Poznejte sami sebe

Rady_a_tipy_pro_lepsi_zivot
Žádný univerzální recept na štěstí neexistuje. Známe však způsoby, jak jít štěstí alespoň trochu naproti. Možná tím nejlepším z nich je zamyslet se, kdo vlastně my sami jsme. Sebepoznání však není jednoduchá věc – pomocnou ruku nám dnes naštěstí podají hned čtyři různé knihy.

Pod trochu matoucím názvem se skrývá kniha, ve které američtí profesoři psychologie s pomocí skutečných příběhů vysvětlují, jak funguje naše myšlení. Pochopit obecné fungování mozku a myšlení u lidí je výborným prvním krokem k poznání sama sebe.

Kůň, který uměl počítat

Autoři: Thomas Heinzen, Scott Lilienfeld a Susan Nolan
Přeložila: Alžběta Jamieson

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-262-1442-7
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Kůň, který uměl počítat vydalo nakladatelství Portál.

Na začátku 20. století proslul penzionovaný berlínský učitel matematiky tím, že jeho kůň, jemuž se začalo přezdívat „chytrý Hans“, umí počítat a rozumí složitým slovním pokynům. Byly schopnosti koně skutečné? Jistěže ne! Ale čím to, že jim uvěřilo tolik lidí a že vzbudil takový zájem médií? A jak tento mechanismus ve skutečnosti fungoval?
Na počátku 90. let minulého století získala velkou pozornost takzvaná facilitovaná komunikace, užívaná u dětí s autismem. Jenže na jejím základě nejenže začaly děti zázračně „mluvit“, ale také došlo k obvinění jejich rodičů ze zneužívání. I funkčnost této metody se ukázala jako klamná. Co má kůň, který uměl počítat, společného s metodou zázračné komunikace?
Američtí profesoři psychologie za pomoci těchto i jiných příkladů ukazují, jak funguje naše myšlení, jak se vyhnout sebeklamu a jak myslet jasně a kriticky. Jakoby mimochodem přitom vysvětlují řadů vědeckých pojmů a zajímavých skutečností.

Ukázka z knihy

Jasné (neboli kritické) myšlení je poznávacím znakem psychologické vědy. Oba příběhy, které si vzápětí přečtete, ukazují, jak kritické myšlení funguje a proč je tak důležité. První vypráví o odhodlaném učiteli a jeho skálopevném přesvědčení, že dokáže obyčejného koně naučit přemýšlet. Druhý příběh je o dětech a dospělých s komunikačními obtížemi (často připisovanými autismu) a zanícených profesionálech, kteří se jim pokoušejí pomoci, přičemž věří v terapeutickou metodu zvanou facilitovaná komunikace. Oba příběhy ale vyprávějí také o nás všech a o našem sklonu věřit věcem, které nemohou být pravda. Obě vyprávění jsou věrně zdokumentována a o historických a vědeckých skutečnostech, jež se k nim vztahují, nepanují žádné pochybnosti. Díky tomu dnes můžeme pohodlně sledovat, jak se do životů těchto lidí vplížil sebeklam a jak některým z nich jasné a kritické myšlení pomohlo procitnout.

Další výňatky z této knihy naleznete na stránkách nakladatelství Portál.

————————————————

Pokud jste nedočkaví a chcete trochu přeskočit poznávání sama sebe, nebo máte pocit, že už se dobře znáte, je dobré se naučit mít sám sebe rád. Kniha Buďte laskavjěší sami k sobě radí, jak si zvyknout sám na sebe a naučit se se sebou samým žít bez předsudků a bez odsuzování.

Buďte laskavější sami k sobě

Autor: Padraig O´Morain
Přeložila: Lenka Vlčková

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 144×207 mm
ISBN: 978-80-271-2084-0
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Buďte laskavější sami k sobě vydalo nakladatelství Grada.

Tato knížka vám pomůže přijmout sebe sama bez odsuzování a předsudků, naučí vás odpouštět si a mít se rádi. Autor, zkušený psychoterapeut, vám poradí, jak zvládat nejrůznější trable, jimž v životě běžně čelíte, ať už se jedná o přehnanou kritičnost, pocit vlastní nedokonalosti, nebo problémy v partnerských vztazích.
Poznáte techniky, díky kterým si dokážete vypěstovat pocit sebepřijetí, utišit splašené myšlenky, naučit se neodsuzovat sebe ani ostatní a vnést více laskavosti do vztahů s druhými lidmi. Pomůže vám také smířit se s tím, že některé problémy nikdy nevyřešíte.
Díky řadě osobních příběhů si uvědomíte, že v tom nejste sami a že občas pochybuje, kritizuje či odsuzuje každý člověk. Na závěr knihy pak získáte stručný sedmidenní program vedoucí k většímu soucitu se sebou, vyrovnanosti, spokojenosti a osobní svobodě.

Ukázka z knihy

Screenshot 2019-03-10 at 21.43.05Podívejte se také na rozsáhlou ukázku ze samotného textu knihy.

