Příběhy inspirované skutečnými reáliemi

Pribehy-inspirovane-skutecnymi-realiemi
Víte, jak vypadala Gruzie v období Stalinovy vlády? Chtěli byste navštívit Ameriku v období 60. let, zažít pravou antarktickou zimu, nebo zkusit roli Hitlerovy ochutnávačky? Pak neváhejte a nechte se provést napříč světem a historií v dnešních knižních tipech!

S naším prvním titulem se vydáte do Gruzie, země pro mnohé docela neznámé, avšak s bohatou historií a mnoha zajímavými fenomény. Napříč historií vás bude provázet Jelena Bočorišvili prostřednictvím čtyř stenografických románů, v nichž vám ukáže dobu předválečnou, Stalinův vliv i události druhé poloviny 20. století.

Hlava mého otce

Zázračná mast, strom uprostřed místnosti, cirkusová břichomluvkyně… ale i válečný nedostatek, Stalinovy pomníky a mizení lidí ve věznicích tajné policie – to je Gruzie v textech Jeleny Bočorišvili. Ty se vyznačují šíří postav a dějů, zároveň jsou však komponovány velmi sevřeně, a proto bývají označovány jako „stenografické romány“. Jelena Bočorišvili nezapře svou původní profesi sportovní novinářky a dokáže doslova na pár desítkách stran zobrazit i několik generací typických gruzínských rodin i s kavkazským koloritem. Ve všech čtyřech vybraných stenografických románech (Hlava mého otce – Opera – Sověti – Faina) se projevuje autorčina charakteristická poetika, pro niž je příznačný lyrizovaný slovník, výrazné postavy a snová atmosféra, jež je však narušována syrovým popisem totalitní skutečnosti. Bočorišvili si pro své texty bere inspiraci v Gruzii, a to nejen druhé poloviny 20. století, ale také doby předválečné, která s sebou nese rysy černomořské exotiky na rozhraní Evropy a Asie.

Autorka: Jelena Bočorišvili
Přeložil: Libor Dvořák

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7363-913-6
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Hlava mého otce vydalo nakladatelství Dokořán.

Ukázka z knihy

Občas někam zašel.
Ženy odkládaly vidličky stranou a otáčely k němu kudrnaté hlavy. Taková byla tehdy móda – naondulovaná. Železné natáčky, váleček pod krk a bezesná noc. Požíraly ho hladovýma očima. Tvářil se, že si jich nevšiml. Přejížděl si dlaní po šedinách a rovnal si kravatu.
„Tak vidíte,“ štěbetaly dojatě kudrnaté ženy, „takové legendy se o něm šíří, a on je nakonec takhle skromný, ani oči nezvedne!“
A nezvedl. Dokázal prosedět málem celý večer a upřeně sledovat jen špičky černých dámských střevíčků. Nad horním rtem mu naskakovaly krůpěje potu. Čekal, až se na něj zapomene a až si o něm přestanou šeptat. Bylo to neuvěřitelné, ale on, takový krasavec, byl ostýchavý. Jenže kdo to o něm věděl? (…) (str. 95)

Pokračujte ve čtení ukázky.

O autorce

Jelena Bočorišvili (* 1966) se narodila v gruzínské metropoli Tbilisi v rodině vědců, vystudovala žurnalistiku na Tbiliské státní univerzitě a stala se sportovní redaktorkou. Jako první sovětská novinářka začala psát i o baseballu a jako první žena se stala zahraniční zpravodajkou kdysi slavného sportovního listu Sovetskij sport. V roce 1992 odcestovala do Kanady a do Gruzie, těžce zkoušené občanskými konflikty, už se nevrátila. V Kanadě se seznámila se svým příštím manželem, kanadským novinářem s francouzskými kořeny Richardem Chartierem. Její první kniha Le Tiroir au papillon (Truhlička pro motýla) vyšla roku 1999 ve francouzském překladu. Následovaly další prózy Opera (2002), Faina aneb Příběh klavíru (2007), Sověti (2008), Hlava mého otce (2011), Jen čekat a dívat se (2012) a další. Dnes je tvorba této gruzínské rusky píšící autorky, která žije ve frankofonní části Kanady, známa po celém světě.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

————————————————

Z exotické Gruzie se podíváte do Ameriky v období bouřlivých 60. let. Univerzitní profesor Samuel Hill má problém. Dostal zaplaceno za román, z nějž zatím nenapsal ani čárku, a aby toho nebylo málo, jeho máma, kterou neviděl od dětství, zaútočila na prezidentského kandidáta. Když se tyto skutečnosti spojí, dostane ultimátum – sepsat její životní příběh.

