Strach klepe na dveře

Tipy_Dnes bude vasim pruvodcem strach2
Nechte se napínat a dopřejte si trochu zdravé dávky adrenalinu z pohodlí svého domova. V dnešních tipech vám představíme šestici knih plných únosů, záhadných vražd, šokujících intrik, podivných jevů a především tíživé atmosféry.

Jednoho dne naruší poklidný život Juniora a Hen neznámý host s radostnou novinou. Junior má letět na vesmírnou misi díky vítězství v loterii – kam se ovšem nehlásil. Tím podivná návštěva na odlehlém kanadském statku nekončí. Pod záminkou tvorby umělého dvojníka, který má vypomáhat Hen, zatímco bude Junior pryč, sleduje podivný host každý jejich krok.

Sok

ŽIJÍ TU VE DVOU UŽ SPOUSTU LET. Nikdo k nim NEJEZDÍ.
Junior a Hen by si na odlehlé kanadské farmě dál idylicky žili v dokonalém odloučení od hektické civilizace. Jednoho večera však manžele vyruší nezvaný host. Mladík z vlivné firmy jim přináší zprávu, že Junior vyhrál losování o účast na vesmírné misi – jenže on se do žádné loterie nepřihlásil! Nad dvojicí se tak začne vznášet atmosféra mučivé nejistoty a permanentního napětí.
Nekoupili si LOS, ale POSLALI JIM VÝHRU. Dokážou UNÉST SVŮJ OSUD?
Podezřelý posel se v domě usadí a eviduje vše, co Junior dělá, každou vteřinu jeho života – prý proto, že na dobu pobytu v kosmu agentura vytvoří jeho umělého dvojníka, který bude s Hen žít a starat se o farmu. Junior se postupně proměňuje v soubor elektronických dat a spolu se ženou cítí, že za událostmi se skrývá strašlivá hrozba, jejíž důvod a smysl nechápou…
Chce ŽÍT ZA MĚ! Musel jsem TO UDĚLAT. NEMĚL JSEM NA VYBRANOU…

Autor: Iain Reid
Přeložil: Jiří Hrubý

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7335-579-1
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Sok vydalo nakladatelství Leda.

Ukázka z knihy

Čelní světla. Vzbudila mě. Divné, protože mají nádech dozelena. My tu spíš vídáme normální světla doběla. Vidím je oknem, svítí na konci příjezdové cesty. Zřejmě jsem podřimoval, usnul jsem po večeři, protože jsem si nacpal břicho a dnes večer je opravdu pořádné vedro. Mžourám a snažím se zaostřit.
Žádné varování ani vysvětlení. Motor odsud neslyším. Jen otevřu oči a vidím ta zelená světla. Jako by se vynořila odnikud a cloumala mnou, abych se vzbudil. Svítí jasněji, než bývá běžné, září mezi dvěma uschlými stromy na konci příjezdové cesty. Nevím, kolik je hodin, ale už padla tma. Asi bude dost pozdě. Pozdě na to, aby někdo přijel na návštěvu. Ne že by k nám jezdily zástupy.
Nejezdí k nám totiž nikdo. Sem ne. A platí to pořád. (str. 9)

————————————————

Vypadá to jako výjev z hororového filmu – osamocený srub v hlubokém lese, chlad a všude kolem tma. Hlavní hrdinkou tohoto výjevu se stává v den svých třináctých narozenin unesená Nita. Podaří se jí z hrozivé situace během sedmi dní uniknout, nebo dříve podlehne strachu a třeskuté zimě?

Sedm dní k přežití

Jedna jediná vteřina může převrátit život vzhůru nohama.
Je to jen noční můra, ze které se brzy probudím? Takovou otázku si klade kanadská puberťačka s indiánskými kořeny Nita, která se v den svých třináctých narozenin ocitne ve srubu kdesi v hloubi zasněžených kanadských lesů. Obklopuje ji pouze všudypřítomný chlad a strach. Nita ale nespí. Po několika okamžicích je patrné, že se stala obětí únosu.
Následující hodiny budou klíčové. Nita musí použít to nejlepší ze svých znalostí a schopností, aby se jí z této hrozivé situace podařilo uniknout. Zima je nelidská a čas neúprosný. Nita má sedm dní.

