Život v koncetračních táborech

Zivot na uver
Holocaust připravil o život miliony lidí, ale některým se podařilo pobyt v koncentračních táborech přežít a uniknout smrti. Mezi nimi byl i lékař a spisovatel Jindřich Flusser, který tuto část svého života shrnul v zápiscích. Do ich formy je pak přepracovali jeho potomci.

Autobiografie Jindřicha Flussera líčí nejen drastické poměry a mezilidské vztahy v nacistických koncentračních táborech, v nichž měl budoucí lékař několikrát doslova „štěstí v neštěstí“, ale uvádí také jeho četné úvahy o životě, osudu a „lidství“.
Vyprávění začíná transportem z Terezína na jaře 1944, odkud autor odjel spolu s rodiči a manželkou do „rodinného“ tábora v Osvětimi. Díky vlastní prozřetelnosti se zde vyhnul zplynování, o kterém rozhodoval nechvalně proslulý doktor Mengele. A i poté vícekrát unikl smrti jen o vlásek. Kniha končí osvobozením tábora Buchenwald, ve kterém Flusser pomáhal Antonínu Kalinovi se záchranou téměř tisícovky židovských dětí.
Autor knihu sepsal po válce ve třetí osobě, když pro něj ještě byly vzpomínky příliš bolestivé, až později se rozhodl převést text do ich-formy, toho už se ale nedožil. Udělali to tedy za něj potomci, podobně jako doplnění poznámkami a vysvětlivkami. Doslov napsal publicista a novinář Stanislav Motl.
„Nevím ještě…, že to tak bývá, že za svobodu se platí životem, že levněji není k mání. Nevím… že jiní zaplatili i za mě… že žiju na dluh, na úvěr. Budu mít kdy ho splatit a budu vědět jak?“

Ukázka z knihy

Babičku jsme v Terezíně pochovali. Usmívala se i zde, když s patnácti jinými stařenkami složili do komůrky její dva kufry. Nad hlavou měla poličku, kterou jsem jí stloukl z ukradených prken. Na pěti hřebících tam visel celý její majetek. Usmívala se do konce.
Jitčinu matku odvezli z Terezína v září 1943. Když jsme se dověděli, že je zařazena do transportu na východ, řekl jsem Jitce: „Je nás pět. Tvoje maminka, moji rodiče a my dva. Když se přihlásíme dobrovolně s maminkou, možná, že s ní zůstaneme – spíš si ale myslím, že nás rozdělí. Rodiče zůstanou v Terezíně, ale neudrží se tu. Půjdou příštím transportem. Sami zahynou. Myslím, že by nebylo správné hlásit se k tvé matce dobrovolně. Když půjdeš s maminkou, půjdu s vámi.“ (str. 9)

Život na úvěr

Autor: Jindřich Flusser

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 137×207 mm
ISBN: 978-80-7407-437-0
Doporučená cena: 280 Kč

 

 

Knihu Život na úvěr vydalo nakladatelství Garamond.

O autorovi

Po maturitě na německém reálném gymnáziu v Praze začal Jindřich Flusser studovat medicínu na Univerzitě Karlově. Po uzavření vysokých škol (1939) pracoval mimo jiné jako pedikér, později vyučoval v kroužcích pro židovské děti. Od prosince 1941 vězněn v Terezíně, od května 1944 v Osvětimi, konce války se dočkal v Buchenwaldu, kde pomáhal se záchranou zhruba tisícovky vězněných chlapců. Poté, co složil rigorózní zkoušky, pracoval na III. interní klinice v Praze, později působil jako ředitel zdravotního střediska a primář I. interního oddělení nemocnice Na Bulovce. V 60. letech začal překládat německou poezii (H. Heineho, E. Kästnera, R. M. Rilkeho). Dlouhodobě spolupracoval s Československým rozhlasem, pro jehož literární oddělení připravil řadu pořadů. Ukázky z překladů a články publikoval časopisecky, zážitky z koncentračních táborů vycházely na pokračování v Židovských ročenkách. Zemřel v roce 1994.

Zdroj informací: nakladatelství Garamond


Nakladatelství Garamond vydává knihy na českém trhu již 20 let a zaměřuje se na překladovou literaturu z francouzštiny, angličtiny a hebrejštiny, dvojjazyčné tituly v pěti jazycích a české autory literatury faktu. Mezi nejúspěšnější řady patří série případů soudce Ti z Číny 7. století.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽivot na úvěr

Flusser, Jindřich

Garamond, 2019

Napsat komentář