Knižní potrava pro mozek

vzdelani
Dnes nabídneme publikace plné náročných i oddechovějších témat těm, kteří se rádi vzdělávají. Čeká vás pojednání o demokracii, historických účesech, náboženství, utváření světa, kanibalismu a mnoha dalších tématech. Stačí si jen vybrat.

Demokracie je formou vlády, která by měla naslouchat hlasu lidu. Někteří odborníci však tvrdí, že umírá, což se do značné míry projevilo při zvolení Donalda Trumpa prezidentem. Existuje však způsob, jak ji zachránit.

Jak umírá demokracie

Když Donald Trump vyhrál volby, mnoho z nás si položilo otázku, o níž jsme si nikdy nemysleli, že si ji budeme klást: Je naše demokracie v ohrožení? Steven Levitsky a Daniel Ziblatt, profesoři Harvardovy univerzity, se rozpadem demokracií v Evropě a Latinské Americe zabývají již více než dvacet let. Oba si myslí, že odpovědí na výše položenou otázku je ano. Demokracie už dnes neumírají s výstřely – během revolucí nebo vojenských pučů – , ale s pomalým naříkáním, neustálým ochabováním „hlídacích psů demokracie“, tedy justice a tisku, a s rostoucím narušováním letitých politických norem. Dobrou zprávou je, že na cestě k autoritářství máme několik možností, jak tento směr opustit. Špatnou zprávou je, že zvolením Trumpa jsme minuli tu první.
Levitsky a Ziblatt staví na desítkách let výzkumů a široké řadě historických a globálních příkladů sahajících od Evropy 30. let k dnešnímu Maďarsku, od Turecka a Venezuely až po americký Jih během platnosti zákonů Jima Crowa. Ukazují na nich, jak demokracie umírají – a jak ta naše může být ještě zachráněna.

Autor: Steven Levitsky
Přeložil: Jaroslav Veis

Počet stran: 336
Vazba: brožovaná
Formát: 137×215 mm
ISBN: 978-80-7260-394-7
Doporučená cena: 347 Kč

Knihu Jak umírá demokracie vydalo nakladatelství Prostor.

Když republikáni ovládli v roce 2010 zákonodárný sbor státu, Severní Karolína se podle názoru většiny pozorovatelů propadla do líté politické války. O rok později byl schválen plán na překreslení volebních obvodů, všeobecně interpretovaný jako „rasově motivovaný“ – hranice obvodů byly stanoveny tak, aby soustředily Afroameričany do malého množství z nich, což snižuje váhu jejich hlasů a maximalizuje počet křesel pro republikány. Progresivistický pastor William Barber, stojící v čele hnutí Moral Mondays, nazval nové okrsky „apartheidovými volebními okrsky“. Změny republikánům umožnily, aby se v roce 2012 zmocnili devíti ze třinácti křesel ve Sněmovně reprezentantů volených v tomto státě – a to přesto, že fakticky získali demokraté víc hlasů. (str. 296)

Stáhněte si kompletní ukázku.

————————————————

Politická témata se objeví i v dalším titulu. Ovládá americké prezidenty tajný řád? Kdo opravdu stojí za konfliktem na Ukrajině? Jsou média spolehlivá, nebo nám lžou? To a mnohem více vám objasní druhý díl Lží století.

Lži století 2

Pokračování úspěšné knihy Lži století, které znají jen zasvěcení přináší nová témata.
Mimo jiné zde najdete odpovědi na tyto skandální otázky:
Kdo skutečně stojí za útoky z 11. září 2001?
Ovládá americké prezidenty tajný řád?
Je způsob výroby peněz legálním podvodem licencovaným bankami?
Kdo stojí za konfliktem na Ukrajině?
Pracují německá média pro tajnou službu?
Žijeme ve věku informací, nebo mediální manipulace a totální kontroly?
Jaká je pravda o fluoru, aspartamu nebo AIDS?
Stejně jako v předchozí knize autor velice fundovaně propojuje složitá politická témata se spirituálními. Heiko Schrang se zde opět zabývá otázkami smyslu života a nabízí praktické tipy a řešení, jež vám přes všechna úskalí pomohou změnit život k lepšímu.