Magický thriller z hloubi kanadských lesů
Autorka: Nathalie Bernardová
Přeložila: Michala Marková

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 150×220 mm
ISBN: 978-80-7252-764-9
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Sedm dní k přežití vydalo nakladatelství Práh.

Ukázka z knihy

Když se Nita probrala, nejdřív jí kupodivu blesklo hlavou: Máma na mě určitě hrozně dlouho čekala, svíčky se nejspíš roztekly, dort pro samý vosk není k jídlu… Pak na tváři ucítila zimu.
Suchou, hlodavou zimu.
Tělo měla v teple. Vnímala, že má na sobě ten svůj černý svetr a džíny, vnímala tíhu přikrývky.
Kde to jsem?
Pevně semkla víčka. Dokud neotevře oči, může to všechno být jenom noční můra, jenom hnusná noční můra, jako ty, ze kterých se uprostřed noci budívala zbrocená potem. To vždycky hrála mrtvou, aby nebyla vidět, protože tak to dělají bezbranná zvířátka. Nehybně ležela ve tmě a snažila se ztratit ze světa, dokud její snové nestvůry ten neživý kus masa nepřestal bavit a ony nezmizely. A teprve když si byla naprosto jistá, že jsou pryč, vystřelila ruku k lampičce, nahmátla vypínač a ve zlatavém světle se přesvědčovala, že v jejím pokoji je všechno jako předtím. Na zdi šedé tapety, zarámované obrázky, na knihovně vyskládaní plyšáci, na psacím stole spousta načatých balení sušenek a všeobjímající ticho noci.
Tentokrát to ale nebyl zlý sen.

————————————————

Nedaleko slovenské Nitry se nachází zlověstné magické pohoří Tribeč, odkud se už mnoho výprav nevrátilo. Na jeho průzkum se rozhodla vydat i nesourodá čtveřice mladých lidí, doufajících, že podivnému tajemství přijdou na kloub. Jozef Karika vytvořil působivý thriller s atmosférou, která napne nervy nejednomu čtenáři. Nyní i v audioknižní podobě.

Trhlina

Tribeč – hory nedaleko slovenské Nitry, odkud se nemusíte vrátit. Magické místo, kde se mísí křesťanská a pohanská mystika, se stalo v nedávné historii posledním výletem řady lidí. A kdo se přece jen vrátil, ten o svých zážitcích odmítá mluvit…
V prostředí turisticky nijak zvlášť náročných hor nedaleko Nitry se odehrává děj populárního mysteriózního thrilleru. Na průzkum nebezpečného Tribeče se vydává nesourodá čtveřice mladých lidí. Bloger Igor, který touží po popularitě a udělá tedy všechno pro to, aby jeho články dostaly co nejvíce lajků. Mia, Igorova dívka, která jediná má zkušenost s pobytem v horách. David Kerčel, nerudný učitel s racionálním pohledem na svět a se zoufalou snahou si svůj stále křehčí světonázor udržet. A Andrej Bežanský, ajťák, jenž věří, že všechno je možné. Téměř se neznají a každý má k podivnému výletu jiný důvod. Pustí je Tribeč zpátky…?
Slovenský spisovatel
Jozef Karika napsal vlastně jednoduchý příběh, ve kterém jednu z hlavních postav hraje atmosféra. Nervy vám napíná ona známá chvíle, kdy dobře víte, že někdo odněkud vybafne, ale nevíte kdy, kdo a už vůbec ne odkud. Karika si s vámi hraje jako kočka s myší, nedá vám vydechnout, pracuje se slovy jako špičkový cukrář s mistrovským dortíkem, opatrně a s rozmyslem přisypává chybějící informace, jenomže místo aby se po nové dávce čtenáři ulevilo, je mu stále hůř. Jsou zkrátka věci, jež se dovědět nechtěl. Aby svět mohl být místem, ve kterém se cítíme bezpečně, musí mít řád. Jozef Karika v Trhlině žádný řád nectí, ba naopak jej jemně, tak aby zachoval zdání pravděpodobnosti, avšak vytrvale a se stále větším důrazem nahlodává. Přesně tímto způsobem se mu daří vytvořit zcela prostupnou hranici mezi realitou a… zkrátka „tím ostatním“. Kdo se odváží říct, že nic z toho, o čem Karika v Trhlině píše, se nikdy nestalo a nestane?
Ale vy vlastně netušíte, o čem to tady vlastně vyprávím. Nezbývá, než se v zimě (ano, musí to být v zimě) vypravit na Tribeč. Neberte to ovšem, prosím, jako doporučení, neradi bychom měli někoho na svědomí. Mnohem bezpečnější bude pustit si večer naši audioknihu. Snad…

