Znalostí není nikdy dost

Tipy_S knihou za sebezdokonalenim
Díky našim tipům se dozvíte mnoho zajímavostí o sovětské zahraniční politice v letech 1945–1991, o mapách a světě, o nových přístupech k podnikání i cestování a také o horách a jejich jedinečném kouzlu.

Zajímáte se o historii a události vedoucí k rozpadu Sovětského svazu? V knize Od Stalina ke Gorbačovovi zjistíte, kam směřovala sovětská zahraniční politika v letech 1945 až 1991, jak a proč došlo ke studené válce a následně i ke druhé studené válce.

Od Stalina ke Gorbačovovi

Mezinárodní postavení a politika komunistické supervelmoci 1945–1991
Autor: Bohuslav Litera

Počet stran: 404
Vazba: brožovaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7363-918-1
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Od Stalina ke Gorbačovovi vydalo nakladatelství Dokořán v edici Bod.

Kniha Od Stalina ke Gorbačovovi navazuje na publikaci Cesta na výsluní. Zahraniční politika Sovětského svazu 1917–1945 a analyzuje hlavní směřování sovětské zahraniční politiky v letech 1945–1991. V případě Sovětského svazu s jeho vysoce personalizovaným systémem vlády se do ní výrazně promítala i osobnost generálního, respektive prvního tajemníka komunistické strany. Autor vychází ze Stalinových snah prosadit pro Sovětský svaz výhodné poválečné uspořádání Evropy, které nakonec vyústilo ve studenou válku a sovětizaci zemí střední a východní Evropy. Chruščovovu koncepci mírového soužití komplikovaly jeho snahy vyrovnat se Západu, které byly doprovázeny vysoce chaotickou a riskantní zahraniční politikou. Brežněvovo úsilí o zmírnění napětí (détente) zase problematizovala sovětská aktivistická politika ve „třetím světě“. Sovětská intervence do Afghánistánu pak znamenala konec détente a nástup tzv. druhé studené války. Krizový stav sovětské ekonomiky posléze přiměl M. S. Gorbačova, aby radikálně změnil východiska zahraniční politiky Moskvy: od marxistického, třídního a blokového přístupu ve prospěch řešení konfliktů a globálních problémů lidstva. Změna ovšem přišla pozdě – to už se Sovětský svaz pod tíhou vnitřních problémů a tenzí rozpadal.

 

Ukázka z knihy

Druhá světová válka v řadě ohledů zcela radikálně změnila vztahy a poměr sil na celém světě. Z jeho mapy zmizelo několik dřívějších mocností, států Osy: Německo, Japonsko a Itálie, které se nyní staly pouhými objekty mezinárodní politiky a jejichž vnitřní správu zajišťovaly příslušné spojenecké okupační mocnosti, i když ty posléze správu na nejnižších úrovních svěřovaly místním orgánům. Do stejné role se také dostala řada válečných spojenců Německa, od Finska na severu po Bulharsko.
Válka však především mimořádně výrazně změnila poměr sil mezi vítěznými státy v ekonomické a finanční rovině. Více než polovinu světového hrubého domácího produktu po válce generovala jediná země – Spojené státy americké. Začátek války definitivně ukončil téměř desetiletí hospodářské recese a stagnace od Velké hospodářské krize z přelomu 20. a 30. let. Vyvolal obrovskou poptávku po vojenské výzbroji a výstroji a dalších komoditách nejen ze strany Velké Británie či Francie a řady dalších zemí, ale také v samotných Spojených státech, které začínaly zásadně rozšiřovat své ozbrojené síly. (str. 19)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Bohuslav Litera

Bohuslav Litera (* 1950) je historik. Přednáší na Institutu mezinárodních vztahů FSV UK. Odborně se zaměřuje na moderní dějiny Ruska 20. století. Je autorem či spoluautorem několika monografií, mj. Vzájemné vztahy postsovětských republik (1998, spolu s L. Švecem, J. Wannerem a B. Zilynským); Východ. Vznik, vývoj a rozpad sovětského bloku 1944–1989 (2000, spolu s M. Tejchmanem a J. Vykoukalem); Vnitřní fronta. Sovětský stát a společnost 1941–1945 (2000, spolu s J. Wannerem); Historie Rudé armády 1917–1941 (2009); Dějiny Ruska v datech (2010, spolu s M. Pečenkou); „Druhá revoluce“. Stalinská transformace v Sovětském svazu 1928–1934 (2013). Podílel se na práci M. Reimana a kol. Zrod velmoci. Dějiny Sovětského svazu 1917–1945 (2013) a mnoha odborných časopiseckých studiích publikovaných zvláště v časopisech Slovanský přehled, Moderní dějiny, Slovanské historické studie a dalších.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Dokořán.