Střih

Samuel Anderson je v krizi. Učí sice literaturu na univerzitě, ale dluží nakladateli román, za který už dostal zaplaceno, ale nenapsal z něj ani čárku, marní čas hraním počítačových her a nechal si uniknout životní lásku. K tomu všemu se ještě trápí prastarou křivdou: když mu bylo jedenáct, utekla jeho maminka od rodiny. 
Nyní se však dlouho ztracená matka vrací z nečekaného směru – všechna média dokola propírají senzační zprávu: „Neznámá žena zaútočila na republikánského prezidentského kandidáta Packera kamením! Kdo je to a proč to udělala?“ Když Samuel dostane vzápětí ultimátum, aby sepsal matčin životní příběh, a dostál tak smlouvě s nakladatelem, nezbývá mu než předložené podmínky přijmout. 
Široce rozmáchlý román Nathana Hilla je emocionálním putováním jak po mapě Ameriky šedesátých let 20. století, tak po současném světě univerzit, konzumu, médií a popkultury. 
Důvtipně vystavěné vyprávění sršící vtipem přivede nezralého hrdinu k dickensovsky šokujícímu odhalení – Střih je velký ambiciózní americký román a hluboký čtenářský zážitek v jednom.

Autor: Nathan Hill
Přeložila: Johana Labanczová Horálková

Počet stran: 556
Vazba: vázaná
Formát: 165×240 mm
ISBN: 978-80-257-2634-1
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Střih vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Nathan Hill se narodil roku 1976 v Cedar Rapids v Iowě, v dětství scestoval kvůli otcově zaměstnání v řetězci Kmart celý americký Středozápad. Už od základní školy chtěl být spisovatelem a psal vlastní gamebooky. Vystudoval anglickou literaturu a novinařinu na Iowské univerzitě, vydal několik povídek časopisecky. Pokusil se prorazit u agentů v New Yorku, ale když mu ukradli počítač, na kterém měl uloženy tři roky práce, začal od píky a během devíti let napsal Střih, mohutný, mnohovrstevnatý román o současné Americe, jejích traumatech, konzumu a popkultuře.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Pakliže Samuel Hill díky svému jednání zažíval velmi horké chvilky, Frank Wild s Ernestem Shackletonem to měli přesně naopak. Vítejte na Antarktidě, v zemi věčného ledu. V roce 1914 se sem zmíněná dvojice vydává spolu s šestadvaceti dalšími muži a cílem tuto oblast přejít. Jejich loď se však rozdrtí o ledovec. Boj o holé přežití začíná…

Wild

Skutečný příběh o ztroskotání na Antarktidě vypráví Reinhold Messner.
V roce 1914 vyráží anglický dobrodruh Frank Wild společně s významným polárním badatelem Ernestem Shackletonem a šestadvaceti dalšími muži na „poslední výpravu na Zemi“ s cílem přejít Antarktidu. Loď Endurance se však o ledovec rozdrtí dříve, než expedice vůbec dorazí k výchozímu bodu. Po celých pět měsíců muži driftují na ledové kře směrem na sever. Jenže kra se jim začíná pomalu rozpouštět pod nohama. Posádka se nakonec zachrání na ostrůvku, na kterém by je však nikdo nehledal – toto místo neznají ani velrybáři. A navíc v Evropě zuří první světová válka.
Zatímco se Shackleton vydává s hrstkou mužů na malém člunu pro pomoc, na ostrově v neustálé tmě a příšerné zimě zůstává pod vedením Franka Wilda dvaadvacet trosečníků. Po celou antarktickou zimu v tom nejhorším vězení na světě udrží Wild ve svých mužích víru v záchranu – a to díky síle své osobnosti.