Autor: Jozef Karika
Přeložil: Jiří Popiolek
Účinkují: Josef Kaluža, Norbert Lichý, David Viktora

Vazba: CD
ISBN: 8590236101029
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Trhlina vydalo nakladatelství Radioservis.

Poslechněte si několik ukázek na stránkách nakladatele.

————————————————

Amber se cítí naprosto bezmocně. Upoutaná na nemocničním lůžku nemůže nijak komunikovat s okolním světem – mluvit, hýbat se, dokonce ani otevřít oči. Jediné, co jí slouží perfektně, je sluch. Z hovorů návštěvníků nebohá žena postupně zjišťuje, co se vlastně stalo. A zdá se, že za to velkou měrou může její vlastní manžel…

Občas lžu

Amber je upoutána na nemocniční lůžko. Nemůže se hýbat. Nemůže mluvit. Dokonce ani nedokáže otevřít oči. Ze všech smyslů jako by jí zbyl jediný: sluch.
Amber slyší každé slovo, které lidé kolem ní řeknou, i když oni sami o tom nemají tušení. Mluví bez zábran a mnohdy říkají nepříjemné věci. Ne vždy to dává Amber smysl. Ale přesto se snaží z vyslechnutých hovorů seskládat mozaiku událostí, které ji dostaly až sem. A je si stále jistější, že s tím má něco společného její manžel.
Mrazivé pasáže ze současnosti střídají dvacet let staré zápisky z dětského deníku, a když se obě dějové linky v závěru protnou a dospějí k naprosto nečekanému závěru, užasne i nejprotřelejší čtenář tohoto žánru.

Autorka: Alice Feeney
Přeložila: Dana Chodilová

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 140×212 mm
ISBN: 978-80-7498-316-0
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Občas lžu vydalo nakladatelství Domino.

Ukázka z knihy

Do vědomí se mi prodere hučení nějakého přístroje, ukradne mi poslední střípky naděje a nechá mi jenom nechtěné vědomí, že jsem v nemocnici. Z toho sterilního pachu se mi chce zvracet. Nesnáším nemocnice. Sídlí v nich smrt a bloudí jimi smutky a já sem nerada chodím i na návštěvu, natož si lehnout.
Předtím u mě byli nějací lidé, cizí lidé, teď si na to vzpomínám. Řekli slovo, které jsem se rozhodla radši neslyšet. Pamatuju si zmatek, zvýšené hlasy a strach, nejen svůj. Zkouším si toho vybavit víc, jenže hlava nespolupracuje. Stalo se něco hrozně zlého, ale nevzpomínám si co ani kdy.
Proč tu není on?
Je nebezpečné klást si otázku, když odpověď znáte.
Nemiluje mě. (str. 10)

Přečtěte si celých deset tisíc slov z úvodu knihy.

————————————————

Pátý díl bestsellerové série kriminalistu Martina Servaze vrací k jeho prvnímu případu. V roce 1933 se jako začínající policista účastnil vyšetřování dvojnásobné vraždy, připomínající výjev z knihy známého thrillerového autora, který ale nebyl usvědčen. O pětadvacet let později Servaze přivolají k záhadnému úmrtí v domě stejného spisovatele. Existuje mezi případy nějaká souvislost?

Sestry

Kriminalista Servaz se vrací ke svému prvnímu případu. Pátý díl bestsellerové série.
V květnu 1993 se začínající policista Martin Servaz účastní vyšetřování dvojnásobné vraždy. V lesích jsou nalezena těla dvou sester oděných v šatech k prvnímu svatému přijímání. Místo činu nápadně připomíná scénu z knihy Erika Langa, známého autora thrillerů, kterého se však nepodaří usvědčit. O pětadvacet let později je Servaz přivolán k záhadnému úmrtí v domě stejného spisovatele. Podaří se najít souvislost mezi oběma případy a dopadnout vraha?

