnost knižního a filmového zpracování příznivci obou variant. V první řadě si přiznejme, že mezi filmovými konzumenty bude převládat skupina těch, kdo knihy nikdy nevzali do ruky a nespíš tak ani v budoucnosti neučiní. Tím pádem je tato úvaha ponechá zcela chladnými. U knihomolů však předpokládám opačný přístup: věřím, že většina z nich se do kina vypraví nebo již vypravila. A pak už to bude, odhaduji, padesát na padesát. Někoho bude odlišný příběh popouzet, někomu bude milé, že ke dvanácti psaným dobrodružstvím přibyla nová, byť v některých případech jsou osudy shodných postav uchopeny rozdílně.

Jak vycvičit draka – Úplný filmový průvodce v každém případě patří do skupiny titulů, které nesmějí v knihovničce žádného příznivce Škyťáka a jeho přátel, ať už lidských nebo dračích, chybět. Potěší vás osobně stejně jako každého, koho touto nádherně vyvedenou publikací případně obdarujete. A co záleží na tom, že ani nejsou Vánoce?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak vycvičit draka – Úplný filmový průvodce
Fakta a zajímavosti ze všech tří filmů

Egmont ČR, 2019

Napsat komentář