————————————————

Možná si říkáte, že cestovat prstem po mapě je nuda, ale ve skutečnosti mapy skrývají nečekaná dobrodružství. Vezměte si knížku Prstem po mapě a pronikněte do nejvzdálenějších koutů světa.

Prstem po mapě

Proč svět vypadá tak, jak vypadá
Autor: Simon Garfield
Přeložil: Marek Sečkař

Počet stran: 432
Vazba: brožovaná
Formát: 131×199 mm
ISBN: 978-80-7470-166-5
Doporučená cena: 359 Kč

Knihu Prstem po mapě vydalo nakladatelství Akropolis.

Na mapě většinou hledáme místo, kde právě jsme, případně cestu tam, kde být chceme. Do mapy však možno přímo vstoupit a prožít v ní nekonečná dobrodružství. Putování prstem po mapě často představuje naše vůbec první samostatné cesty a také poutě nejkrásnější, neboť se jedná o výpravy imaginace, při nichž své fantastické představy nemusíme konfrontovat s realitou. Prstem po mapě se však můžeme dostat mnohem dál než do nejvzdálenějších končin světa: zavede nás třeba až do hlubin naší duše.

 

Ukázka z knihy

Mapy nás fascinují, protože v nich nacházíme příběhy. Příběhy v této knize vyprávějí o tom, jak mapy přišly na svět, kdo je kreslil, co těm lidem běželo hlavou, a také, jak mapy používáme. Stejně jako u každé mapy je i zde výběr velmi omezený, protože kniha o mapách je ve skutečnosti knihou o vývoji světa: bachraté koráby v patnáctém století, triangulace na konci století šestnáctého, stanovení zeměpisné délky ve století osmnáctém, letecké snímky ve století dvacátém. Načež přichází internet, GPS a satelitní navigace – a naše pojetí prostoru se opět obrací naruby. (str. 16)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Simon Garfield

Simon Garfield (1960) je britský žurnalista a spisovatel, jeden z významných představitelů současné britské non-fiction. V minulosti pracoval jako scenárista pro rozhlasovou stanici BBC, byl redaktorem časopisu Time Out a přispíval do novin The Independent a The Observer. Je autorem řady knih na nejrůznější témata, mj. The End of Innocence: Britain in The Time of AIDS (1994), za niž mu byla uděleno ocenění Somerset Maugham Award. Velkého ohlasu se dočkala jeho kniha o fontech Just My Type (2010). Simon Garfield žije střídavě v Londýně a St Ives. Více informací najdete na autorových webových stránkách www.simongarfield.com (en).

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Akropolis.

————————————————

Bestseller Uber a Airbnb mění svět je povinnou četbou pro všechny zájemce o budování firem, byznys i aktuální dění. Představuje novou generaci podnikatelů ze Silicon Valley, kteří narušují zaběhlé konvence a, jak vyplývá z názvu, mění náš svět.

Uber a Airbnb mění svět

Příběhy sdílené ekonomiky
Autor: Brad Stone
Přeložil: Jiří Pondělíček

Počet stran: 320
Vazba: brožovaná
Formát: 167×240 mm
ISBN: 978-80-271-0779-7
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Uber a Airbnb mění svět vydalo nakladatelství Grada.

Před deseti lety by nám spát u cizích lidí doma nebo nastoupit k cizímu člověku do auta připadalo bizarní a nebezpečné. Dnes je to ale běžná praxe, podobně jako nakupování online. Společnosti Uber a Airbnb zahájily novou éru: mění pravidla, nutí vlády přehodnotit zákony regulující podnikání a změnily přístup k cestování. Bestsellerová kniha amerického novináře rozebírá novou generaci podnikatelů ze Silicon Valley, kteří za pomocí moderních technologií narušují zaběhané konvence celých spotřebních odvětví. Po Stevu Jobsovi a Billu Gatesovi přichází Travis Kalanick z Uberu a Brian Chesky z Airbnb. Jak se jejich vlivem mění svět, ve kterém žijeme? Kniha se čte skoro jako detektivní příběh, zároveň může být inspirací nebo náhledem do kuchyně pro všechny, kdo se zajímají o budování firmy velkého významu. Poctivá novinařina plná zákulisních informací až drbů, dobře vystavěné příběhy, čtenář sleduje paralelně jak obě nyní velké a úspěšné společnosti, tak podobné konkurenční projekty. Povinná četba pro každého se zájmem o byznys a aktuální dění!

 

Ukázka z knihy

Po konferenci měl Surve ještě jeden volný den a chtěl vidět slavnou d.school neboli Institut designu Hassa Platnera na Stanfordově univerzitě. Chesky ji chtěl vidět také, a tak se nabídl, že ho odveze. Na místě se oba usadili do první řady na otevřené přednášce italského designéra Ezia Manziniho a pak se seznámili s Billem Moggridgem, spoluzakladatelem ikonické designérské firmy Ideo a předsedou oné konference o designu.
Musel to být neobvyklý pohled. Moggridge, kerý v roce 2012 zemřel, měl něco přes dva metry. Chesky měl svalnatou postavu hokejisty, zápal pro posilování a byl o dobrých dvaadvacet centimetrů nižší. Hned na počátku se rychle mluvící Chesky pustil do popisu AirBed & Breakfast a navrhl, že by se mohlo stát oficiálním ubytovatelem Industrial Designers Society of America (Americká společnost průmyslových designérů, pozn. překl.). (str. 15)

Prolistujte si celou ukázku.

