Divotvůrce to nemá jednoduché

Sebastien de Castell_Kouzelnice
Třetí výprava do magického světa fantasy série Divotvůrce přináší mnoho akce, nebezpečí, kouzelných soubojů a zlověstných předtuch. Vlastně se toho od minula moc nezměnilo…

Třetí díl dobrodružné fantasy série pro mládež s podtitulem Kouzelnice vydalo nakladatelství Egmont 21. ledna 2019. Autor Sebastien de Castell stvořil vskutku originální příběh. Kde jinde najdete kočkoveverčáka, který rád krade, vyhrožuje a vraždí, ale přitom miluje i máslové sušenky? Kde najdete hrdinu, jenž není žádným mocným čarodějem, a tak si musí chránit zadek alespoň svou výmluvností a karetními triky? Čas od času mu vypomůže i duch Sasutzei, který nalezl domov přímo v jeho oku. Zajímavé, že? Kellen je navíc velmi sympatický mladík se smyslem pro humor a trefné ironické komentáře, což ostatně platí i pro kočkoveverčáka Reichise. Třetího člena party představuje Kellenova záhadná mentorka Ferius Parfax, mající slabost pro tajuplné karty a nesrozumitelné poučky.

Tito tři přitahují potíže na každém kroku a často se stávají terčem nájemných vrahů a prohnaných mágů. O napětí a akci v knížkách není nouze a o třetím díle to platí dvojnásob. Sotva se pustíme do čtení, už jsme vrženi do souboje na život a na smrt uprostřed pouště.

„Pomoz mi přece!“ zaječel Reichis. Pohlédl jsem na něho a uviděl, že jeho kožich byl částečně zasažen ohněm.
Rozběhl jsem se k němu, skočil jsem na něho a uhasil plameny vlastním tělem dřív, než se stačily rozhořet. S pomocí předků brzy uhasly a oba jsme zůstali ležet na zemi a ztěžka jsme oddychovali. Ani jeden z nás neměl sílu čelit skutečnosti, že by bylo nanejvýš trapné, kdyby nás tam někdo takto zastihl – v pevném objetí.
„Smrdíš,“ prohodil kočkoveverčák.
„Ty taky,“ opáčil jsem.
Takový je v kostce náš vztah. (str. 44)

Kellenovy hořlavé písky neustále poletují vzduchem, protože jen díky nim může uplatňovat jediné pořádné kouzlo, jehož je schopen, a tím si zachránit krk. Do hry se ale přidává nežádoucí společník – černý stín. Nevyzpytatelná magická choroba zdobí Kellenovu tvář zvláštními znaky, šířícími se s každým náhlým záchvatem. Mladík se zmítá mezi realitou a černým světem zlého stínu, ztrácí sám sebe a ohrožuje tím i své přátele. Je však odhodlaný bojovat a napravovat strašlivé skutky svých jan’tepských krajanů, kteří dětem z různých význačných rodin aplikovali do očí obsidiánové červy, aby je jejich prostřednictvím mohli ovládat.

Na cestě do Gitabrie, země proslulé úžasnými vynálezy, v níž se má nacházet poslední takto postižené dítě, se Kellen, Reichis a Ferius zastaví v jednom saloonu. Při partii pokeru zde Ferius obdrží neobvyklou kartu zobrazující mechanického ptáčka. Pro každého by to byla nepochopitelná podivnost, ale pro Ferius znamená předzvěst války. Ptáček oživený magií by totiž mohl být klíčem k vytvoření něčeho mnohem nebezpečnějšího. V Gitabrii se shromažďují špioni ze všech koutů světa, ochotní i zabíjet, aby se ptáčka zmocnili. Patří mezi ně i neznámý rudý mág, jenž našim hrdinům zkříží cestu? Čas nemilosrdně ubíhá a karty ve Feriusině balíčku varují před blížící se hrozbou. Naštěstí se objevuje nečekaný jan’tepský spojenec z Kellenovy minulosti. Někdo, kdo mu býval blízký, ale teď se velmi změnil…

Děj i prostředí, v němž se příběh odehrává, je vskutku nevšední a čtenáři působí čirou radost ho postupně objevovat. S událostmi předchozích dílů nás Kouzelnice stručně a jasně obeznámí, takže se poměrně rychle rozpomeneme na vše důležité. Popisy v knize přitom nejsou nijak zdlouhavé a nudné. Naopak se neustále něco děje, každou náročnější úvahu či filozofickou debatu střídá humorná hláška nebo překvapivý zvrat. Kde už Ferius možná trochu unavuje svým nečitelným přístupem k životu, tam nastoupí Reichis se zálibou v blyštivých věcech a vydlabávání očních bulv. Rozhodně je na co se těšit, a pokud jste si tuto zábavnou a čtivou sérii oblíbili, nebudete zklamaní.

Na samém konci třetího dílu potěší krátká upoutávka na připravovaný čtvrtý svazek s podtitulem Spoutávač. Jaké dobrodružství přinese? K tomuto zjištění se už musíte dopracovat sami.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDivotvůrce 3: Kouzelnice

Castell, Sebastien de

Egmont ČR, 2019

Napsat komentář