————————————————

Třetí kniha se zaměřuje na krize, před které jsme v životě postaveni. Jak využít kritická období, jakými jsou puberta či krize středního věku, k tomu, abychom lépe poznali sami sebe a z krize udělali šanci? Na to odpovídá holandský psycholog Bernard Lievegoed.

Životní krize – Životní šance

Autor: Bernard Lievegoed
Přeložili: Václav Ondráček a Petra Součková

Počet stran: 175
Vazba: brožovaná
Formát: 150×220 mm
ISBN: 978-80-7530-129-1
Doporučená cena: 260 Kč

Knihu Životní krize – Životní šance vydalo nakladatelství Malvern.

Kdo jsem? Kde stojím? Kam bych se měl posunout? To jsou otázky, které si mnoho lidí klade v kritických momentech svého života – často zmiňovaná „krize středního věku“ je pouze jedním z nich.
Tato kniha dává čtenáři odpovědi. Na základě humanistického pojetí, které člověka chápe jako osobnost, popisuje autor různé fáze života i potíže a vývojové možnosti, které je provázejí. Obzvláštní důraz přitom klade na duchovně duševní vývoj dvou důležitých krizových fází – puberty a let kolem padesátky. Přesvědčivě zde vyvrací rozšířený názor, že počínaje čtyřicítkou to jde „z kopce“ s duchovními, tvůrčími a sociálními schopnostmi, podobně jako s biologickou životní linií. Právě pro člověka v druhé půlce života spatřuje autor šanci dalšího, duchovního rozvoje, který mu může odhalit příležitosti k prožívání a dávání.
Práce s biografií je dnes velmi aktuální. Tento druh terapeutické práce je důležitý nejen pro lidi, kteří se ocitli v nouzových či krizových situacích, nebo pro ty, již hledají pomoc při zdolávání ne­moci. Velmi pomáhá také těm, kteří chtějí více poznat sebe sama a zároveň podnítit a rozšířit svůj zájem o ostatní lidi a jejich životní situace a porozumět jim. V biografii, která vychází z anthroposofie, je důležité, aby si člověk uvědomil světlé i stinné okamžiky své biografie, aby se mu podařilo nalézt přístup k oběma stránkám života a dokázal integrovat také negativní a temné aspek­ty a naučil se rozpoznat, jakou hodnotu pro jeho biografii mají.

————————————————

Poslední kniha, Přijměte své vnitřní dítě, sahá pro odpověď na otázku „Kdo jsem?“ do dětských let. Právě tam psychoterapeutka Gabriela Schlösser nachází příčiny pocitů strachu či nedostatku sebedůvěry, které někteří z nás v dospělosti zažívají.

Přijměte své vnitřní dítě

Autorka: Gabriela Schlösser
Přeložila: Gabriela Thöndlová, Mgr

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 143×205 mm
ISBN: 978-80-271-2181-6
Doporučená cena: 229 Kč

 

Knihu Přijměte své vnitřní dítě vydalo nakladatelství Alferia.

To, kdo jsme, jak se cítíme a jednáme, je úzce spojeno s naším dětstvím. Nedostatek lásky, porozumění a bezpečí se v dospělosti mohou ozývat v podobě vnitřní bolesti, strachu, nedostatku sebedůvěry nebo v pocitech osamělosti a nejistoty.
Tato knížka vám pomůže spojit se znova se svým vnitřním dítětem, abyste mu mohli dát vše, co mu v minulosti chybělo. Autorka, zkušená psychoterapeutka, vás provede praktickým třítýdenním programem, díky němuž pochopíte a vyléčíte svá dětská zranění a nevyřešené pocity ublíženosti, ať už jde o křivdy, které si uvědomujete, nebo o ty, které jsou uloženy hluboko ve vašem podvědomí. Inspirací vám budou také příklady jiných lidí a jejich příběhy přijetí vnitřního dítěte.
Vypořádejte se se svou minulostí a dovolte si stát se šťastnými a vyrovnanými lidmi.


Nahlédněte do našich aukcí. Naleznete v nich tyto knihy i mnoho dalších za skvělé ceny.

Myslíte si, že je aktivní snaha o sebepoznání důležitá? Napište nám do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKůň, který uměl počítat
Proč je důležité myslet kriticky

Heinzen, Thomas E. – Lilienfeld, Scott O. – Nolan, Susan A.

Portál, 2019

zobrazit info o knizeBuďte laskavější sami k sobě
Staňte se svým nejlepším přítelem

O´Morain, Padraig

Grada, 2019

zobrazit info o knizeŽivotní krize – Životní šance
Vývoj člověka mezi dětstvím a stářím

Lievegoed, Bernard

Malvern, 2018

zobrazit info o knizePřijměte své vnitřní dítě
Jak se vyrovnat s minulostí a být šťastnější

Schlösser, Gabriela Bunz

Alferia, 2019

Napsat komentář