Dva tipy pro milovníky umění

Woody Allen_Praha
Dnešní tipy vám dají nahlédnout do umění, konkrétně do oblasti filmové tvorby a fotografie. Zároveň budete mít možnost seznámit se s osobností Woodyho Allena a s Prahou 40. a 50. let minulého století.

Patříte-li k fanouškům světoznámého režiséra, scenáristy, spisovatele a herce Woodyho Allena, měli byste si přečíst novou knihu filmového kritika Jasona Solomonse o Allenově životě a díle. Publikace Woody Allen – Film za filmem určitě zaujme každého zájemce o filmovou tvorbu.

Woody Allen

Film za filmem
Autor: Jason Solomons
Přeložila: Michaela Vašíčková

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 250×290 mm
ISBN: 978-80-7585-142-0
Doporučená cena: 699 Kč

Knihu Woody Allen vydala edice Knihy Omega.

Všichni jsme už asi slyšeli jméno Woody Allen. Jenže co se nám ve spojení s ním vybaví? Komedie? Milostný skandál? New York? Neurotická postava s typickými brýlemi? Jason Solomons se z pozice vlivného znalce a kritika filmové tvorby pokouší propojit všechny představy, které o Woodym Allenovi máme, a porovnat je s mnohdy odlišnou realitou. Ale kde vlastně ve světě tohoto režiséra a scenáristy končí skutečnost a začíná fikce?

 

Více o knize

Autor nás krok za krokem provádí takřka nekonečnou řadou Allenových filmů. Každý z nich hodnotí, v každém z nich se nenásilně snaží najít důvody, pro které se máme na snímek podívat, ale nijak nepopírá nedostatky – naopak nás nabádá k tomu, abychom si udělali vlastní úsudek. Psychoanalýza, výchova v židovské rodině, komplikované vztahy, životní styl ve velkoměstě, obava ze smrti – nejenom tato témata jsou pro Allena typická a nejeden fanoušek si jeho tvorbu právě kvůli nim oblíbil. Solomons nám jako odborník odkrývá důvody, proč nikdy nebude možné Woodyho Allena vymazat z historie kinematografie, ale ani z populární kultury obecně. Svým čtivým a poutavým textem i rozhovorem, který pořídil s Woodym v Cannes, čtenáře téměř nutí se ponořit hlouběji do komplikované mysli umělce, jenž o sobě a svých blízkých ve filmech možná prozrazuje víc, než kolik by si sám přál…

Kdyby to šlo, natočil bych je všechny znova, všechny svoje snímky. Ale nemůžu si to dovolit, protože když vytvořím film, už se na něj nikdy nedívám, poněvadž člověk vždycky vidí, co udělal špatně a co by se na něm dalo zlepšit.

Informace o knize byly čerpány ze stránek knihkupectví Knihy Dobrovský.

 

Jason Solomons

Jason Solomons je britský filmový kritik, novinář a spisovatel. V Oxfordu studoval francouzštinu a němčinu, poté se na City University v Londýně zaměřil na žurnalistiku. Novinařině se začal profesionálně věnovat v The Daily Express, pro který psal filmové kritiky a články o velkých jménech šoubyznysu. Příspěvky na jeho blogu jasonsolomons.com jsou známy mnoha filmovým nadšencům. Solomons zde hodnotí nejnovější filmy, oznamuje novinky ze světa kinematografie a sdílí rozhovory s osobnostmi. Na rádiu BBC každý čtvrtek moderuje pořad o londýnských režisérech a filmové scéně Londýna. Nesmí chybět na žádném důležitém předávání filmových cen. Lze jej spatřit i na televizních obrazovkách, a to například v jeho pořadu Movie Talk for London Live, kam si již pozval herce, jako je Viggo Mortensen, Geena Davisová nebo Terence Stamp. Solomons je také filmovým redaktorem časopisu o židovské tvorbě Jewish Renaissance. V roce 2015 vydal jako opravdový znalec filmových hvězd knihu Woody Allen: Film by Film a sklidil za ni spoustu chvály.

Zdrojem informací o autorovi je edice Knihy Omega.

 

Edice Knihy Omega vydává klasickou českou i světovou literaturu. V produkci nakladatelství naleznete také aktuální světové bestsellery severských, britských či amerických spisovatelských hvězd.

————————————————

Významný český kameraman a fotograf Josef Illík zachytil v letech 1945 až 1958 působivé obrazy Prahy i jejích obyvatel. Vy si je nyní můžete prohlédnout v krásné fotografické knize, která vás okouzlí jedinečnou atmosférou tehdejší doby.

Praha 1945–1958

Autor: Josef Illík

Počet stran: 204
Vazba: vázaná
Formát: 210×280 mm
ISBN: 978-80-257-2645-7
Doporučená cena: 598 Kč

Knihu Praha 1945–1958 vydalo nakladatelství Argo.

Fotografická kniha významného českého kameramana a fotografa Josefa Illíka, spolutvůrce filmů Král Šumavy, Kočár do Vídně, Kladivo na čarodějnice, Ucho, Už zase skáču přes kaluže,Tři oříšky pro Popelku, Princ a Večernice a dalších, předkládá čtenáři působivé obrazy Prahy a jejích obyvatel, které autor citlivě zachytil v letech 1945–1958. Naskýtá se tak jedinečná možnost spatřit místa, která již dávno neexistují, nebo se k nepoznání změnila, a pocítit pražskou atmosféru tehdejší doby. Josef Illík, původní profesí fotograf, po sobě zanechal cca 4000 neroztříděných černobílých negativů, které nasnímal na legendární fotoaparát Rolleiflex. Je zajímavé, že prakticky nikdy z negativů nepořizoval fotografie a na snímky se po jejich pořízení tudíž nepodíval. Dnes, když se po desetiletích započalo s archivací celé sbírky a snímky mají své první diváky, se ukázalo, že se jedná o výjimečné fotografické dílo, jež si zaslouží knižní vydání.

 

Josef Illík

Josef Illík (1919–2006) se narodil a zemřel v Praze. Vystudoval fotografii na grafické škole u Ladislava Sutnara, Jaromíra Funkeho a Josefa Ehma a v letech 1945–1948 působil jako velmi žádaný profesionální fotograf. Roku 1948 odešel do Československého státního filmu, kde nejprve pracoval jako asistent kamery ve filmových studiích na Barrandově a pak nastoupil jako samostatný kameraman do Československého armádního filmu (ČAF). Od roku 1958 působil ve Filmovém studiu Barrandov jako elitní kameraman hraných filmů.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Argo.

 

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete pěkné knihy za dobré ceny.

Líbil se vám tento rychlý vhled do umění? Napište nám svůj názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeWoody Allen
Film za filmem

Solomons, Jason

Edice Knihy Omega, 2018

zobrazit info o knizePraha 1945–1958

Illík, Josef

Argo, 2018

Napsat komentář