Bohaté ilustrace, chudé příběhy

Pohadky pro sladke sny_uvodni
Pohádky pro sladké sny potěší krásnými ilustracemi, jichž v knize najdete opravdu požehnaně. Samotné vyprávění je však poněkud zjednodušené a nezáživné.

Pohádky pro sladké sny vydalo v září 2017 nakladatelství SUN, které knihu prezentuje jako sbírku nejhezčích příběhů v luxusním dárkovém balení, jež potěší malé i větší čtenáře.

Kniha o 397 stranách je po výtvarné stránce opravdu působivá. Na jednu z prvních stránek můžeme díky příhodným linkám připsat, komu je věnována a od koho. Je tedy vskutku koncipována jako jedinečný dárek pro děti. Obsahuje následující pohádky v tomto pořadí: Pinocchio, Dvanáct princezen, Malá mořská víla, Kráska a Zvíře, Kniha džunglí, Začarovaný žabák, Paleček, Šípková Růženka, Popelka, Sněhurka, Kocour v botách.

Nejedná se čistě o české, ale světoznámé příběhy, z nichž některé bychom na první pohled možná ani nepovažovali za pohádky. Ne v každé takové sbírce se například ocitne Kniha džunglí, představující vítané zpestření.

Množství rozmanitých, ověřených a populárních pohádek a samozřejmě zmíněné krásné ilustrace jsou největšími klady knihy. Texty jsou krátké, jednoduché a umístěné na stránkách nevšedním způsobem, často jako by byly napsané na kousku papíru a ozdobené mašličkou nebo květinami. Z estetického hlediska jsou příběhy podány báječně, ale co se týče děje a schopnosti zaujmout čtenáře, příliš neoslňují.

Pohadky pro sladke sny_ukazka1

Vezměme si za příklad hned první vyprávění – o Pinocchiovi. Každý víme, že základem je oživlá dřevěná loutka, která často lže a tím se jí prodlužuje nos. V Pohádkách pro sladké sny je příběh tak stručný, urychlený a zjednodušený, že v něm pro lži vlastně vůbec nezbylo místo a Pinocchio je spíše jen upozorněn, že by neměl lhát. Tento přístup se bohužel týká všech pohádek. Pro mladší děti může být prostší průběh vyprávění vhodnější, ale starším (neřkuli dospělým čtenářům) se bude jevit uspěchaně a odbytě. Stránky sice rychle ubíhají, avšak požitek z četby veškerý žádný. Navíc se v textech často opakují slova, a není to proto, že některé didaktické pohádky opakování vyžadují. Jedná se především o výrazy „velice“ a „který“. Mnohé vedlejší věty uvedené slovem „který“ zpomalují děj, jsou nadbytečné a neobratné. Pohádka v důsledku toho ztrácí napětí, působí mnohdy až směšně a nezáživně. V textech se vyskytují i překlepy.

Pohadky pro sladke sny_ukazka2

Knihu doporučuji k předčítání menším dětem. Ty u krátkých příběhů spíše udrží pozornost, obzvlášť když rodiče přistoupí k vyprávění s nadšením a třeba se ho i pokusí trochu poupravit. Některé pohádky nekončí zrovna šťastně (např. Malá mořská víla), děti by tak drobné úpravy možná uvítaly.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePohádky pro sladké sny

SUN, 2017

Napsat komentář