 

Brad Stone

Brad Stone je šéfredaktorem rubriky globálních technologií v Bloomberg News. Svůj talent na rozkrývání příběhů kolem zakládání společností prokázal už jako autor knihy Globální samoobsluha – Jeff Bezos a věk Amazonu, jež se stala bestsellerem podle žebříčku New York Times a byla oceněna titulem kniha roku 2013 na téma byznys, který udělují Financial Times a Goldman Sachs. O Silicon Valley píše již téměř dvacet let a jeho články vycházejí v Bloomberg Business, v New York Times a v časopise Newsweek. Žije v San Francisku.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Grada.

————————————————

Vystoupejte na hřebeny a dosáhněte nejvyšších vrcholů. Hory v hlavě vás provedou úžasným světem pohoří a odhalí vám jejich nekonečnou krásu.

Hory v hlavě

Dějiny jedné fascinace
Autor: Robert Macfarlane
Přeložila: Anna Kudrnová

Počet stran: 256
Vazba: pevná bez přebalu
Formát: 160×245 mm
ISBN: 978-80-204-4906-1
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Hory v hlavě vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Kdysi dávno si lidé mysleli, že v horách žijí nestvůry. V době osvícenství mnozí cestovatelé stoupali na hřebeny, aby zakusili vznešeno. Nedlouho poté alpinisté horečně dobývali vrcholy a štíty ve jménu vlasti. Odkdy dokážou hory tolik fascinovat lidskou mysl a co nutí nesčetné dobrodruhy, aby v horských výšinách znovu a znovu riskovali zdraví i život? Ve své literární prvotině, která se vzápětí stala klasikou, nás Robert Macfarlane provádí místy koncentrovaného času a zničující krásy, kde lze zažít ryzí strach i opojnou závrať z vlastní bezvýznamnosti. Za Hory v hlavě obdržel Macfarlane řadu ocenění, mimo jiné Somerset Maugham Award nebo Guardian First Book Award, a na motivy knihy vznikl také pořad vysílaný televizní stanicí BBC.

 

Ukázka z knihy

Bylo mi dvanáct a byl jsem u dědy s babičkou na Skotské vysočině, když jsem poprvé narazil na jeden z velkých příběhů o horolezcích: Boj o Everest, záznam o britské expedici z roku 1924, během níž George Mallory a Andrew Irvine zmizeli nedaleko vrcholu Everestu.
Přijeli jsme k prarodičům na léto. Můj bratr a já jsme směli všude, s výjimkou místnosti na konci chodby — dědečkovy pracovny. Hráli jsme na schovávanou a já se často ukrýval ve velké šatní skříni v naší ložnici. Byla silně cítit po kafru a na dně byly poházené boty, takže se tam obtížně dalo postavit. Visel tu mimo jiné babiččin kožešinový kabát, zabalený do tenké průhledné fólie, aby na něj nešli moli. Bylo zvláštní natáhnout ruku po měkké kožešině a místo toho sáhnout na hladký plast. (str. 9)

 

Robert MacFarlane

Robert MacFarlane (* 1976) studoval na univerzitách v Oxfordu a Cambridgi a v současné době v Cambridgi vyučuje anglickou literaturu. Jeho debut Hory v hlavě (Mountains of the Mind, 2003) vzbudil u čtenářů i kritiků značný ohlas, stejně jako jeho následující díla o vztahu člověka ke krajině, The Wild Places (2007), The Old Ways (2012) nebo Landmarks (2015). Macfarlane je považován za významného pokračovatele angloamerické literární tradice zabývající se přírodou, pěším cestováním a ekologií. Jeho knihy byly přeloženy do více než deseti jazyků.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za dobré ceny.

Líbily se vám naše dnešní tipy? Napište nám názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOd Stalina ke Gorbačovovi
Mezinárodní postavení a politika komunistické supervelmoci 1945–1991

Litera, Bohuslav

Dokořán, 2019

zobrazit info o knizePrstem po mapě
Proč svět vypadá tak, jak vypadá

Garfield, Simon

Akropolis, 2017

zobrazit info o knizeUber a Airbnb mění svět
Příběhy sdílené ekonomiky

Stone, Brad

Grada, 2019

zobrazit info o knizeHory v hlavě
Dějiny jedné fascinace

Macfarlane, Robert

Mladá fronta, 2018

Napsat komentář