Ženy o ženách pro ženy

Tipy_Zeny o zenach pro zeny
Dnešní knihy jsou určené ženám. Napsaly je vaše oblíbené autorky a vyprávějí o silných a jedinečných ženách. Při jejich četbě se dojmete, potěšíte romantickou duši a zajisté se i rozesmějete. A pro muže mohou být tipem na valentýnský dárek!

Příběh Jany Eyrové, která měla náročné dětství, ale přesto nezatrpkla a chovala se tak, aby mohla mít čisté svědomí i srdce, působí dnes na čtenáře stejnou silou jako kdysi. Vyšel již v mnoha vydáních a v budoucnu určitě ještě mnohokrát vyjde, jelikož právem patří mezi nesmrtelnou klasiku. Projděte s dívkou její náročnou cestu životem, na jejímž konci čeká láska a rodina.

Jana Eyrová

Autorka: Charlotte Brontëová
Přeložil: Miroslav Kaftan

Počet stran: 568
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7335-529-6
Doporučená cena: 278 Kč

Knihu Jana Eyrová vydalo nakladatelství Leda.

Už půldruhého století fascinuje Jana Eyrová čtenářky i čtenáře a znalci si dodnes lámou hlavu, proč je tohle dílo tak oblíbené. Jak už to bývá u knih, které zůstávají stále živé, musí příběh obsahovat něco víc, než jen nečekané zvraty romantických epizod a dramatické prvky gotického románu. Čas odvál upjatost viktoriánské epochy a utišil skandálnost chování a názorů nevázané hrdinky, na jejíž obranu spisovatelka napsala: „Nepleťme si konvenci s morálkou!” Královna Viktorie byla ostatně knihou přímo nadšena. Tajemství velké a široce oblíbené literatury se nedá definovat, ale něco nám generace nadšených čtenářů přece jen prozradí. Uvědomujeme si, že čteme smyšlený příběh, přitom ale cítíme, že hlas vypravěčky je podivuhodně skutečný, emoce jsou opravdové a události výbušné. Proto zápas nezdolné a statečné hrdinky s její nelidskou opatrovnicí, krutými podmínkami v internátní škole a s tuhým sociálním řádem působí tak mocně. Prozrazuje autorčinu vlastní zkušenost, prožitek šikanované dívky po ztrátě rodičů. A nemějme autorce za zlé, že v jejím velkém epickém příběhu láska překoná krutá protivenství, nepřízeň osudu i tíhu strašného tajemství. „Myslíte si snad, pane Rochestere, že když jsem chudá, nenápadná a bezvýznamná, že nemám duši ani srdce?“

 

Charlotte Brontëová

Anglická spisovatelka. Její díla se počítají ke klasickým dílům anglické literatury, nejznámější a nejpopulárnější je Jana Eyrová. Byla nejstarší ze třech slavných sester – spisovatelek Brontëových. Nejprve se začala věnovat básním a se svým bratrem Branwellem psala povídky. Po ukončení studia se živila jako učitelka a guvernantka. Stejně jako její sestra nejprve psala pod mužským pseudonymem. Její první díla kritika označila jako braková. Charlotte se přesto literární tvorbě dále věnovala – i po smrti svých sester a bratra, kteří zemřeli na tuberkolózu. Za svůj románu Jana Eyrová sklidila veliký úspěch, navštívila Londýn a začala se pohybovat ve vznešenějším prostředí. Kromě nejznámější a nejpopulárnější Jany Eyrové, které se dostalo již mnoha filmových zpracování, po sobě zanechala romány Villette, Shirley a Profesor.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

————————————————

Příjemná oddechová knížka Holky s voctem s humorem a lehkostí představuje život, jaký skutečně je. Nepochybně si u ní krásně odpočinete a pobavíte se.

