Hity Velkého knižního čtvrtku – jaro 2019 II.

Velky knizni ctvrtek
Letošní jarní Velký knižní čtvrtek opět přinesl pestrou nabídku titulů, které by neměly uniknout pozornosti čtenářů. Dnes vám představíme dalších několik knih různých žánrů. Zamyslíme se s nimi nad současným světem, ale také se vypravíme do minulosti.

logo knizni ctvrtekVelký knižní čtvrtek je úspěšným projektem, který každoročně uvádí nové svěží tipy pro nadcházející čtenářskou sezónu. Jedná se o společnou akci tuzemských nakladatelství a knižní distribuce Kosmas. Organizátoři se inspirovali ve Velké Británii, kde se akce podobného typu s velmi dlouhou tradicí pod názvem „super Thursday“ těší značné oblibě.

————————————————

Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Nepropadejte panice. Mocní se odjakživa snaží udržovat v lidech pocity viny a strachu. Apokalyptické zprávy v médiích je proto třeba brát s nadhledem. Kniha Obchodníci se strachem odhaluje, jak se vyrábějí zprávy o katastrofách pomocí statistických triků. Ukazuje, proč selhávají snahy předpovídat budoucnost pomocí počítačů. Popisuje skandály kolem manipulací OSN s daty o globálním oteplování. Dočtete se, jak novodobá cenzura potlačuje nepohodlné názory. A proč na finanční zájmy klimaticko-průmyslového komplexu nejvíce doplatí ti nejchudší. Autor nepopírá změnu klimatu, ale vysvětluje, že klimatické změny provázely člověka odjakživa, stejně jako rozmary počasí. „Pro lidstvo vždy byl problém přežít chladná období. Teplým obdobím se naopak říkalo klimatické optimum. Tvrdit, že se máme bát oteplení, je popřením celé zkušenosti lidských dějin.“

Ukázka z knihy

Žijeme sice v době 100% gramotnosti, přesto si mnozí s textem neumí poradit. Je až zarážející, kolik lidí věří novinářským kachnám a falešným zprávám („fake news“). Věc je o to horší, že se tento problém netýká jen Facebooku, ale i špičkových vědeckých časopisů a médií jako CNN či BBC. Lidé rádi věří zprávám, které potvrzují jejich názor a vítají je spíše s otevřenou náručí než kritickou skepsí. Omyly se proto šíří jako stepní požár. Přidejte si k tomu sklon novinářů dávat přednost špatným zprávám, které mají větší čtenost. Výsledkem je mediální obraz virtuální apokalypsy.

Pokračujte ve čtení ukázky.

Obchodníci se strachem

Autor: Vítězslav Kremlík

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 236×157 mm
ISBN: 978-80-7363-908-2
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Obchodníci se strachem vydalo nakladatelství Dokořán.

Vítězslav Kremlík

Vítězslav Kremlík (* 1976) se narodil v Náchodě, vystudoval anglickou filologii a historii na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a dnes pracuje jako pedagog a překladatel. Vlivem klimatických změn na lidské dějiny se zabývá už téměř dvacet let. Zúčastnil se klimatické konference OSN v Kodani v roce 2009 a po aféře Climategate založil stránky Klimaskeptik.cz. Je členem Českého klubu skeptiků Sysifos, pravidelně přispívá na publicistický portál Neviditelny pes, ale též na populárně vzdělávací portál Osel.cz. Je ženatý, žije v Praze a v současné době je doktorandem na Univerzitě Karlově, kde se věnuje sociologii postnormální vědy. K jeho koníčkům patří šachy, turistika a sci-fi seriály jako Červený trpaslík nebo Star Trek. Jeho oblíbenou knihou je Stopařův průvodce po Galaxi.
Zdroj informací: Dokořán