Autor: Bernard Minier
Přeložil: Jiří Žák

Počet stran: 432
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7597-335-1
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Sestry vydalo nakladatelství XYZ.

Ukázka z knihy

Pozoroval je z křoví. Ukrytý. Chodily kolem holubníku a začínaly být nervózní. Začínaly se hádat. Za chvilku se naštvou a odejdou. Špičkou jazyka si olízl rty a pak ho strčil do děravé stoličky vpravo nahoře, která ho začala bolet večer, když ležel v posteli. Carie… Ale při pohledu na obě puberťačky se usmál. Rukou odehnal můry, které mu poletovaly před obličejem, a postavil se.
„Ambre, pojďme pryč. Nepřijde. Jsme v tomhle lese… samy.“
Když tuhle větu pronesla Alice nahlas, zachvěla se strachem. Byla to jedna z těch věcí, o kterých bylo snadnější snít, než aby je člověk zažil na vlastní kůži. Věc, na kterou radši ani nemyslet.
„Bojíš se,“ řekla Ambre.
„Ano, bojím se. No a?“ (str. 13)

Stáhněte si celou ukázku a přečtěte si recenze na předchozí části Noc ( i audiokniha), Kruh a Tma.

————————————————

Také před inspektorkou Erikou Fosterovou stojí další případ. V šestém dílu série má vyšetřovat vraždu dívky, kterou její matka našla o Štědrém večeru na předzahrádce jejich domu v kaluži krve. Navíc se začínají objevovat zprávy o nových útocích ve stejné, dosud poklidné čtvrti. Dokáže případ vyřešit, než bude zmařen další lidský život?

Smrtící tajnosti

Jednoho mrazivého rána nalezne po probuzení matka svou dceru v kaluži krve a zmrzlou na malé předzahrádce. Kdo mohl provést takovou věc – zavraždit oběť na prahu jejího vlastního domu, ještě k tomu na Štědrý večer?
Po posledním, velmi bolestném případu se Erika Fosterová cítí zranitelná, ale nakonec se rozhodne, že se ujme i tohoto vyšetřování. Jakmile začne pracovat, objeví zprávu o útocích ve stejné, dosud poklidné čtvrti Londýna. Všechny spojuje jeden detail – oběti byly napadeny černě oblečenou postavou s nasazenou plynovou maskou…

Autor: Robert Bryndza
Přeložila: Kateřina Elisová

Počet stran: 384
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-0592-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Smrtící tajnosti vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Marissa natáhla ruku, aby zasunula klíč do zámku, ale za zády jí vrzla vrátka. Zkameněla. Ozvalo se slabé zaskřípání a pak křupání sněhu pod nohama. Pomalu se otočila.
Za ní stála postava v dlouhém černém plášti. Obličej měla zakrytý plynovou maskou, kukla vyrobená z lesklé černé kůže těsně obepínala lebku. Dva velké kulaté skleněné průzory pro oči na ni prázdně zíraly. Dýchací přístroj protahoval obličejovou část až téměř k hrudníku. Postava měla černé rukavice a v levé ruce svírala dlouhý, tenký nůž.
Marissa už téměř otáčela klíčem, ale postava k ní chvatně přistoupila, popadla ji za rameno a zády ji hodila na dveře. Objevil se stříbrný záblesk a pak na skleněné průzory masky dopadla sprška krve. (str. 15)

Prolistujte si celou ukázku a přečtěte si recenze na předchozí knihy ChladnokrevněDívka v leduNoční lovTemné hlubiny a Do posledního dechu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSok

Reid, Iain

Leda, 2019

zobrazit info o knizeSedm dní k přežití

Bernardová, Nathalie

Práh, 2018

zobrazit info o knizeTrhlina (audiokniha)

Karika, Jozef

Radioservis, 2019

zobrazit info o knizeObčas lžu

Feeney, Alice

Domino, 2019

zobrazit info o knizeSestry

Minier, Bernard

XYZ, 2019

zobrazit info o knizeSmrtící tajnosti

Bryndza, Robert

Cosmopolis, 2019

Napsat komentář