Holky s voctem

Autorka: Klára Mandausová

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 130×185 mm
ISBN: 978-80-204-5047-0
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Holky s voctem vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Celou pubertu jsem posilovala břicho, abych ho měla ploché a pevné. Jenže jsem si nevšimla, že můj zadek připomíná velký měkký gauč. Život nebývá takový, jaký si myslíme, že bude. A někdy je to zatraceně dobře. Vyrosteme, najdeme si skvělou práci, kde budou všichni milí a přející, a k tomu pěkného, hodného a ne úplně chudého kluka. Budeme s ním mít roztomilé děti, psa a domek se zahrádkou. Třeba zrovna takový plán máme. Skřřříp. A všechno je jinak. Něco z toho je, a něco ne. Anebo se to divně pomotá. Co s tím? Brečet? Nadávat na osud? Vyčítat smůle, že se nám nalepila až na záda? Blbost! Dělat si z toho legraci! Jediné řešení, jak to všechno zkusit přežít. Protože život za tu zábavu stojí. Knížka, kterou držíte v ruce, je právě o tom. Že nám život občas přehodí směrovku. Místo zářivé žluté jdeme chvíli po temně modré nebo rychlé zelené, abychom pokračovali po vášnivé červené. A pak zjistili, že jsou značky v nedohlednu a v ruce držíme štětec.

 

Ukázka z knihy

Bylo mi třicet a má občanka zela prázdnotou. Tehdy měla ještě stránky a do nich se ladacos zapisovalo. A v mé nic. Žádný manžel, žádné dítě. Nezbývalo než nasadit na hlavu velký papírový pytlík s nápisem: NEZVEDAT, NESTOJÍ ZA TO. Podobný, jako měly chovanky ústavu v jednom britském hrabství. U fotky, na které seděly na pláži se sáčky přes obličej, v popisku stálo, že je nikdo nechce vidět, protože jsou moc ošklivé. A tak musí na hlavě nosit pytlíky od housek. Můj bývalý kolega mě na článek upozornil v tramvaji, když jsme se potkali na cestě do práce.
„Hele, není to divný? To ty ženy skoro až uráží, ne?“
„Ne skoro, ale úplně a naprosto nestoudně… by uráželo. Kdyby to ale byla, můj milý, pravda,“ obrátila jsem tehdy oči v sloup a zašustila mu novinami před nosem, abych je otočila na titulní stranu. „Vidíš, co je to za plátek? Tys nepochopil, že si ze všeho dělají srandu? Že je tam všechno vymyšlený? Nejspíš i adresa redakce?“
„No jo, sem se divil tý kobylce,“ mumlal si pod vousy. (str. 9)

 

Klára Mandausová

Klára Mandausová je žena, která ráda píše, poslouchá příběhy a dívá se kolem sebe. Všechno spolu totiž hodně souvisí. Psaní ji nejen baví, ale i živí. Začínala jako novinářka v ekonomickém týdeníku, třináct let pokračovala v Mladé frontě Dnes a médiím zůstala věrná dodnes. Pracuje v časopise Marianne, jak sama říká, nejbáječnější redakci na světě, kde ženy píšou pro ženy s chutí, upřímností a otevřeným srdcem. V roce 2010 získala za stránku svých blogů na serveru idnes.cz titul Blogerka roku. Je za něj moc vděčná, protože i díky němu vznikla knížka Slunečnice. „Nevěřila jsem, že dokážu psát i něco jiného než zprávy srovnávající bankovní poplatky a analýzy trhu s akciemi. Čtenáři blogu mi ale vzkázali, holka, piš možná radši o životě, asi ti to jde o něco líp,“ směje se.

Má dceru Kristinu, žije s přítelem Romanem a jeho dětmi Justýnou a Sebastianem v Rychnově nad Kněžnou. Za prací dojíždí do Prahy, ale nejlepší nápady jí prý naskakují na zahradě rychnovského domu a v zimě v obývacím pokoji u krbu. Říká, že kdyby sepsala svůj milostný příběh, nikdo by ho neotiskl. Každý vydavatel by ho považoval za příliš sladký, kýčovitý a překombinovaný. „Ale co, třeba někdy… Na příbězích je přeci nejhezčí jejich neuvěřitelnost.“ Dále je autorkou knih My dokonalé a Příběhy obyčejného uzdravení.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

————————————————

Odreagovat se a relaxovat třeba se skleničkou vína můžete i u vtipné knížky Vetřelkyně a já, která zaujme všechny generace žen.