————————————————

Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou — publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Středověká legenda o sv. Janu Nepomuckém ožívá v normalizačních kulisách roku 1972. Okupační sovětská armáda se v normalizačním Československu cítí jako doma a v podnicích, úřadech a školách právě skončily stranické prověrky a nastala vlna propouštění. Zato u Státní bezpečnosti se dá vybudovat skvělá kariéra. Do Prahy se ze slovenského hornického městečka Handlová stěhuje rodina Júliuse Dobrotky, který se touží podílet na ostře sledované stavbě pražského metra. Jeho devatenáctiletého syna Tomáše však mnohem víc než metro a politika zajímá historie. Se svými novými spolužáky Táňou, Martinem a Klárou z filozofické fakulty poznávají Prahu, poslouchají bigbít, na přednáškách se noří do středověkých sporů a zkoumají legendu o Janu Nepomuckém. Dychtivě přitom očekávají, zda se ve zlatém relikviáři, který má být otevřen při rekonstrukci Svatovítského chrámu, opravdu ukrývá zachovalý jazyk tohoto středověkého světce. Dokonce kvůli tomu osloví mladého francouzského antropologa, stážistu v Národním muzeu, a chystají se s ním udělat rozhovor do univerzitního časopisu. Netuší však, že jejich pátrání zpovzdálí sleduje ještě někdo další…

Ukázka z knihy

Od konce šedesátých let sledoval Július Dobrotka nejprve všechny zprávy o projektech pražského metra a potom i o jeho budování s velkým zaujetím, které občas vyústilo do zasněných představ. Představoval si, že i on se stane
jedním z budovatelů tohoto jedinečného díla, že bude pomocí nejmodernějších razicích strojů připravovat tunely pro druhý nejmodernější způsob dopravy. Ten první, úplně nejmodernější, pochopitelně představovaly rakety, které dříve nebo později přistanou na Měsíci.

Legenda o jazyku. Nepomucký 1972

Autor: Pavol Rankov
Přeložila: Petra Darovcová

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7577-506-2
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Legenda o jazyku. Nepomucký 1972 vydalo nakladatelství Host.

Pavol Rankov

Pavol Rankov (* 1964) patří k nejvýznamnějším současným slovenským spisovatelům střední generace. Vydal sbírky povídek S odstupom času (1995), My a oni / Oni a my(2001), V tesnej blízkosti (2004) a Na druhej strane (2013). V roce 1995 se stal laureátem Ceny Ivana Kraska. Za román Stalo se prvního září (2008, česky Host 2010) obdržel Cenu Evropské unie za literaturu a Cenu čtenářů v soutěži Anasoft Litera. Na jaře roku 2010 uvedlo Slovenské národné divadlo v Bratislavě dramatizaci tohoto románu. Dále vydal romány Matky (2011, česky Host 2013), Svätý mäsiar zo Šamorína (2016) a Miesta, čo nie sú na mape (2017). Podívejte se na náš rozhovor s autorem.

Zdroj informací: Host

————————————————

Začtěte se do naší reportáže z uvedení knih Velkého knižního čtvrtku. A přečtěte si náš první článek o knihách vydaných 14. 3. 2019.

————————————————

Když oznámil kandidaturu na post prezidenta, mnozí se ušklíbali. Brali to spíše jako vtip. Mladý lékař byl znám jen velice úzkému okruhu lidí díky svým aktivistickým vystoupením. Marek Hilšer však překvapil všechny. Prezidentem se sice nestal, ale s minimem peněz a bez podpory stran či velkých podnikatelů dokázal ve volbách získat půl miliónu hlasů. Jeho tvář se dostala do povědomí a za půl roku se stal senátorem.
Marek Hilšer otevřeně vypráví o tom, proč se rozhodl vstoupit do politiky, zamýšlí se nad stavem české společnosti, mluví ale také velmi upřímně o sobě, o své rodině, o složitých vztazích s rodiči, o emigraci a o návratu po listopadu 1989 zpět do rodného Chomutova. Nabízí unikátní pohled do zákulisí prezidentských voleb z první ruky. Přibližuje první zkušenosti z parlamentu. Jeho život je ovšem vedle politiky také lékařský výzkum. Specializuje se na nádory mozku, učí studenty, jezdí na lékařské mise do Afriky. Když se nevěnuje politice nebo vědě, patří kromě ženy a dcery k jeho největším vášním lezení po skalách a tango, za kterým jezdí do vyhlášených klubů po Evropě. A aby toho nebylo málo, stal se ještě včelařem. O tom všem vypráví v knížce.

Ukázka z knihy

Kdy jste se vlastně rozhodl, že budete kandidovat na prezidenta?
Už nevím zcela přesně, neřeknu vám měsíc. Ale myslím, že prvotní nápad mohl být někdy před prázdninami v roce 2015. Ten moment si pamatuju. Seděl jsem takhle na obědě v menze. Jsou místa, kde víc přemýšlím. Buď ve sprše, až tak, že se někdy zapomenu a voda teče nazdařbůh, prostě mě tam napadají věci. A tady jsem se zrovna zamyslel u oběda

 

Tango pod Hradem

Autoři: Jan Dražan, Jan Pergler, Marek Hilšer

Počet stran: 300
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-907309-3-9
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Tango pod Hradem vydalo Nakladatelství Zeď.

