I vesmír má vlastní Divoký západ

CV-YLMT000-XX.qxd
Osmé pokračování úspěšné space opery Sága je předposlední komiksovou knihou série před avizovanou autorskou pauzou. Oproti minulému dílu se nenese v tolik pesimistickém duchu.

Komiksová kniha Sága 8, kterou vydalo roku 2018 nakladatelství BB/art, je stejně jako předchozí díly série výtvorem Briana K. Vaughana a Fiony Staples. Komiks viditelně ovlivňuje fenomén Star Wars, kritici jej dokonce často popisují slovy „když Hvězdné války potkají Hru o trůny“. Někteří Ságu přirovnávají k tak epickým fantasy ságám, jako je Pán prstenů. Podle autora scénáře Vaughana je příběh založen na nápadech, které dostal jako dítě a rozvinul jako rodič. Ostatně právě rodičovství a dětství je v Sáze dominujícím tématem. Komiks sklízí úspěchy a ocenění nejen pro vynikající kresbu, ale i z toho důvodu, že reflektuje témata, která v současné době rezonují společností. Konkrétně jde o problematiku etnicity, sexuality, genderových sociálních rolí či utrpení nevinných obětí války.

Osmá komiksová kniha série obsahuje komiksové sešity č. 43 až 48. Hlavní hrdinové se vzpamatovávají z tragických událostí ve válečné zóně na kometě Phang, kde několik přátel Marka a Alany zemřelo. Sami Mark a Alana se museli vyrovnat s tragickou rodinnou ztrátou, když Alana potratila jejich druhé dítě. Problémem je, že mrtvé dítě nosí stále v sobě, což je situace, kterou je třeba rychle řešit. A tak se Alana ocitá na „westernové planetě“ s Princem Robotem, který předstírá, že je otcem Alanina dítěte. Je to totiž jednodušší, než vysvětlovat, že spolu zástupci znepřátelených ras mají již druhé dítě. Alana je však v pokročilé fázi těhotenství, a tak je šerif odkáže na místo, kterému se říká Badlands.

saga8b

Na rozdíl od předcházejícího dílu, který byl pesimistický a pro hlavní postavy tragický, je osmý díl Ságy naplněn jakýmsi příslibem šťastného (nebo alespoň ne vyloženě depresivního) konce. I přes tragédie, které Marka a Alanu potkaly, si oba zachovávají naději kvůli své dceři Hazel. Právě z jejího pohledu je celý příběh vyprávěn – jde o retrospektivní vyprávění již dospělé Hazel, která vystupuje jako neviditelný komentátor zobrazovaného děje.

I v tomto díle dali autoři volnost své fantazii a nechali formou komiksu ožít některé své šílené představy. Například hned na prvních stranách se hlavní hrdinové setkají s „fekálními monstry“, která vylézají z jímky, jsou tvořena výkaly a berou na sebe podobu původního majitele výkalu. Samozřejmě nejde o jedinou bizarnost, se kterou se čtenář na stránkách nového dílu Ságy setká – z těch dalších jmenujme westernové Potrat city.

saga8a

Sága si i v osmém díle série stále drží svou původní úroveň kvality. Osobně jsem velmi zvědavá, co přinese následující komiksová kniha, která je poslední před avizovanou autorskou pauzou. Z dosavadního průběhu děje odhaduji, že se dočkáme ukončení některých dějových linií.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSága 8

Vaughan, Brian K.

BB/art, 2018

Napsat komentář