Odhalte, co vám mělo zůstat utajeno
Autor: Heiko Schrang
Přeložil: Tomáš Mach

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 144×210 mm
ISBN: 978-80-271-2004-8
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Lži století 2 vydalo nakladatelství Alferia.

Kdo se vyzná v temných zákoutích tajných služeb, ví, jak rafinovaně a cíleně umějí zabíjet. Zhruba 10 let před Haiderovou smrtí, 9. února 1998, unikl pokusu o atentát tehdejší druhý prezident Gruzie a bývalý ministr zahraničí Sovětského svazu Eduard Ševardnadze. Při atentátu byl použit kulomet a granátomet.
Otázka, která se v případu Haider vynořuje, zní: Jaký předmět způsobil velký otvor na střeše Haiderovy limuzíny nad řidičem a kde je tento předmět? (str. 26)

Prolistujte si celou ukázku a nahlédněte také do prvního dílu Lží století, který uvádí náš článek.

————————————————

Nejen politika, ale i otázka víry měla zejména v minulosti významný podíl na utváření světa. Následující kniha předkládá soubor studií věnujících se problematice pozdně středověké hereze, kacířství a husitské revoluce, kterou považuje za skutečně náboženskou.

Bludiště pravé víry

Soubor studií předního německého medievisty je věnován problematice pozdně středověké hereze, kacířství a husitské revoluce ve středověkých Čechách. Autor v nich rozkrývá proměnu pohledů středověkých teologů na herezi od konce 13. století. Zároveň si ale všímá samotných náboženských představ heretiků, především valdenství. Středověké hereze přitom pojímá jako výraz disidentství, zaměřeného proti autoritativním přístupům katolické církve, a jako hledání alternativ a pravých náboženských ideálů. V tomto duchu jsou vedeny i jeho pohledu do nitra husitské reformace, kterou považuje za skutečnou náboženskou revoluci. Přínos Patschovského přístupu spočívá ve skutečnosti, že husitskou revoluci nazírá v širokém evropském kontextu, aniž by přitom potlačoval její jedinečnost.

Vydání knihy podpořilo hlavní město Praha.

Sektáři, kacíři a reformátoři ve středověkých Čechách
Autor: Alexander Patschovsky
Přeložila: Blanka Pscheidtová

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-2661-7
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Bludiště pravé víry vydalo nakladatelství Argo.

————————————————

Doba husitská nutně vede k úvahám o budování naší vlasti. Zaujmout by vás proto mohla také publikace Střední Čechy, která mapuje životy lidí, tradice, řemesla a dochované památky této významné oblasti republiky v rozmezí sta let.

Střední Čechy 1918/2018

Zatímco většina knih vydaných k stoletému jubileu podává „velké dějiny“ státu shora, v této knize sledujeme budování republiky na úrovni obcí, měst a regionu. Zvolili jsme oblast středních Čech, která zahrnuje okolí Prahy, hornická města Kladno a Příbram, škodováckou Mladou Boleslav i lázeňské Polabí. Zvláštní pozornost věnujeme výchově k demokracii, ale také architektuře měst, životu vesnic, sportu, trampingu a literárním patronům středních Čech. Nesourodý region stmeluje tradice hornictví a řepařství, které sledujeme napříč stoletím. Kniha mapuje také dochované památky na události 20. století v kraji.

Průvodce historií
Autor: Ivo Cerman

Počet stran: 320
Vazba: brožovaná
Formát: 168×235 mm
ISBN: 978-80-7422-661-8
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Střední Čechy 1918/2018 vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

Stredni-Cechy-1918-2018-ukazka

Dalších několik stránek si můžete prohlédnout na stránkách nakladatele po kliknutí na obrázek obálky.