O autorech

Jan Dražan (*1972, Praha). Pracuje 27 let v médiích. Začínal v roce 1991 v Lidových novinách. Působil v Mladé frontě DNES a IN magazínu Hospodářských novin. Později v Týdnu, Lidových noivnách a Echo24.cz a Týdeníku Echo jako zástupce šéfredaktora. Dnes pracuje v Seznam Zprávy a je spoluzakladatelem Nakladatelství Zeď. Kromě výše uvedených titulů je spoluautorem knihy Václava Cílka Poutník časem chaosu.

Marek Hilšer (* 1976, Chomutov) Lékař, vysokoškolský pedagog, vědec, občanský aktivista a politik. Vystudoval mezinárodní vztahy a medicínu na Univerzitě Karlově. Od roku 2007 působí na její 1. lékařské fakultě jako vyučující a vědecký pracovník; v rámci svého bádání se zaměřuje na boj s rakovinou. V roce 2011 a 2012 se zúčastnil lékařské mise s organizací ADRA. Kandidoval v prezidentských volbách 2018, kde v prvním kole získal téměř půl milionu hlasů. V říjnu 2018 se stal senátorem za Prahu 2.

Jan Pergler (*1969, Praha). Dlouholetý novinář. Začínal v roce 1991 v Lidových novinách, posléze v Týdnu, Mladé frontě DNES. Vedl IN magazín Hospodářských novin, působil v Deníku. Počátkem 90. let stál u zrodu nadace Člověk v tísni. Dnes pracuje v ČSOB a je spoluzakladatelem Nakladatelství Zeď. Spolu s Janem Dražanem je autorem knih Náš Václav Havel a Člověk 25.

Informace čerpány ze stránek VKČ

————————————————

Nakladatelství MOBA vzniklo na podzim roku 1991 a vyprofilovalo se na jednu z nejvýznamnějších a nejstabilnějších firem působících na českém knižním trhu. Počtem ročně vydaných téměř 400 titulů se řadí mezi největší česká nakladatelství. Nakladatelství se specializuje na světovou krimi, původní českou detektivku, historické romány, literaturu faktu a romány pro ženy.

Píše se rok 1942 a polská dvojčata Chaima a Gittel vyženou z jejich krásného domova do lodžského ghetta. Rodina žije v přecpaném pokoji v příšerných podmínkách, a když i život tam začne být příliš nebezpečný, jejich rodiče se rozhodnou utéct do nedalekého Lagiewnického lesa, kde partyzánští bojovníci shromažďují Židy k útěku za svobodou do Ruska. Ujmou se Chaima a Gittel s tím, že jejich rodiče se k nim přidají později, ale brzy se všechno pokazí. Malá skupinka partyzánů je odhalena a povražděna. Chaima, Gittel a dva jejich přátele nechají naživu a pošlou do koncentračního tábora Sobanek. Chaim je přemýšlivý básník a s Gittel často komunikuje jen tichými pohledy a jejich vlastní vymyšlenou znakovou řečí. Ale když dvojčata dorazí do Sobanku, kde panují odporné podmínky, bují choroby a stojí budova s kouřícím komínem, pouto se stane břemenem…

Ukázka z knihy

Chaim to zaklepání zaslechl jako první. Seděl na chodbě, zády se opíral o dveře a psal si do deníku malým, titěrným písmem, protože žít v židovském ghettu pod nacistickou nadvládou znamenalo, že byl všeho nedostatek. Pochyboval, že ještě někdy nějaký deník sežene. Jak často říkávala mamka, bude mu to muset stačit.

Další ukázka z knihy

Mapa kostí

Autor: Jane Yolen
Přeložila:  Petra Pechalová

Počet stran: 456
Vazba: vázaná
Formát: 125×205 mm
ISBN: 978-80-243-8633-1
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Mapa kostí vydalo nakladatelství Moravská Bastei MOBA.