Vetřelkyně a já

Autorka: Klára Nováčková

Počet stran: 248
Vazba: brožovaná
Formát: 135×200 mm
ISBN: 978-80-7407-426-4
Doporučená cena: 240 Kč

Knihu Vetřelkyně a já vydalo nakladatelství Garamond.

„Milé ženy, tento příběh je o tom, jak moc jsem ráda, že jsem jednou z vás, a jak moc to nesnáším. Četla jsem tolik špatných příběhů, až si říkám, že psaní zvládne takřka kdokoli. Stačí pár uslintaných dialogů, výjimečná hrdinka neuvědomující si svou jedinečnost a sličný hrdina, který jako by ani o svém pekáči buchet na břiše nevěděl. Přihodíte tam pár cizích slov, detailních popisů zadku či duševní rozervanosti hrdinky a příběh je na světě. Potom jsou ale knihy, které vám budou donekonečna připomínat, jaká jste nula. Jsou stylisticky dokonalé a oduševnělé, zkrátka Vica Kerekes v literární verzi. A vy koukáte na ten zadek, zářivý úsměv a je vám jasné, že se svým špekem žádnou hitparádu neuděláte. A ten špek, alespoň si to myslím, je tenhle příběh. Musí existovat, abych se jej naučila tolerovat, nebo alespoň míň nenávidět. Abych jej dokázala brát jako přirozenost a součást ženství, o kterou ale málokterá z nás stojí. Takže sorry, ženy.“ Překvapivě otevřená zpověď mladé autorky o citovém a sexuálním dospívání v geografickém prostoru střední Moravy. Kniha by mohla nést podtitul Sex ve městě i na venkově, není však žádným prvoplánovým líčením sexuálních scén, je to prožitý a poctivě napsaný příběh.

 

Ukázka z knihy

Takže je to takhle: Vetřelkyně nenese žádné poselství, a pokud očekáváte neočekávané – neočekávejte to. Snobové, pseudointelektuálové a další blbci podobného ražení si můžou dát zpátečku, ledaže by četbou této knihy prokázali mimořádný smysl pro humor či sebeironii, díky které budou schopni zesměšnit svůj vlastní druh až do jeho případného vymýcení. Teď když jsem vystřihla příkladnou odrazující řeč (která mě připravila o polovinu čtenářů), je čas na první větu; Deflorace proběhla.

 

Klára Nováčková

Klára Nováčková je prototypem úspěšné ženy. Narodila se jako jediné a dokonalé dítě hrdým rodičům v Hranicích na Moravě. Pod jejich ochrannými křídly zaznamenala mnoho úspěchů; vyhrála pěveckou soutěž základní školy s písní Nes mě, loďko, ke břehu (zde její pěvecká dráha skončila), vystudovala módní návrhářství a vytvořila kostýmy pro dvě divadelní inscenace. Rok žila a studovala v Itálii. V současnosti dokončuje pedagogickou fakultu a přemýšlí, který ze svých talentů bude profesně rozvíjet. Klára Nováčková je tohle všechno a navíc děsná brepta, která chrlí moudra z rukávu. Ve skutečnosti ale sleduje Amerika hledá topmodelku a cpe se čokoládou. Je přesvědčena, že v životě zatím nedokázala nic pořádného, a snad proto si pěstuje smysl pro humor.

Informace byly čerpány z autorčiny knihy.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete pěkné knihy za skvělé ceny.

Líbily se vám naše dámské tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJana Eyrová

Brontëová, Charlotte

Leda, 2018

zobrazit info o knizeHolky s voctem

Mandausová, Klára

Mladá fronta, 2018

zobrazit info o knizeVetřelkyně a já

Nováčková, Klára

Garamond, 2018

Napsat komentář