Příběh Shackletonovy expedice
Autor: Reinhold Messner
Přeložila: Eva Osinová

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-7565-385-7
Doporučená cena: 328 Kč

Knihu Wild vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Kam, ptám se sám sebe, kam se poděla naše víra? Naše víra ve vůdčí osobnosti, ve správnost zpráv a ano, chcete-li, tak také naše víra v Boha, která drží člověka nad vodou i v okamžicích, kdy se zdá, že je vše ztraceno?
„We are lost, we all will die, if Wild doesn’t keep our spirit high,“ čtu si vzkaz vyrytý do převislé stěny v jeskyni. Zanechal ho tady v roce 1916 fotograf expedice Frank Hurley, když se veškerá naděje v to, že by se mohl i s ostatními vrátit do civilizace, rovnala nule stejně jako čitelnost dalších řádků?
Stojím na Point Wildu na Sloním ostrově, na místě, kde před sto lety ležely dva čluny dnem vzhůru a kde čekalo 22 trosečníků pod vedením Franka Wilda na záchranu. Čtyři měsíce. Teď je prostor nasáklý mlhou, klouže to, pod nohama mám vyhlazené kameny. Můj dech zaniká ve vlnobití, v uších mi duní vítr, mám pocit, jako bych slyšel mumlání mužů. Celý se roztřesu. Uklidni se, říkám si, jako bych se chtěl utěšit, jen klid, všichni se přece zachránili. (str. 7)

Prolistujte si celou ukázku.

O autorovi

Reinhold Messner je italský horolezec, cestovatel a spisovatel. Je prvním horolezcem, který zdolal všech 14 osmitisícovek, jako první zlezl Mount Everest bez použití kyslíkového přístroje a jako první provedl na Mount Everest kompletní sólový výstup bez lan. Je autorem mnoha desítek knih, z nichž bylo přibližně 30 přeloženo do češtiny. V nakladatelství Jota vyšla Západní stěna a Pád nebes (reportáž).

Zdroj informací: Jota

————————————————

Na závěr vám přiblížíme období druhé světové války a její nejdominantnější osoby, tentokrát však z poměrně netradičního úhlu pohledu. Adolf Hitler nechával ve strachu o svůj život všechny konzumované pokrmy nejdříve ochutnat někým jiným. Měl pro tuto úlohu speciálně vyčleněné ochutnávačky, pro něž mohlo být každé další sousto smrtící. Následující příběh vypráví o jedné z nich.

Ochutnávačka

Rodiče pošlou Magdu k příbuzným do Bavorska, aby ji uchránili před bombardováním Berlína. Od dívek jejího věku se očekává poslušnost a loajalita vůči třetí říši, Magda se dokonce stane ochutnávačkou jídla určeného pro samotného vůdce. Ve víru nebezpečných událostí se snaží nalézt svobodu i důstojnost a v neposlední řadě naplnit svou touhu po lásce, bezpečí a pomstě.

Stačí jedno smrtící sousto…
Autor: Alexander V.S.
Přeložil: Dušek Zdík

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7543-862-1
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Ochutnávačka vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Ještě jednou mě zastavila hlídka SS, ale konečně jsem se vrátila do jídelny a kuchyně. Else se shýbala nad stoly, kde se připravovalo jídlo. Ochutnávala snídani, takže jiné ochutnávačky si vezmou na starost oběd, který bude vůdci a pozvaným hostům podáván časně odpoledne.
Od chvíle, co mě dočasně zprostili ochutnávacích povinností, jsme s Else skoro nemluvily, ale tušila jsem, že pořád nenávidí svoje místo a trpí pod Minniným dusivým dohledem. Pozdravila jsem ji.
Else se na mě zářivě usmála. „Doufala jsem, že si spolu promluvíme.“
„Vážně? Proč?“
„Chci přestat s touhle prací – a dělat třeba inventury jako ty.“ Sevřela si hrdlo. „Nedokážu vydržet ten tlak, že nevím, kdy…“
Dokončila jsem větu za ní. „Budeš otrávená? Zemřeš?“
Přikývla.
„Slyšela jsi Minnu. Pravděpodobnost otravy je malá. Když jsi prošla kurzem a už jsi ochutnávala, musíš se cítit jistěji.“ (str. 4)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Alexandr V.S., americký autor, píšící i jako Michael Meeske, propadl kouzlu historie, kromě toho miluje výtvarné umění a hudbu, tu sám skládá. V literární tvorbě jsou jeho vzory například Oscar Wilde, Daphne du Maurier nebo sestry Brontëovy. Vyšlo mu několik historických románů, momentálně pracuje na dalším pro věhlasné nakladatelství Kensington. Žije na Floridě.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHlava mého otce
Čtyři stenografické romány

Bočorišviliová, Jelena

Dokořán, 2018

zobrazit info o knizeStřih

Hill, Nathan

Argo, 2018

zobrazit info o knizeWild
Příběh Shackletonovy expedice

Messner, Reinhold

Jota, 2018

zobrazit info o knizeOchutnávačka

Alexander, V.S.

Alpress, 2018

Napsat komentář