————————————————

Pokud právě nemáte chuť na politiku a náboženství, co zkusit sousto z vašeho souseda? Nebo rovnou dvě? Nebojte, trošku strašíme, faktem ale je, že kanibalismus má velmi bohatou historii nejen u lidí. Přesvědčte se sami.

Přírodopis kanibalismu

Pro vědce byl po mnoho století kanibalismus bizarním jevem bez většího biologického významu, pouhou náhodnou sbírkou přírodních podivností. I v naší kultuře představuje kanibalismus odpudivé tabu, které však zároveň magicky přitahuje. Role kanibalismu v přírodě, lidské evoluci a dějinách je však mnohem hlubší a provázanější. Zoolog Bill Schutt čtenáře provede zrádnými vodami plnými mýtů o kanibalismu v biologii, antropologii a historii: od pulců z pohoří Chiricahua, pojídajících své sourozence, přes Sierru Nevadu, která byla svědkem nejznámějšího historického případu kanibalismu v Americe – Donnerovy výpravy –, až po dnešní experty na pojídání placenty (ke které se mimochodem výborně hodí chianti). Schutt dokáže ze zdánlivé sbírky nesouvisejících kuriozit vyabstrahovat až děsivě trefná pravidla, která ke kanibalismu vedou. Proč kudlanky (ne)ukousávají samečkům hlavy? Proč Evropané jedli až do 20. století dobrovolně kousky mrtvých lidských těl? Souvisí vyhynutí neandertálců s kanibalismem? A čeká nás temná budoucnost plná lidojedství? Na to a ještě mnohem více naleznete v knize Přírodopis kanibalismu. O lidojedech, placentách, prášku z mumie a jiných věcech odpověď.

O lidojedech, placentách, prášku z mumie a jiných věcech
Autor: Bill Schutt
Přeložila: Stella Marco 

Počet stran: 288
Vazba: brožovaná
Formát: 133×200 mm
ISBN: 978-80-200-2830-3
Doporučená cena: 365 Kč

Knihu Přírodopis kanibalismu vydalo nakladatelství Academia.

Po založení drůbežího a vaječného průmyslu se vyklovávání peří a kanibalismus staly nejvážnějšími problémy, se kterými se hospodáři museli potýkat. Často proto slepicím odstřihávali špičku zobáku (což je bezesporu bolestivý proces), aby se nemohly navzájem pozabíjet. Ve 40. letech však firma National Band and Tag Company přišla s mnohem méně bolestivým a navíc velmi stylovým řešením problému kanibalistických kuřat. Tým designérů přišel s nápadem, že když slepice neuvidí „syrové maso a krev“, nebudou se již chtít vzájemně požírat, a tak vyvinuli produkt Antipix – malé sluneční brýle s červenými celuloidovými skly a hliníkovým rámečkem. Objednávaly se hromadně (1000ks za 27 dolarů) a přidělávaly se k horní části zobáku zvířete. Farmáři byli také informováni, že jejich slepice teď uvidí svět přes „růžové brýle“ a že „i z toho nejdrsnějšího ptáka se stane citlivý a empatický tvor“. Překvapivě to fungovalo. (str. 66)

A jak jsou na tom kobylky, křečci nebo třeba šimpanzi? Pokračujte ve čtení a zjistíte to.

————————————————

Chápeme, že téma kanibalismu není nic pro slabší povahy, proto jsme museli zařadit i něco na odlehčení – domácí mazlíčky! Máte doma kočku? Ojedinělá publikace s názvem Testy kočičí inteligence poskytne vám i vašemu mazlíčkovi hodiny zábavy a poučení.