Jane Yolen

Jane Yolen je americká spisovatelka, básnířka, novinářka, písničkářka, vypravěčka a autorka knížek pro děti, která má na kontě přes tři sta knih. Je nositelkou mnoha ocenění, např. dvou prestižních cen Nebula, ceny World Fantasy Award za životní přínos nebo Caldecottovy medaile. Je také držitelkou šesti čestných doktorátů z univerzit v amerických státech Massachusetts a New Hampshire. Její příznivci ji nazývají americkým Hansem Christianem Andersenem a Ezopem dvacátého století.

Zdroj informací: stránky VKČ

————————————————

volvoxglobatorLOGONakladatelství a vydavatelství VOLVOX GLOBATOR vzniklo na počátku roku 1990. Zahájilo svou činnost vydáváním skromného literárního časopisu PLIVNÍK orientovaného na okrajovou poezii a prózu nekomerčního charakteru. Dnes se nakladatelství může vykázat kvalitní knižní tvorbou precizního grafického provedení. S nakladatelstvím spolupracují přední čeští překladatelé, Obec překladatelů udělila titulu Hra se skleněnými perlami Hermanna Hesseho a Soukromé rozhovory Ingmara Bergmana prémii za překlad roku. S nakladatelstvím spolupracuje také řada významných výtvarníků, kteří výrazně pomáhají udržovat vysokou uměleckou úroveň jednotlivých knih.

Dne 21. prosince 1938 překročila vysokohorský průsmyk Nathu-La mezi Sikkimem a Tibetem v Himálaji karavana jezdců. Bylo to pět mladých mužů, kteří jako první Němci obdrželi oficiální povolení navštívit „zakázané město“ Lhasu.
Na jejich zavazadlech vlály vlaječky s hákovými kříži a runami SS. Tito muži byli důstojníky SS a jejich expedice požívala zvláštní podpory Heinricha Himmlera a jeho SS-organizace „Ahnenerbe“. Co hnalo těch pět mužů na střechu světa? Šlo zde jen o zoologické výzkumy, antropologická měření a geomagnetické experimenty? Jednalo se zde o vybudování tajných diplomatických kontaktů za zády britské říše? Nebo měli v Tibetu dle možností najít případné relikty „Praárijců“?
Dodnes se okolo expedice z let 1938/1939 odvíjejí mnohé spekulace. Peter Meier-Hüsing před nám předestírá historii a dohru tohoto podniku a přidává k tomu kritické poznámky o ideologickém pozadí, které vedlo ke vzniku této expedice.

Ukázka z knihy

Co dovedlo Heinricha Himmlera a ostatní nacionálně socialistické ideology k tomu, aby v rámci své árijsko-germánské mánie obrátili svůj pohled k Tibetu? Pátrání po obilí, odolném vůči chladu, nebo po houževnatých koňských rasách pro válečné hospodářství? Pokus navázat diplomatické vztahy s teokracií ve Lhase v týlu britského nepřítele? Nebo naděje získat v pohoří Tibetu rasové relikty domnělé árijské prapůvodní společnosti?

Nacisté v Tibetu

Autor: Peter Meier-Hüsing
Přeložila: Gabriela Kalinová

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 145×212 mm
ISBN: 978-80-7411-456-3
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Nacisté v Tibetu vydalo nakladatelství Volvox Globator.

Peter Meier-Hüsing

Peter Meier-Hüsing (*1958) je církevní historik, novinář na volné noze a spisovatel. Pracuje pro rozhlasovou stanici Rádio Brémy, kde vede kronikářskou rubriku. Jeho velkou vášní je kromě psaní horolezectví, proto napsal vedle publikací z církevní historie také knihy o historii alpinismu. Jeho velký zájem o Tibet a jeho historii ho vedl k tomu, že se začal intenzivně zabývat tématem expedice Ernsta Schäfera a jejím pozadím.

Zdroj informací: stránky VKČ

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeObchodníci se strachem
Průvodce skeptika po klimatické apokalypse

Kremlík, Vítězslav

Dokořán, 2019

zobrazit info o knizeLegenda o jazyku. Nepomucký 1972

Rankov, Pavol

Host, 2019

zobrazit info o knizeMapa kostí

Yolen, Jane

Moravská Bastei MOBA, 2019

zobrazit info o knizeTango pod Hradem

Dražan, Jan – Hilšer, Marek – Pergler, Jan

Nakladatelství Zeď, 2019

zobrazit info o knizeNacisté v Tibetu
Záhada expedice SS pod vedením Ernsta Schäfera

Meier-Hüsing, Peter

Volvox Globator, 2019

Napsat komentář