Garfield nakupuje slaninu a rozdává humor

Garfield nakupuje slaninu_uvodni
Málokdo dokáže člověka rozesmát k slzám tím, že jenom leží na zádech a ani se nehne. Garfield to zvládá s přehledem a osobitým šarmem.

Garfieldovu 51. knihu sebraných stripů vydalo nakladatelství Crew v říjnu 2018. V populárním komiksu Jima Davise s podtitulem Garfield nakupuje slaninu přináší obtloustlý oranžový kocour plný košík bůčku, kotlet, krkovičky, kýty, žebírek a vtipů. Připravte si vidličky a nože, protože na vás čeká hostina překypující gagy a legračními frky. Pokud jste hladoví po humoru a toužíte po pořádné porci zábavy, uspokojte své choutky s touto nejnovější sbírkou komiksů.

Tímto lahodným způsobem lákají k přečtení různé anotace. Nikoho jistě nepřekvapí, že legendární Garfield dokáže úspěšně bavit i po letech, tím spíše, že nejnovější knížky o něm jsou teď na kvalitnějším papíru a v barvě, takže se do jednotlivých příběhů můžeme ještě více ponořit.

V poslední době mám však pocit, že Jim Davis vystačí s málem. Ne snad že by mu docházely nápady, je naopak obdivuhodné, že po tolika vydaných knížkách stále nějaké má. Připadá mi ovšem, že dřívější komiksy přinášely mnohem pestřejší prostředí. Veselé scény se odehrávaly na rodinné farmě, ve městě, v parcích…

Jednapadesátá kniha se omezuje prakticky pouze na dům Jona Arbucklea, Garfieldova majitele, který – ač se stále chová jako pitomec – nadále udržuje šťastný vztah s přítelkyní Lízou. Jejich časté romantické výpravy do restaurace představují, dá se říci, jediný útěk ze známého prostředí domova.

Garfield nakupuje slaninu_ukazka1

Dokonce ani roztomilé kotě Nermal (známé též pod jménem Nezmar) tentokrát nedostává mnoho prostoru, objevuje se vlastně jen v jednom stripu. O to více místa zbude na omezeného psa Odieho a „vedlejší“ zvířecí aktéry: ptáčky, myšky nebo nevítané pavouky.

Když je řeč o pavoucích, hodí se podotknout, že ani komiksy o Garfieldovi nezaostávají za zbytkem světa, pokud jde o znalost a využití sociálních sítí. Jenomže tím možná přišly o špetku kouzla…

Garfield nakupuje slaninu_ukazka2Garfield nakupuje slaninu_ukazka3

Co na knize obzvlášť oceňuji, jsou vánoční svátky, jejichž oslava vždy patřila mezi mé nejoblíbenější momenty z Garfieldových příběhů. Zdobení stromečku, klasická lízátka ve tvaru cukrových holí a kocourovo nekonečné nadšení, to vše pomáhá vytvořit magickou sváteční atmosféru. Ačkoli schází obvyklý silvestrovský večírek, nechybí tradiční Garfieldovo předsevzetí pro nový rok.

Garfield nakupuje slaninu_ukazka4Garfield nakupuje slaninu_ukazka5

Nedivila bych se, kdyby mezi největší fanoušky Garfieldových komiksů patřili majitelé koček, kteří budou díky svým zkušenostem vnímat vtipy v jiném světle. S některými příhodami se lépe ztotožní, zejména pokud mají doma kočičí spáče, zlodějky jídla nebo hravé lovce menších zvířátek.

Tuto knihu Garfieldových sebraných stripů doporučuji ale každému, kdo se potřebuje trochu odreagovat od všedních starostí a chce si přečíst něco zábavného.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeGarfield 51
Garfield nakupuje slaninu

Davis, Jim

Crew, 2018

Napsat komentář