Testy kočičí inteligence

Je vaše kočka geniální?
Myslíte, že vaše kočka dokáže úspěšně ovládat každý váš pohyb? Vyjádřit se umělecky expresionistickou abstrakcí z bláta a peří? Vemluvit se hravě do jakýchkoli kočičích dvířek v okolí? Vidět mrtvé lidi? Nebo je spíš typ, který se schovává dokonce i před vaší zlatou rybkou či vyvrací prastarou teorii, že kočky vždycky přistanou na všech čtyřech?
Kniha Testy kočičí inteligence, zábavný pětidílný test inteligence pro kočku a jejího majitele, vám pomůže zjistit, jak chytrá vlastně vaše kočka je. Pozorováním a testy založenými na společné hře změříte schopnosti své kočky v nejrůznějších oblastech od prostorové orientace a komunikačních dovedností až po meteorologii, psychologii a nadpřirozeno.
Najdete tu také:
Nápady, jak vaší kočce zvýšit IQ.
Tipy pro zlepšení kočko-člověčí komunikace.
Diplom potvrzující genialitu, který po dokončení testů můžete vyplnit a hrdě si jej vystavit.

Autor: Simon Holland
Přeložila: Veronika Nohavicová

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 128×175 mm
ISBN: 978-80-7413-387-9
Doporučená cena: 230 Kč

Knihu Testy kočičí inteligence vydalo nakladatelství Zoner Press.

Testy-kocici-inteligence-ukazka

Prohlédněte si také několik dalších ukázkových testů kočičí inteligence.

————————————————

Na závěr se vám podíváme na účes. Podle barvy vlasů, jejich hustoty, délky a úpravy můžeme definovat člověka a jeho roli ve společnosti – nebo to alespoň v určitých situacích dobře odhadnout. Prohlédněte si ilustrace kštic, vousů či paruk jednotlivých kultur v průběhu věků.

Dějiny vlasů

Vlasy – ať už jsou na hlavě či ne, ať jsou bohaté, husté či jen řídké, dlouhé anebo krátké, svázané i nesvázané, barvené nebo přirozené – definují jedince a jeho roli ve společnosti. Odkazují k jeho genderu, věku, sexuální
dostupnosti, statusu či světonázoru. Bohatě ilustrovaná kniha nabízí mezioborový a unikátní pohled na pestré významy kštic, vousů či paruk v rozličných kulturách, protože vlasová péče je „kulturní univerzálií“.
Autor vychází z bohatých zdrojů literárních, archeologických i etnografických. Pokrytá témata zahrnují významy, jež vlasy měly v preliterárních (Asie, Afrika, Amerika, Oceánie) i starověkých (Egypt, Řecko,
Řím) společnostech i v etapách evropských dějin.

Účesy, vousy, chlupy a péče o ně
Autor: Martin Rychlík

Počet stran: 364
Vazba: vázaná
Formát: 210×270 mm
ISBN: 978-80-200-2861-7
Doporučená cena: 595 Kč

Knihu Dějiny vlasů vydalo nakladatelství Academia.

Dejiny-vlasu-ukazka

Celou ukázku najdete na stránkách nakladatele.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak umírá demokracie

Levitsky, Steven – Ziblatt, Daniel

Prostor, 2018

zobrazit info o knizeLži století 2
Odhalte, co vám mělo zůstat utajeno

Schrang, Heiko

Alferia, 2018

zobrazit info o knizeBludiště pravé víry
Sektáři, kacíři a reformátoři ve středověkých Čechách

Patschovsky, Alexander

Argo, 2018

zobrazit info o knizeStřední Čechy 1918/2018
Průvodce historií

Cerman, Ivo

Nakladatelství Lidové noviny, 2018

zobrazit info o knizePřírodopis kanibalismu
O lidojedech, placentách, prášku z mumie a jiných věcech

Schutt, Bill

Academia, 2018

zobrazit info o knizeDějiny vlasů
Účesy, vousy, chlupy a péče o ně

Rychlík, Martin

Academia, 2018

zobrazit info o knizeTesty kočičí inteligence

Holland, Simon

Zoner Press, 2018

Napsat komentář